Universitas Trisakti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Universitas Trisakti
Trisakti Logo.svg
Diadegaké 1965
Jenis Universitas Swasta
Motto Menjadi Universitas Terkemuka, Bermutu Internasional dalam Mengembangkan llmu Pengetahuan, Teknologi dan Seni untuk Meningkatkan Kualitas Hidup dan Peradaban
Rèktor Prof. Dr. Thoby Mutis
Mahasiswa 30.000 orang (2005)
Lokasi Jl. Kyai Tapa No.1, Jakarta Kulon, DKI Jakarta, Indonésia
Warna Biru Tua
Julukan Usakti
Situs web http://www.trisakti.ac.id

Universitas Trisakti ya iku Pawiyatan luhur (perguruan tinggi) swasta sing mangon ing pusat kutha Jakarta ya iku ing Jalan Kyai Tapa, Grogol, Jakarta Kulon. Yèn dodelok saka panggonane, kahanan kampus Universitas Trisakti strategis sanget amarga manggon ing tegah-tengah kutha Jakarta

Sajarah[besut | besut sumber]

Universitas Baerki

Ing Pisanan Universitas Trisakti ngadeg jenenge Universitas Baperki sing dingadegake déning dhuwuran organisasi Baperki rikala taun 1958.[1] Ora suwé saka iku, paseing taun 1962 jeneng iku maleh dadi Universitas Res Publica utawa sing luwih gampang diapal URECA.[1] Universitas iki diyasa kanggo mangsuli sing jarene ana watesan jenjang pendidikan tinggi ing Indonésia, mbuh saka rakyat cilik utawa keturunan wong sugih.[1] Weruh kahanan kaya ngono, mula Siauw Giok Tjhan, wartawan lan aktivis pulitik yasa wadhah lan medhia pembelajaran akademis kanggo bebrayan agung.[1]

Universitas Res Publika (1962 - 1965)

Kapilihe jeneng Universitas Res Publica dhéwé dijupuk saka kethokan pidhato kepresidhènan sing diandharake déning Présidhèn Soekarno sing tegesé "Kanggo Bebrayan Agung", mula Universitas Res Publica rikala semono dadi wadhah pendhidhikan sing ngadeg lan ancase kanggo makili kepentingane rakyat lan bebrayan agung. Tahun 1965 ana kedadeyan G30S PKI lang njalari Baperki dibubaraké déning pamarintah Orde Baru ing taun 1966. Kedadeyan iku langsung nyebabaké kekuwasaan URECA dijupuk déning pamaréntah manèh. Kahanan kaya ngono amarga URECA kalebu sing diarani salah siji kendaraan saka kumpulane Kuminis Indonésia sing anti Pancasila, lan dianggep wis berkhianat marang nagarané dewe.

Sawisé pamarintahane Présidhèn Soekarno mudhun, akèh mahasiswa URECA sing sadurungé kedhaftar ing Universitas iku, ora gelem ndhaftarake manèh status kemahasiswaane dhéwé-dhéwé. Kahanan kaya iki amarga akèh saka dhèwèké kabèh sing wis ndhaftar dadi anggota, partisipan utawa pengurus saka organisasi CGMI (Consentrasi Gerakan Mahasiswa Indonésia) sing racaké nglawan pamarintah utawa mung kuwatir bakal stigmatisasi kiwa sarta paham kuminise. Banjur Universitas Trisakti ngadeg sawisé dibubaraké Universitas Res Publica déning pamarintah orde baru.

Universitas Trisakti (1965 - sekarang)

Miturut konsesus mau mula Universitas Trisakti diarani unit perguruan tinggi swata sing nomer siji lan mung ana siji sing diadegake déning pamarintah Républik Indonésia. Pisanan ngadege Universitas Trisakti mung ana 5 fakultas, ya iku Fakultas Teknik sing ing ngisore uga ana 5 jurusan (Teknik Mesin, Teknik Elektro, tèhnik Sipil, Arsitektur dan Seni Rupa), Fakultas Kedhokteran Gigi, Fakultas Kedhokteran, Fakultas Ékonomi sing duwé 2 jurusan (EkonomiPerusahaan lan Ékonomi Akutansi), sarta Fakultas Hukum dan Pengetahuan Masarakat.

