Universitas Andalas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Universitas Andalas
Lambang Universitas Andalas.png
Diadegaké 23 Desember 1955
Jenis Perguruan Tinggi Negeri
Rèktor Dr. Werry Darta Taifur
Mahasiswa 23,000
Lokasi Universitas Andalas, Kampus Limau Manis, Padang 25163, Padang, Indonesia
Situs web http://www.unand.ac.id

Universitas Andalas (Unand) iku perguruan tinggi negeri ing Padang, Indonésia, sing madeg tanggal 23 Desember 1955. Rektor Universitas Andalas wiwit taun 2006 yaiku Prof. Dr. Musliar Kasim.

Fakultas[sunting | sunting sumber]

Universitas Andalas nduwèni 11 fakultas kanggo program sarjana, 2 politèknik lan 1 fakultas pascasarjana, ya iku:

  1. Fakultas Pertanian[1]
    1. Jurusan Agribisnis (akreditasi B)
    2. Jurusan Agroékotèknologi(akreditasi A)
  2. Fakultas Tèknologi Pertanian[2]
    1. Jurusan Tèknologi Pertanian(akreditasi B)
    2. Jurusan Tèknik Pertanian (akreditasi B)
  3. Fakultas Kedhokteran[3]
    1. Program Pendhidhikan Dokter Umum(akreditasi A)
    2. Program Studi Èlmu Keperawatan[4]
    3. Program Studi Èlmu Kaséhatan Masyarakat[5] (akreditasi C)
    4. Program Studi Pendhidhikan Dokter Gigi
    5. Program Studi Psikologi
  4. Fakultas Matématika lan Èlmu Pengetahuan Alam[6]
    1. Jurusan Kimia (akreditasi A)
    2. Jurusan Matématika (akreditasi B)
    3. Jurusan Fisika (akreditasi B)
    4. Jurusan Sistem Komputer
    5. Jurusan Biologi[7] (akreditasi A)
  5. Fakultas Farmasi[8]
    1. Program Reguler Farmasi (akreditasi A)
    2. Program Ekstensi Farmasi
  6. Fakultas Hukum[9]
    1. Program Reguler Èlmu Hukum (akreditasi A)
    2. Program Ekstensi Èlmu Hukum
  7. Fakultas Ekonomi[10]
    1. Program S-1 Reguler
      1. Jurusan Ekonomi Pembangunan (akreditasi A)
      2. Jurusan Manajemen (akreditasi A)
      3. Jurusan Akuntansi (akreditasi A)
    2. Program S-1 Internasional
    3. Program S-1 Ekstensi
    4. Program Diploma 3
      1. Program Diploma 3 Regular
        1. Program Studi Pemasaran
        2. Program Studi Akuntansi
        3. Program Studi Kesekretariatan & Manajemen Perkantoran
        4. Program Studi Keuangan Perbankkan
        5. Program Studi Keuangan Negara & Dhaérah
      2. Program Diploma 3 Ekstensi
        1. Program Studi Pemasaran
        2. Program Studi Akuntansi
        3. Program Studi Kesekretariatan & Manajemen Perkantoran
        4. Program Studi Keuangan Perbankkan
        5. Program Studi Keuangan Negara & Dhaérah
  8. Fakultas Peternakan[11]
    1. Èlmu peternakan(akreditasi A)
  9. Fakultas Sastra[12]
    1. Jurusan Èlmu Sejarah (akreditasi A)
    2. Jurusan Sastra Inggris (akreditasi A)
    3. Jurusan Sastra Bahasa Indonesia (akreditasi A)
    4. Jurusan Sastra Jepang
    5. Jurusan Sastra Minangkabau (akreditasi B)
  10. Fakultas Tèknik[13]
    1. Jurusan Tèknik Industri[14] (akreditasi B)
    2. Jurusan Tèknik Elektro[15] (akreditasi B)
    3. Jurusan Tèknik Mesin (akreditasi A)
    4. Jurusan Tèknik Lingkungan[16] (akreditasi B)
    5. Jurusan Tèknik Sipil[17] (akreditasi B)
    6. Jurusan Sistem Informasi
  11. Fakultas Èlmu Sosial lan Politik[18]
    1. Jurusan Èlmu Politik[19] (akreditasi B)
    2. Jurusan Sosiologi[20] (akreditasi B)
    3. Jurusan Antropologi Sosial[21] (akreditasi A)
    4. Jurusan Administrasi Negara[22]
    5. Program Studi Hubungan International[23]
    6. Jurusan Èlmu Komunikasi[24]
  12. Politèknik[25]
    1. Program D III
    2. Program D IV
  13. Politani
    1. Program D III

