Hymenoptera

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hymenoptera
Netelia producta
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
kelas: Insecta
ordo: Hymenoptera
Linnaeus, 1758
Suborders

Apocrita
Symphyta

Hymenoptera utawa ordo srangga iku klompok lan 200.000 spesies bangsa utama semut saka tawon kéwan mawa ros-ros sing sikilé enem. Jeneng iki ngrujuk menyang swiwi mawa mémbran saka srangga, lan didhunké saka basa Yunani Kuna ὑμήν (humẽn): mémbran lan πτερόν (pteron): swiwi. Swisi mburi kagandhèng menyang swiwi ngarep déning sapérangan kait sing diarani hamuli.

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Symphyta[sunting | sunting sumber]

Subordo Symphyta kalebu laler godhong, buntut tandhuk, lan tawon kayu parasit. Klompok iki katoné parafiletik, amarga asring dipercaya yèn famili Orussidae ana jroning klompok sing saka kono Apocrita ngrembaka. Srangga iki duwé simpangan ora saya ciut antarané thorax lan abdomen, lan larva-larva saka wangun sing urip bébas biyasané herbivora, duwé sikil, mawa sikil ngarep (ing saben segmen, ora kaya Lepidoptera), lan ocelli.

Apocrita[sunting | sunting sumber]

Tawon, lebah, lan semut mbentuk subordo Apocrita, dicirikaké kanthi panyiutan antarané segmen abdomen pisanan lan kaloro sing diarani bangkèkan tawon (petiola), uga nglibataké manunggalé segmen abdomen pisanan ing thorax. Kabèh larva Apocrita uga ora duwé sikil, sikil ngarep, uga ocelli.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Hymenoptera ing Wikimedia Commons.
Umum
Sistematika
Dhaptar kawasan
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hymenoptera&oldid=863109"