Jaman saiki kampus Universitas Trisakti uga dikenal amarga ana sambung gayute karo kedadeyan 12 Mèi 1998 utawa luwih kerep diarani karo Tragedi Trisakti sing nyebabaké patang mahasiswa Universitas Trisakti séda ketembak aparat keamanan rikala padha dhemo ing dalan gedhé. Mahasiswa sing wis séda ya iku: Garudha Mulya Lesmana, Hafidhin Royan, Hery Hartanto lan Hendriawan Sie.

Lambang[besut | besut sumber]

Universitas Trisakti resmi sasi Juni taun 1966 banjur migunakaké lambang Trisula sing diputusake sawisé dianake sayembara nggawé lambang kanggo Universitas Trisakti. Ide nggawé lambang iku saka pidhato Dr. Ir. Soekarno Présidhèn Républik Indonésia sing nomer siji. Ana ing pidhato panjenengané, akèh materi-materi sing akhire ngewenehi inspirasi kaciptane lambang trisula mawa lambang lan identitas diri saka Universitas Trisakti. lambang mau ya iku panyempurnaan saka Eko Purwoto MA sing ditugasi kanggo ndhandhani lan nyempurnakake saka akèhé désain sing mlebu saka asil sayembara mau. Panyempurnaan iku dirakake amarga lambang Universitas Trisakti sing anyar bisa ngewakili falsafah urip adhedhasar Pancasila. Amerga iku gambar tumbak sing kegambar ing gambar trisula iku dibusak lan digenti karo sikil cacah lima sing madhani kelopak kembang. “Sikil” lima iku nglambangake Pancasila lan ana ing désain lambang didelehake ing ngisor wujud trisula, sing ngewenehi teges mawa Pancasila dadi adhedhasar kanggo Universitas Trisakti. Désain pungkasane ya iku lambang Universitas Trisakti sing saiki, ya iku logo tanpa dhasar apa-apa. logo mau bisa diartikake kaya ngisor iki:

Telung pondhasi pemahaman iku diarani mawa istilah Trikarma sing banjur dadi saka guru ing perkembangan lan pertumbuhane Universitas Trisakti ing akèh aspek panguripan kebangsaan lan nagara sabanjure.

Fakultas[besut | besut sumber]

Jaman saiki Universitas Trisakti duwé total mahasiswa aktif punjul 30.000 wong. Universitas Trisakti utawa sing biyasa disingkat Usakti sing mawa kampus swasta gedhé dhéwé ing Jakarta sing duwé 9 fakultas ya iku:

  1. Fakultas hukum
  2. Fakultas kadhokteran umum
  3. Fakultas kadhokteran gigi
  4. Fakultas ékonomi
  5. Fakultas tèhnik sipil dan perencanaan
  6. Fakultas tèknologi indhustri
  7. Fakultas tèknologi kebumian dan ènergi
  8. Fakultas arsitèktur lansekap dan tèknologi lingkungan
  9. Fakultas seni rupa dan désain

Program Studi[besut | besut sumber]

Universitas Trisakti nduwé 23 program studi Sarjana (S1) ditambah karo 8 program studi pascasarjana (S2). Lan 3 program studi dhoktoral (S3). Total dhosen pengajar cacahé 1.019 dhosen biyasa lan 888 dhosen luar biyasa. Saka kabèh dhosen mau, 68 wong wis duwé kalungguhan akademis mawa guru besar.

Program Diploma Tiga (D-3)[besut | besut sumber]

Program Diploma Universita Trisakti digawé kanggo nyukani solusi mawa cara mbantu nyediani tenaga makarya sing trampil lan siyap makarya, mligine tenaga makarya sing nguwasai lan ngeteni masalah umum kantoran padha karo tuntutan perkembangan jaman.

Program Sarjana (S-1)[besut | besut sumber]

Universitas Trisakti nduwé 9 fakultas lan 23 jurusan akademis kanggo pembelajaran Strata 1 (S-1)

Program Studi Sarjana[besut | besut sumber]

  1. Fakultas Hukum
  2. Fakultas Kedhokteran Umum
  3. Fakultas Kedhokteran Gigi
  4. Fakultas Ékonomi
  5. Fakultas Teknik Sipil dan Perencanaan
  6. Fakultas Teknologi Industri
  7. Fakultas Teknologi Kebumian dan Energi
  8. Fakultas Arsitektur Lansekap dan Teknologi Lingkungan
  9. Fa

kultas Seni Rupa dan Désain

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d [indo-marxist] Sejarah hitam univ. TRISAKTI [indo-marxist] Sajarah ireng univ. TRISAKTI.