Kitab Pangentasan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Pangentasan)

Kitab Pangentasan iki kitab kapindho kitab Torèt Musa lan dadi uga kitab kapindho Prajanjian Lawas utawa Tanakh. Ing basa Ibrani kitab iki diarani שמות Shemoth saka tetembungan wiwitan Be-eleh shemoth. Nanging ing sawetara basa Éropah, diarani nganggo jeneng Exodus. Tembung iki dijupuk saka pertalan basa Latin Santo Hieronimus sing njupuk saka Septuaginta, pertalan basa Yunani. Iki tegese "pangentasan", lan utamané "pangentasan" bangsa Yahudi saka tanah Mesir, ing ngendi kabèh didadèkaké ulun.

Isi[besut | besut sumber]

Kitab ini bisa dibagi dadi sawetara bagéyan:

  1. Laporan cacahé wong Yahudi ing Mesir sing wis mundhak.
  2. Nabi Musa ditimbali.
  3. Pambébasan wong Yahudi saka pangulunan karo 10 malapetaka sing ditimpakaké marang bangsa Mesir.
  4. Metune bangsa Yahudi saka Mesir lan panglungane marang Gunung Sinai.
  5. Prajanjeyan Gusti Allah karo umaté ing Sinai. Bangsa Israèl diparingi hukum-hukum moral, sipil lan agama kanggo cekelan urip..
  6. Instruksi nggawe nggong ibadat (tabernakel) kanggo bangsa Israèl; undhang-undhang kanggo para imam lan cara sembahyang marang Gusti Allah..