Universitas Trisakti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Universitas Trisakti
Trisakti Logo.svg
Diadegaké 1965
Jenis Universitas Swasta
Motto Menjadi Universitas Terkemuka, Bermutu Internasional dalam Mengembangkan llmu Pengetahuan, Teknologi dan Seni untuk Meningkatkan Kualitas Hidup dan Peradaban
Rèktor Prof. Dr. Thoby Mutis
Mahasiswa 30.000 orang (2005)
Lokasi Jl. Kyai Tapa No.1, Jakarta Kulon, DKI Jakarta, Indonésia
Warna Biru Tua
Julukan Usakti
Situs web http://www.trisakti.ac.id

Universitas Trisakti ya iku Pawiyatan luhur (perguruan tinggi) swasta sing mangon ing pusat kutha Jakarta ya iku ing Jalan Kyai Tapa, Grogol, Jakarta Kulon. Yen dodelok saka panggonane, kahanan kampus Universitas Trisakti strategis sanget amerga manggon ing tegah-tengah kutha Jakarta

Sujarah[besut | besut sumber]

Universitas Baerki

Ing Pisanan Universitas Trisakti ngadeg jenenge Universitas Baperki sing dingadegake déning dhuwuran organisasi Baperki rikala tahun 1958.[1] Ora suwe saka iku, paseing tahun 1962 jeneng iku maleh dadi Universitas Res Publica utawa sing luwih gampang diapal URECA.[1] Universitas iki dibangun kanggo mangsuli sing jarene ana watesan jenjang pendidikan tinggi ing Indonésia, mbuh saka rakyat cilik utawa keturunan wong sugih.[1] Weruh kahanan kaya ngono, mula Siauw Giok Tjhan, wartawan lan aktivis pulitik mbangun wadah lan medhia pembelajaran akademis kanggo bebrayan agung.[1]

Universitas Res Publika (1962 - 1965)

Kapilihe jeneng Universitas Res Publica dhéwé dijupuk saka kethokan pidhato kepresidhènan sing diandharake déning Presiden Soekarno sing tegese "Kanggo Bebrayan Agung", mula Universitas Res Publica rikala semono dadi wadhah pendhidhikan sing ngadeg lan ancase kanggo makili kepentingane rakyat lan bebrayan agung. Tahun 1965 ana kedadeyan G30S PKI lang ngakibatake Baperki dibubarake déning pamarintah Orde Baru ing tahun 1966. Kedadeyan iku langsung nyebabake kekuwasaan URECA dijupuk déning pamarentah meneh. Kahanan kaya ngono amerga URECA kalebu sing diarani salah siji kendaraan saka kumpulane Komunis Indonésia sing anti Pancasila, lan dianggep wis berkhianat marang nagarane dewe.

Sawise pamarintahane Presidhèn Soekarno mudhun, akèh mahasiswa URECA sing sadurunge kedhaftar ing Universitas iku, ora gelem ndhaftarake meneh status kemahasiswaane dhewe-dhewe. Kahanan kaya iki amerga akèh saka dhèwèké kabèh sing wis ndhaftar dadi anggota, partisipan utawa pengurus saka organisasi CGMI (Consentrasi Gerakan Mahasiswa Indonésia) sing biasane nglawan pamarintah utawa mung kuwatir bakal stigmatisasi kiwa sarta paham komunise. Banjur Universitas Trisakti ngadeg sawise dibubarake Universitas Res Publica déning pamarintah orde baru.

Universitas Trisakti (1965 - sekarang)

Miturut konsesus kasebut mula Universitas Trisakti diarani unit perguruan tinggi swata sing nomer siji lan mung ana siji sing diadegake déning pamarintah Républik Indonésia. Pisanan ngadege Universitas Trisakti mung ana 5 fakultas, ya iku Fakultas Teknik sing ing ngisore uga ana 5 jurusan (Teknik Mesin, Teknik Elektro, teknik Sipil, Arsitektur dan Seni Rupa), Fakultas Kedhokteran Gigi, Fakultas Kedhokteran, Fakultas Ekonomi sing duwé 2 jurusan (EkonomiPerusahaan lan Ekonomi Akutansi), sarta Fakultas Hukum dan Pengetahuan Masyarakat.