Pascasarjana[sunting | sunting sumber]

Program S-2[sunting | sunting sumber]

  1. Program Studi Biologi (akreditasi Unggul)
  2. Program Studi Kimia (akreditasi Unggul)
  3. Program Studi Matématika
  4. Program Studi Fisika
  5. Program Studi Farmasi (akreditasi B)
  6. Program Studi Biomedik
  7. Program Studi Kaséhatan Masyarakat
  8. Program Studi Perencanaan Pembangunan (akreditasi B)
  9. Program Studi Pembangunan Wilayah lan Pedesaan (akreditasi B)
  10. Program Studi Èlmu Hukum (akreditasi B)
  11. Program Magister Kenotariatan
  12. Program Studi Èlmu Peternakan (akreditasi Unggul)
  13. Program Studi Èlmu Tanah (akreditasi Unggul)
  14. Program Studi Èlmu Hama lan Penyakit Tanduran (akreditasi Unggul)
  15. Program Studi Budidaya Pertanian (akreditasi Unggul)
  16. Program Studi Agronomi (akreditasi Unggul)
  17. Program Studi Èlmu Lingkungan
  18. Program Studi Tèknologi Asil Pertanian (akreditasi B)
  19. Program Studi Pengelolaan Terpadu Sumber Daya Alam
  20. Program Studi Èlmu Linguistik Kebudayaan
  21. Program Studi Ketahanan Pangan lan Gizi
  22. Program Studi POLOKDA
  23. Program Studi Tèknik Mesin
  24. Program Studi Tèknik Sipil
  25. Program Magister Managemen[26](akreditasi B)
  26. Program Studi Tèknik Mesin
  27. Program Studi Èlmu Sejarah
  28. Program Studi Sosiologi
  29. Program Magister Akuntansi
  30. Program Studi Pembangunan Perumahan lan Pemukiman
  31. Program Studi Èlmu Ekonomi Pertanian

Program Pendhidhikan Dhokter Spésialis I[sunting | sunting sumber]

  1. Èlmu Bedhah
  2. Èlmu Kaséhatan Anak
  3. Èlmu Kaséhatan Telinga Hidung Tenggorok Bedah Kepala Leher (THT-KL)
  4. Èlmu Penyakit Jroning
  5. Kulit lan Kelamin
  6. Mata
  7. Neurologi
  8. Obstetri lan Ginekologi
  9. Patologi Anatomi
  10. Patologi Klinik
  11. Pulmonologi

Program S-3[sunting | sunting sumber]

  1. Program Studi Èlmu Biomedik
  2. Program Studi Agronomi
  3. Program Studi Èlmu Tanah
  4. Program Studi Èlmu Kimia
  5. Program Studi Biologi
  6. Program Èlmu Peternakan
  7. Program Èlmu Hama lan Penyakit Tanduran
  8. Program Èlmu Pembangunan Pertanian
  9. Program Èlmu Ekonomi
  10. Program Èlmu Hukum

Fasilitas kampus[sunting | sunting sumber]

Kampus[sunting | sunting sumber]

Unand duwé lokasi pembelajaran ing Kampus Limau Manis 500 hèktar, Kampus Jati 10.073 m2, lan Kampus Fakultas Kedhokteran 28.000 m2.

Fasilitas Utama[sunting | sunting sumber]

  • Laboratorium Dasar lan sawetara Laboratorium sing pepak lan modern ing saben fakultas/jurusan
  • Rumah Sakit Pendhidhikan (RSUP M. Djamil)
  • Perpustakaan Pusat lan sawetara Perpustakaan sing kasebar ing saben Fakultas/Jurusan
  • Laboratorium Biota Sumatra
  • Kebun Raya Andalas
  • Hutan Pendhidhikan lan Panelitèn Biologi
  • Lahan Peternakan
  • Sawah Panelitèn
  • Kebun Tanduran Obat (Arboretum)
  • Laboratorium Komputasi
  • Dll

