Hesybon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Położenie Cheszbonu, na mapie na południowy-zachód od Ammanu w połowie odległości od północnego krańca Morza Martwego.

Cithakan:Coordinate Hesbon (auch Heschbon, (H)Esebon, Esbous, Es(e)bus; Cithakan:ArS) war eine antike Stadt, die sich östlich des Flusses Jordan befand, also auf dem Territorium des heutigen Jordanien, in der Nähe des Berges Nebo. Hesybon (Latin: Esebus; Arab: حشبون‎‎; basa Ibrani: חשבון‎; Inggris: Heshbon ugi dipunébat Hesebon, Esebon, Esbous, Esebus) inggih punika sebuah kutha kino ingkang manggén ing sisih wétan sungai Yordan ingkang sakunika kalébèt ing salébéting wewengkon Yordania. Miturut sejarahipun kalébét wewengkon tiyang Amori lan Karajan Israèl kino, kados ta ingkang dipunsérat ing Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama ing Alkitab Kristen.

Catatan Alkitab[besut | besut sumber]

Kota kino Hesybon dipunrbéut déning bani Israèl ing perjalanan punika nuju ing tanah Kanaan, ingkang dipunsérat ing Kitab Wilangan pasal 21:21-35. Kota punika kutha krajan saking raja Amori, Sihon (Sehon) (Kitab Ulangan pasal 2:24). Kemenangan atas Sihon punika gadhah makna amargi ing Kitab Wilangan:

Hesybon inggih punika kutha kediaman Sihon, raja tiyang Amori; raja punika wingi berperang nglawan raja Moab ingkang kapengker, lan ngrebut saking astanipun sadaya nagari ngantos ing lepen Arnon. Punika sajatosipun penyair-penyair ngendika:
"Datanglah ing Hesybon, punika dipunyasa lan punika dipunperkuat kutha kediaman Sihon punika!
Sebab api medal saking Hesybon, nyala saking kutha kediaman Sihon, ingkang madang habis Ar-Moab,
ingkang gadhah kuasa atas bukit-bukit ing sepanjang lepen Arnon.
Celakalah engkau, ya Moab; binasa engkau, ya bangsa Kamos!
Piyambakipun ndamel-bocah-bocah jaler dados tiyang-tiyang pelarian, lan bocah-bocah wadon dados tawanan dateng Sihon, raja tiyang Amori.
Punika sampun nembaki mereka, Hesybon binasa ngantos ing Dibon, lan punika nanduskan ngantos ing Nofah, ingkang terbentang ngantos ing Medeba."[1]

Saksampune kematian Musa, kutha Hesybon dados kutha kawatesan antawis wewengkon suku Ruben lan Gad. ananging ing ngajenge dinten, kutha punika dipunkuasai déning bani Moab, kados ta ingkang dipunsinggung ing Kitab Yesaya lan Kitab Yeremia.

Hesybon ugi dipunsinggung ing Kidung Agung pasal 7:4, ing pundhi dipunserataken manawi soca kekasihipun kados ta "kolam-kolam ing Hesybon." ingkang ngrujuk dateng kolam ikan ingkang indah ing Hesebon. Para nabi nyebutaken ing nubuatan nglawan Moab (

;

).

Catatan ing Jawi Alkitab[besut | besut sumber]

Flavius Yosefus nyerataken asma kutha punika asring ing wujud Esbonitis utawi Sebonitis.[2] Miturut Yosefus, Hesybon dipunkuasai déning Yudea ngantos Alexander Jannaeus saking dinasti Makabe (106-79 SM) ngrebut lan ndadosaken kutha tiyang Yahudi. Raja Herodes Agung ugi dipunngendikani déning yurisdiksi atas kutha punika lan yasa sebuah bètèng ing ngriku.[3] Saking jaman Byzantin kapanggih bekas 2 gréja ingkang gadhah lantai mosaik ingkang ngagumaken.[4] Ingkang narik inggih punika nilotic mo saking presbytery North Church ing pundhi mosaik punika bermotif burung merpati yasa sarangnya dari gambar bunga khayalan.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Ndelengen Ugi[besut | besut sumber]

"Hesebon". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913. 

Koordhinat: 31°49′07″N 35°47′56″E / 31.81861°N 35.79889°E / 31.81861; 35.79889

[[id: