Kastil

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kastil Neuschwanstein, Jerman
Kastil Malbork Polandia

Kastil utawi puri inggih menika bangunan ingkang kabangun kanggé raja utawi pangéran kaliyan kulawarganipun ingkang pidalem wonten ing mriku. Dumugi abad kaping 15, kastil dipunanggep kuat sanget sesarèngan kaliyan majenging teknologi artileri bangunan menika lajeng dipuntilaraken dados papan pertahanan. Padatanipun istilah kastil tegesipun winatesan papan dalem-dalem ingkang dipunbèntèngi nalika jaman tengahan Eropa ; struktur-struktur sami ingkang kagungan dwifungsi ugi saged dipunpanggihaken wonten ing bangunan donya kuno. Kastil (castle) saking Basa Latin castellum, diminutrive saking tembung castrum ingkang ateges papan ingkang kabèntèngan (fortified place). Wonten ing Basa Perancis château, ing Spanyol castillo, lan ing Italia castello [1].

Kastil menika jinising struktur bèntèng ingkang dipunbangun déning kaum bangsawan Eropa ing Eropa lan Timur Tengah nalika abad tengahan. Padatanipun kastil menika kanggé griya pribadi (residence) panguasa utawi bangsawan mulya. Kirang langkung 900 taun, kastil kabangun kanthi wujud ingkang manéka warna kanthi fitur ingkang sanès-sanès, wonten ugi ingkang kados tembok tirai utawi arrowslits.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Kanthi gampil definisi saking kastil ingkang dipuntampi déning para akademisi inggih menika tempat tinggal bèntèng pribadi. Babagan menika kontras kaliyan bèntèng-bèntèng sakdèrèngipun kados Anglo Saxon Burhs lan kutha-kutha ingkang kagungan tembok kados Konstatinopel lan Antiokhia ing Timur Tengah. Kastil-kastil pertahanan asifat boten komunal, ananging kabangun kanthi kagungan kagum feodal lokal kanggé pribadinipun piyambak utawi kanggé raja.

Saking abad kaping 12 desain kastil pikantuk pengaruh saking para Crusader (Prajurit Perang Salib) ingkang nepangaken perbaikan niru bèntèng-bèntèng Byzantine. Kastil-kastil Eropa dados langkung ageng lan dhaérah ingkang kabèntèngan dados boten karuan. Panalitèn nedahaken bilih kastil kagungan peran ingkang utilitarian ing masarakat feodal. Minangka pelindung, visible landmark, lan sumber kebanggaan kanggé para komunitas.

Arsitektur Kastil[sunting | sunting sumber]

Komponen sederhana kanggé mbangun struktur bèntèng menika kados watu, semèn, lan kayu. Kala wiwitaning rumiyin kastil ngandelaken pemandangan ing sakiwa tengenipun kastil kanggé paring kathah penjagaan. kala rumiyin kastil kabangun saking kayu lan dipunbangun wonten ing inggiling bukit Mottes. Amargi gampil kobong lajeng menawi mbangun kastil langking kathah ngginakaken watu kanthi tambahan material sanès miturut kersanipun ingkang ndamel.

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

Bangungan kastil boten namung endah, ananging kathah ngandhut piwulang sajarah lan arsitektur ingkang endah ugi. Kathahipun kastil ingkang wonten dipunjagi amargi kagungan nilai sajarah ingkang inggil [2]. Menika kastil-kastil ingkang tasih wonten lan jumeneng kanthi megah :

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1], (id) http://www.htysite.com (dipun-akses tanggal 22 November 2012).
  2. ^ [2], Daftar Kastil Tua dan Cantik di Dunia (dipun-akses tanggal 27 November 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kastil&oldid=868355"