Fasilitas pendhukung[sunting | sunting sumber]

  • Gedhong Pusat Kegiatan Mahasiswa (PKM)
  • Asrama Mahasiswa[27]
  • Auditorium berkapasitas 8000 audiens lan Madani Convention Center
  • Masjid Nurul Ilmi Unand lan Musholla ing sabenfakultas/jurusan
  • Fasilitas Olahraga
    • Basket, Voli, Futsal, Panjat Tebing, Sepak Bola lan lain-lain
  • Bank, ATM, lan Kantor Pos
    • BNI, Bank Mandiri, Bank Nagari
  • Bus Kampus, Pujasera, Minimarket
  • Fasilitas Internet Hotspot

Lembaga panelitèn[sunting | sunting sumber]

Lembaga Panelitèn Universitas Andalas, Rektorat Unand Lt. 2, Kampus Unand Limau Manis, Padang. Telepon: (0751) 72645, Faks: (0751) 72645 dumadi saka :

  1. Lembaga Panelitèn Bidang Ekonomi, dumadi :
    1. Pusat Studi Keuangan Dhaérah (PSKD)
    2. Lembaga Panelitèn Ekonomi Regional (LPER)
    3. Lembaga Pengkajian Ekonomi lan Pembangunan (LPEP)
    4. Pusat Studi Kependudukan
    5. Pusat Pengembangan Akutansi (PPA)
    6. Pusat Studi Pengembangan Sumber Daya Manusia (PSPSDM)
    7. Pusat Studi Wanita
  2. Lembaga Panelitèn Bidang Pertanian lan peternakan, dumadi saka :
    1. Pusat Studi Irigasi
    2. Pusat Panelitèn Pemanfaatan Èlmu lan Tèknologi Nuklir
    3. Pusat Panelitèn Kehutanan
    4. Pusat Panelitèn Pengembangan Hewan lan Sapi
  3. Lembaga Panelitèn Bidang Budaya lan Kemasyarakatan, dumadi saka:
    1. Pusat Studi Otonomi Dhaérah
    2. Pusat Studi Pengembangan lan Perubahan Sosial Budaya
    3. Pusat Studi Budaya lan Masyarakat Minangkabau
    4. Pusat Kajian Hukum Wilayah Kulon
    5. Pusat Studi Konstitusi (Pusako) ing FH Unand, diketuai Prof. Dr. Saldi Isra
    6. Pusat Studi Pedesaan
    7. Pusat Kajian Masalah Perkotaan
    8. Pusat Studi Amerika
    9. Pusat Studi Èlmu, Tèknologi lan Budaya Jepang
  4. Lembaga Panelitèn Bidang Sumber Daya Alam lan Lingkungan, dumadi saka :
    1. Pusat Studi Lingkungan Hidup
    2. Pusat Kajian Sumber Daya Alam
    3. Pusat Studi Alam Sumatra
  5. Lembaga Panelitèn Bidang Kaséhatan
    1. Pusat Studi Tumbuhan Obat
    2. Pusat Kajian Kaséhatan

ICT UNAND[sunting | sunting sumber]

Pusat data ana ing ICT UNAND, Lt. 1 Gedung Pustaka Pusat UNAND.

Kulawarga Mahasiswa Universitas Andalas[sunting | sunting sumber]

  • Kulawarga Mahasiswa Universitas Andalas(KM_UNAND )

Legislatif Mahasiswa

    • Dewan Perwakilan Mahasiswa (DPM) Universitas Andalas
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknik (BEM-KM F.Tèknik Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Farmasi (BEM-KM F.Farmasi Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas MIPA (BEM-KM F.MIPA Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Peternakan (BEM-KM F.Peternakan Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Pertanian (BEM-KM F.Pertanian Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknologi Pertanian (BEM-KM F.T.Pertanian Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Ekonomi (BEM-KM F.Ekonomi Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Kedhokteran (BEM-KM F.Kedhokteran Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas ISIP (BEM-KM F.ISIP Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Hukum (BEM-KM F.Hukum Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Sastra (BEM-KM F.Sastra Unand)

