Surat Al Faatihah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
al-Fatihah
الفاتحة
Ayat 1 - 7
Ayat 1 - 7
Informasi
Makna Pambuka
Nami sanès Fatihatul Kitab[1], Ummul Qur'an, Ummul Kitab, as-Sab'ul Masani[2], al-Kanz[1], al-Wafiyah[1], al-Kafiyah[1], al-Asas[1], asy-Syafiyah[3], al-Hamd[1], as-Shalah[1], al-Ruqyah[1], asy-Syukru[1], ad-Du'au[1], asy-Syifa[1], al-Waqiyah[1]
Klasifikasi Makkiyah
Madaniyah[2]
Surat ka 1
Juz Juz 1
Statistik
Gunggung ruku' 1 ruku
Gunggung ayat 7 ayat
Gunggung tembung 25 tembung
Gunggung aksara 113 aksara

Surat Al Faatihah (Arab الفاتحة) punika surat kapindhah Al-Quran mawi 7 ayat. Tegesipun "Pambuka". Serat punika ugi dipunsebat Ummul Qur'an (indhuk Al Qur'an) utawi Ummul Kitaab (indhuk Al Kitaab) amargi minangka indhuk tumrap sedaya isi Al Qur'an sarta dados intisari saking kandhutan Al Qur'an, lan amargi saking punika dipunwajibaken dipunwaos ing saben shalat. Ugi dipunsebat As Sab'ul matsaany (pitu ingkang makaping-kaping) amargi cacahing ayatipun wonten pitu lan dipunwaos makaping-kaping ing salebeting shalat.

Serat punika ngandhut sawetawis unsur pokok ingkang nggambaraken isi Al Qur'an, inggih punika:

  • Kaimanan
  • Hukum-hukum
  • Carios


Tèks[sunting | sunting sumber]

  1. .بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
  2. .ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـٰلَمِينَ
  3. .ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
  4. .مَـٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّينِ
  5. .إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
  6. .ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط ٱلْمُسْتَقِيمَ
  7. .صِرَ ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ

Jarwanipun[sunting | sunting sumber]

  1. Kanthi nyebat asma Allah Ingkang Maha Mirah tur Ingkang Maha Asih.
  2. Sedaten puji punika kagunganipun Allah ingkang mangèrani alam saisinipun
  3. Ingkang Maha Mirah lan ugi Ingkang Maha Asih
  4. Ingkang nggadhahi ing dinten agami 1
  5. Namung dhumateng Paduka kawula manembah, lan namung dhumateng Paduka kawula nyuwun pitulungan
  6. Dhuh Allah, mugi nedhahaken margi ingkang leres dhumateng kawula
  7. (Inggih punika) marginipun para tiyang ingkangPaduka sami paringi nikmat sanès marginipun tiyang ingkang Panjenengan paringi bendu lan tiyang ingkang sami kesasar.[4]
1. yaumiddin (dinten agami), dinten wekdal tiang-tiang nerima pawangsulan sedaya amal kang dilakoni neng ndonyo.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l "Kathah nami kanggé sebatan Surah al-Fatihah", Hidayah, Februari 2009
  2. ^ a b Departemen Agama RI (1987). hal 3
  3. ^ Hamzah (2003). hal 47
  4. ^ Kajarwakaken kanthi midhangetaken Tafsir Al-Quran Suci Basa Jawi anggitanipun Profesor K.H.R Muhammad Adnan. Bentènipun, sepindhah, jarwa ing mriki ngagem basa krami. Kaping kalih, ing ayat kaping sekawan, Muhammad Adnan ngagem tembung "ngratoni" kagem njarwakaken tembung "malik", déné ing seratan punika ngagem tembung "nggadhahi." "
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Surat_Al_Faatihah&oldid=820107"