Panyaliban lan kematian Yesus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Bagéan saka seri babagan
Yésus Kristus

Barkas:Kölner Maler um 1450–1460 001.jpg

Asma lan sesebutan
YésusKristusMesiasIsa AlmasihJuruwilujeng

Yésus Kristus lan Kakristenan
KronologiKalairanSilsilah
PambaptisanPelayananMukjizat
PerumpamaanBujana AkirPanyekelan
PangadilanPanyalibanPati
PanguburanWunguMékrad
Rawuh kapindhoPenghakiman

Ajaran utama Yésus Kristus
MesiasKotbah ing Bukit
Donga Rama KawulaUkum Katresnan
Bujana WengiAmanat Agung

Pandhangan marang Yésus
Pandhangan Kristen
Pandhangan Islam
Pandhangan Yahudi
Yesus jroning sajarah
Yesus jroning karya seni

Panyaliban, oleh Vouet, 1622, Genoa

Kematian Yesus Kristus Sang Juru Slamet Manungsa dumadi ing abad ka-1 Masehi, diprakirakake antara taun 30-33 M. Miturut pananggalan Yahudi, dheweke seda nggantung ing dhuwur salib, tanggal 14 Nisan, beberapa jam sadurunge hari Paskah Yahudi dirayakake (tanggal 15 Nisan, diwiwiti ing sekitar pk. 18:00 nalika srengenge sampun surup). Paukuman pati dening panyaliban diputusake karo perintah gubernur Krajaan Romawi ing provinsi Yudea, Pontius Pilatus, adhedasar laporan para pamuka agami Yahudi sawijining Yesus Kristus ngaku minangka Raja wong Yahudi. Kabar panyaliban lan kematian iki kecathet ing sajumlah tulisan sejarawan Krajaan Romawi, wong Yahudi lan sakabat-sakabat Yesus. Cathetan sing paling detail ditemokake ing kitab-kitab Injil ing bagean Prajanjian Anyar Alkitab Kristen.

Kematian Yesus isa didelok liwat loro cara pandhang sing bedha:[1]

  1. Kematian Yesus minangka peristiwa sajarah.
  2. Kematian Yesus minangka bagean saka rencana Allah.[2]

Referensi[besut | besut sumber]