Jaman saiki kampus Universitas Trisakti uga dikenal amerga ana sambung gayute karo kedadeyan 12 Mei 1998 utawa luwih kerep diarani karo Tragedi Trisakti sing nyebabake patang mahasiswa Universitas Trisakti seda ketembak aparat keamanan rikala padha dhemo ing dalan gedhe. Mahasiswa sing wis seda ya iku: Garudha Mulya Lesmana, Hafidhin Royan, Hery Hartanto lan Hendriawan Sie.

Lambang[besut | besut sumber]

Universitas Trisakti resmi sasi Juni tahun 1966 banjur nggunakake lambang Trisula sing diputusake sawise dianake sayembara nggawé lambang kanggo Universitas Trisakti. Ide nggawé lambang iku saka pidhato Dr. Ir. Soekarno Presiden Républik Indonésia sing nomer siji. Ana ing pidhato panjenengane, akèh materi-materi sing akhire ngewenehi inspirasi kaciptane lambang trisula mawa lambang lan identitas diri saka Universitas Trisakti. lambang kasebut ya iku panyempurnaan saka Eko Purwoto MA sing ditugasi kanggo ndhandhani lan nyempurnakake saka akehe désain sing mlebu saka asil sayembara kasebut. Panyempurnaan iku dirakake amerga lambang Universitas Trisakti sing anyar bisa ngewakili falsafah urip adedhasar Pancasila. Amerga iku gambar tumbak sing kegambar ing gambar trisula iku dibusak lan digenti karo sikil cacah lima sing madhani kelopak kembang. “Sikil” lima iku nglambangake Pancasila lan ana ing désain lambang didelehake ing ngisor wujud trisula, sing ngewenehi teges mawa Pancasila dadi adedhasar kanggo Universitas Trisakti. Désain pungkasane ya iku lambang Universitas Trisakti sing saiki, ya iku logo tanpa dhasar apa-apa. logo kasebut bisa diartikake kaya ngisor iki:

Telung pondhasi pemahaman iku diarani mawa istilah Trikarma sing banjur dadi saka guru ing perkembangan lan pertumbuhane Universitas Trisakti ing akèh aspek panguripan kebangsaan lan nagara sabanjure.

Fakultas[besut | besut sumber]

Jaman saiki Universitas Trisakti duwé total mahasiswa aktif luwih saka 30.000 wong. Universitas Trisakti utawa sing biasa disingkat Usakti sing mawa kampus swasta paling gedhé ing Jakarta sing duwé 9 fakultas ya iku:

  1. Fakultas hukum
  2. Fakultas kedhokteran umum
  3. Fakultas kedhokteran gigi
  4. Fakultas ékonomi
  5. Fakultas teknik sipil dan perencanaan
  6. Fakultas tèknologi industri
  7. Fakultas tèknologi kebumian dan energi
  8. Fakultas arsitektur lansekap dan tèknologi lingkungan
  9. Fakultas seni rupa dan désain

Program Studi[besut | besut sumber]

Universitas Trisakti nduwé 23 program studi Sarjana (S1) ditambah karo 8 program studi pascasarjana (S2). Lan 3 program studi dhoktoral (S3). Total dhosen pengajar cacahe 1.019 dhosen biasa lan 888 dhosen luar biasa. Saka kabèh dhosen kasebut, 68 wong wis dhuwe jabatan akademis mawa guru besar.

Program Diploma Tiga (D-3)[besut | besut sumber]

Program Diploma Universita Trisakti digawé kanggo nyukani solusi mawa cara mbantu nyediani tenaga kerja sing trampil lan siap kerja, mligine tenaga kerja sing nguwasai lan ngeteni masalah umum kantoran padha karo tuntutan perkembangan jaman.

Program Sarjana (S-1)[besut | besut sumber]

Universitas Trisakti nduwé 9 fakultas lan 23 jurusan akademis kanggo pembelajaran Strata 1 (S-1)

Program Studi Sarjana[besut | besut sumber]

  1. Fakultas Hukum
  2. Fakultas Kedhokteran Umum
  3. Fakultas Kedhokteran Gigi
  4. Fakultas Ekonomi
  5. Fakultas Teknik Sipil dan Perencanaan
  6. Fakultas Teknologi Industri
  7. Fakultas Teknologi Kebumian dan Energi
  8. Fakultas Arsitektur Lansekap dan Teknologi Lingkungan
  9. Fa

kultas Seni Rupa dan Désain

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)[indo-marxist] Sejarah hitam univ. TRISAKTI [indo-marxist] Sejarah hitam univ. TRISAKTI.