Surat An Naml

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
an-Naml
النّمل
Informasi
Makna Semut
Klasifikasi Makkiyah
Surat ka 27
Juz Juz 19 (ayat 1-59)
Juz 20 (ayat 60-93)
Statistik
Gunggung ruku' 7 ruku
Gunggung ayat 93 ayat
Ayat Sajdah Ayat 26

Surat An-Naml (basa Arab:النّمل, "Semut"), kuwi surat ka-27 jroning al-Qur'an. Surat iki dumadi saka 93 ayat, klebu golongan surat-surat Makkiyyah lan diturunkan sawisé Surat Asy Syu’araa’. Dijenengaké kanthi jeneng An-Naml sing tegesé semut, amarga ing ayat 18 lan 19 ana tembung An-Naml (semut), yakuwi raja semut kandha marang anak buahé supaya mlebu sarangé, supaya aja kepidak déning Nabi Sulaiman lan tentarané sing arep ngliwati panggonan kuwi. Krungu printah raja semut marang anak buahé iku, Nabi Sulaiman mèsem lan takjub marang kateraturan krajaan semut iku lan beliau ngucapaké syukur marang Gusti kang Maba Kuwasa sing wis nglimpahaké nikmat marang panjenengané, arupa krajaan, kasugihan, ngawruhi basa kéwan, nduwèni tentara sing dumadi saka jin, manungsa, manuk lan liya-liyané. Nabi Sulaiman sing wis diwènèhi déning Gusti Allah nikmat sing gedhé iku ora ngrasa takabur lan sombong lan minangka hamba Allah nyuwun supaya Gusti Allah nglebokaké jroning golongan wong-wong sing saleh.

Pokok-pokok isi[sunting | sunting sumber]

  1. Kaimanan:Al Quran kuwi rahmat lan pituduh bagi wong-wong mukmin; ke Esaan lan kekuasaan Allah s.w.t. lan kahanan-Né ora merlokaké sekutu-sekutu jroning ngatur alam iki; mung Gusti Allah sing weruh bab sing gaib; anaé dina kabangkitan dudu arupa dongèng.
  2. Kisah-kisah: Kisah Nabi Sulaiman a.s karo semut, karo manuk hud-hud lan karo ratu Balqis; kisah Nabi Shaleh a.s karo kaumé; kisah Nabi Luth a.s. karo kaumé.
  3. Lan liya-liyané:Ciri-ciri wong mukmin; Al Quran njelasaké apa sing dadi pasulayan antara Bani Israil; mung wong-wong mukmin sing nampa pituduh kedadéyan-kedadéyan sadurungé tekané kiamat lan kahanan wong-wong sing nduwèni iman lan ora nduwèni iman wektu kuwi, Allah ngutus Nabi Muhammad s.a.w. lan umaté muji lan nyembah Allah waé lan maca Al Quran, Allah bakal nuduhaké marang kaum musyrikin beneré ayat-ayat-É.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Mukaddimah Al Qur'an versi terjemahan Departemen Agama Republik Indonesia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Surat_An_Naml&oldid=820737"