Semut

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Semut
Temporal range: Periode Kapur - Saiki
Lasius niger (semut ireng kebon ing tetanduran)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Artropoda
kelas: Insekta
ordo: Hymenoptera
Suborder: Apokrita
Superkulawarga: Vespoidea
kulawarga: Formicidae
Latreille, 1809
Sub-kulawarga
pring omah semut ing kebun kakao
anatomi semut

Semut iku srangga eusosial saka kulawarga Formisidae, kalebu ing ordo Himenoptera padha karo tawon. [1]Semut kapérang dadi 12.000 klompok lan paling akèh ana ing dhaérah tropis].[1] Semut dikenal kanthi koloni lan susuhé sing temata.[1] Saben koloni kapérang saka éwonan semut.[1] Koloni semut sok disebut superorganisme amarga koloni-koloniné mbentuk sawijining kamanunggalan.[1]

Jinisé semut[sunting | sunting sumber]

Ana telung jinis semut, yaiku: semut buruh, semut lanang minangka pejantan, lan ratu semut.[1]

Semut Rangrang[sunting | sunting sumber]

Semut rangrang diarani si pedas yaiku nggawé sarang saka godhong-godhong ing wit-witan.[2] Godhong-godhong mau digawé dhompolan bunder kang njerone bisa dadi omah.[2] Semut rangrang seneng hawa sege, mulane ora ditemokaké ing njero omah. [2] Susoh utawa susuhé mung ana ing wit.[2] Semut jinis iki ora nggawé sarang ing lemah kaya semut-semut liyané.[2] Semut iki awake luwih gedhé lan polah tingkahé luwih sgresif tinimbang semut liyané.[2] Semut rangrang nduwe endhog kang jenengé kroto.[2] Kroto iki uga bisa kanggo pakan manuk.[2]

Dasanama[sunting | sunting sumber]

Semut iki nduweni jeneng kang beda-beda ing saben nagara. Tuladhané semut kuning (Vietnam, Cina), semut abang (Thailand) lan semut ijo (Australia). Klasifikasi iki miturut werna semut. Kanggo mbedakaké saka semut liyané, para ilmuwan mènèhi jeneng Oecophylla, utawa kang luwih spesifik yaiku Oecophylla smaragdina kanggo semut rangrang kang ana ing Asia, lan ''Oecophylla longinoda'' kanggo semut rangrang kang ana ing Afrika.

Semut dadi Zombie[sunting | sunting sumber]

Jamur Ophiocordyceps unliateralis nduweni sifat parasit lan bisa urip ing semut (Camponotini sp.) ing dhaérah Zona da Mata, Brazil. [3] Semut kena infeksi jamur iki nalika semut ditèmplèki spora jamur.[3] Kurang luwih seminggu semut bakal malih dadi zombie.[3]Profesor David Hughes dari University of Pennsylvania kang uga dadi ketua panaliten, nerangake yèn semut kang dadi zombie bakal nggantung lan nyokoti panggonan ngisor godhong lan polah tingkahé uga malih.[3]

Hughes uga nerangaké yèn jamur kang thukul ing ndhas semut bakal thukul kaya antena utawa sungu banjur nyebar spora.[3] Spora iku bakal tiba ing lemah lan ana kang kagawa udan saéngga bisa némplék ing semut liyané.[3]

Ing tahun 2009, Hughes nemokaké semut zombie ing Indonésia.[3] Semut-semut zombie iki nggantung ing godhong kang dhuwuré 25 cm lan nduwéni kelembapan 95 persèn.[3] Ing panggonan iki jamur bisa thukul cepet banget.[3]

Ing spesiés-spesiés kang ditemokaké ing Amazon, Hughes nemokake semut zombie kanthi ukuran lan wujud kang béda. Ana jamur kang nduwèni spora cadangan kang bisa némpél luwih akéh ing semut.[3] Ananging jamur kanthi spora ganda iki mung nemplek ing semut-semut kang tinamtu.[3] Steve Shattcuk dari SCIRO Ecosystem Sciences nerangake yen para panaliti ora bisa nggawe pèstisida saka jamur iki amarga péstisida ora bisa maténi semut kang asalé saka akéh spesies.[3]

Sarang Semut[sunting | sunting sumber]

Semut nggawé susuh utawa sarang kanggo omah supaya ora kapangan prédator lan kanggo nyimpen endhog. [4] Semut bakal setya marang ratuné.[4] Semut biyasané nduwe koloni utawa klompok kang tansah njaga ratu semut saka predator.[4]

Koloni[sunting | sunting sumber]

Semut nduwe gerombolan kang cerdas lan nduwé feromon.[1] Miturut Kevin Kelly semut bisa komunikasi nganggo feromon. [1]Semut biyasane ngetokake feromon yen metu saka sarang nganti mbalik tekan sarang.[1] Feromon iki bakal dadi tanda kanggo semut liyane.[1] Feromon iku sawijining zat kang suwé ilangé saéngga tlacak semut bisa didetéksi nganti suwe.[1] Para ilmuwan uga nemokaké koloni semut paling gedhe ing donya, koloni semut iki mirip kaya Kastil.[5]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)Kecerdasan Koloni Semut(dipunundhuh tanggal 9 April 2011)
  2. ^ a b c d e f g h (id)[1](dipunundhuh tanggal 9 April 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l (id)[2](dipunundhuh tanggal 9 April 2011)
  4. ^ a b c (id)[3](dipunundhuh tanggal 9 April 2011)
  5. ^ (id)Situs Lintas Berita.com: Keajaiban alam koloni semut terbesar di dunia(dipunundhuh tanggal 9 April 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Semut&oldid=814633"