Surat Al Ikhlash

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
al-Ikhlas
الإخلاص
Al-Ikhlas.png
Informasi
Makna Murnèkaké Kaésaan Allah
Nami sanès Qul Huwallah, Nisbatur Rabbi[1], at-Tafrid[2], at-Tajrid[2], al-Wilayah[2], al-Ma'arifah[2], al-Jamal[2], Qasyqasy[2], al-Mudzakkirah[2], as-Shamad[2], al-Amin[2]
Klasifikasi Makkiyah
Surat ka 112
Juz Juz 30
Statistik
Gunggung ruku' 1 ruku'
Gunggung ayat 4 ayat
Kalligrafi Surah al-Ikhlas naskah Maghribi tulisan abad kaping-18

Surah Al-Ikhlas (Arab:الإخلاص, "Murnèkaké Kaésaan Allah") iku surah ka-112 jroning al-Qur'an. Surah iki kagolong surah Makkiyah, dumadi saka 4 ayat lan pokok isiné negasaké kaésaan Allah sinambi nulak wangun apa waé sing madhakaké. Kalimat inti saka surah iki, "Allahu ahad, Allahus shamad" (Allah Maha Esa, Allah panggonan gumantung), kerep muncul jroning duwit dinar emas ing zaman Kekhalifahan biyèn. Saèngga, kadhangkala kalimat iki dianggep slogan negara Khilafah Islamiyah, bebarengan karo loro kalimat Syahadat.

Kautamane Maca Surat Al Ikhlas[sunting | sunting sumber]

Saka Abu Sa’id al-Khudri radhiyallahu ‘anhu, panjenengane ngendika: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dhawuh,

وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ إِنَّها لَتَعْدِلُ ثُلُثَ الْقُرْآنِ

“Demi (Allah) kang jiwaku nang astan-E, sejatine surah al-Ikhlas sebandhing (karo) sepertelon al-Qur’an”.

Hadis iki nuduhake dhuwur drajate surat Al Ikhlash lan gedhe kautamane kanggo wong kang maca, amarga surat iki ngandhut asmane Allah kang Maha Endah lan sipat-sipate kang sampurna, saengga wong kang maca lan mahami surat iki kanthi temen iku nuduhake ngagungake lan mulyakake marang Allah.[3]

Tèks[sunting | sunting sumber]

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ

Alih aksara[sunting | sunting sumber]

Jarwanipun[sunting | sunting sumber]

  1. Dhawuha: "Allah iku mung siji."
  2. "Allah iku kang disuwuni karang kabutuhan."
  3. "Ora peputra lan ora pinutrakaké."
  4. "Lan ora ana sawiji kang madhani." [4]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Thabathaba'i, Allamah MH. 1987. Mengungkap Rahasia Al-Qur'an. Bandung: Mizan
  2. ^ a b c d e f g h i "Nama-nama lain dari Surah Al-Ikhlas", Hidayah, Februari 2009
  3. ^ (id)Keutamaan Membaca Surat Al Ikhlas dipunwaos 23 Juli 2012
  4. ^ Kajarwakaken kanthi midhangetaken Tafsir Al-Quran Suci Basa Jawi anggitanipun Profesor K.H.R Muhammad Adnan.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Surat Sadurungė:
Surat Al Lahab
Al-Qur'an Surat Sabanjurė:
Surat Al Falaq
Surat 112
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Surat_Al_Ikhlash&oldid=868726"