Eksekutif Mahasiswa

    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa (BEM-KM Unand) Universitas[28]
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknik (BEM-KM F.Tèknik Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Farmasi (BEM-KM F.Farmasi Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas MIPA (BEM-KM F.MIPA Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Peternakan (BEM-KM F.Peternakan Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Pertanian (BEM-KM F.Pertanian Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknologi Pertanian (BEM-KM F.T.Pertanian Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Ekonomi (BEM-KM F.Ekonomi Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Kedhokteran (BEM-KM F.Kedhokteran Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas ISIP (BEM-KM F.ISIP Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Hukum (BEM-KM F.Hukum Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Sastra (BEM-KM F.Sastra Unand)
    • Unit Kegiatan Mahasiswa Tingkat Universitas
    • FKI Rabbani Unand (Forum Kajian Islam Rabbani universitas Andalas)
    • UKM Olahraga[29]
    • UKM Pandekar
    • UKM Penalaran
    • UKM Neo Telemetri
    • Pengenalan Hukum lan Politik Unand (UKM PHP UNAND)
    • Pojok Bursa Efek Jakarta (BEJ)
    • English Association of Science CommuniTy (EAST)
    • UKM Sinematografi
    • UKM Pers Genta Andalas[30]
    • UKM Pramuka
    • UK Kesenian
    • UKM Pengembangan Èlmu lan Kandungan Al-Qur'an (PIKA)
    • Koperasi Mahasiswa Andalas
    • Resimen Mahasiswa (Menwa)
    • UKM Korp Suka Rela Palang Merah Indonesia (KSR PMI)
    • MAPALA[31]
    • Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales (AIESEC)[32]


    • Tingkat Fakultas
      • Fakultas Tèknik
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Industri
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Lingkungan
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Sipil
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Mesin
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Elektro
      • Unit Kegiatan Mahasiswa Fakultas Tèknik
        • Foristek (Forum Studi Islam Tèknik)
        • EBC (Engineering Bridge Club)
      • Fakultas Peternakan
        • Mapala Svarna Dvipa Ungu

Mahasiswa[sunting | sunting sumber]

Mahasiswa Unand asal saka manéka dhaérah kayata : Sumatra Kulon, Acèh, Riau, Sumatra Lor, Bengkulu, Sumatra Kidul, Lampung, Jambi, Kapuloan Riau, Jakarta, Jawa Kulon, Banten lll. Saliyané iku, ing Unand ana mahasiswa manca negara (Malaysia) sing nuntut èlmu ing kana, utamané ing Fakultas Kedhokteran, Fakultas Ekonomi lan Fakultas Farmasi

Biaya Kuliah[sunting | sunting sumber]

  • Biaya kuliah kanggo Mahasiswa Indonesia (Ujian Masuk Bersama lan SNMPTN/tidak kalebu Ujian Mandiri)
    • Mahasiswa S1 lan D3
      • Mahasiswa Lama : SPP Rp. 750.000 persemester (durung kalebu biaya transportasi bus kampus, asrama)
      • Mahasiswa Baru : SPP Rp. 750.000 persemester (durung kalebu biaya Sumbangan Pengembangan Pendhidhikan, transportasi bus kampus, asrama, ICT lan tes NAPZA)
    • Mahasiswa Paska Sarjana
      • Tergantung program studi sing diambil
  • Biaya Kuliah kanggo Mahasiswa Asing
    • Mahasiswa S1 lan D3
      • Tergantung program studi sing diambil

Beasiswa[sunting | sunting sumber]

Beasiswa Etos Dompet Duafa Republika, PT. Semen Gresik, Beasiswa Eka Tjipta Foundation, PPA,L'oreal, Karya Salemba Empat dll.

Kerja sama karo instansi/lembaga lain[sunting | sunting sumber]

  • Lembaga Jroning Negeri
    • Komisi Pemberantasan Korupsi, Mahkamah Konstitusi, Departemen Keuangan, Bank Indonesia lan sapanunggalané
  • Lembaga Sajabaning Negeri
    • JICA, FBRT and DGHE; IMT-GT UNINET; Gafenas, Negeri Sembilan; The United Nations Support Facility for Indonesian Recovery; PUTMIL CONSORTIUM (SDN) BHD Malaysia,

Prestasi kampus[sunting | sunting sumber]

  1. PTN Paling apik II Nasional ing sajabaning Pulo Jawa (Asil Akreditasi BAN PT)
  2. PT Peringkat 14 Nasional jroning kriteria alumni perguruan tinggi sing paling diminati perusahaan utawa Peringkat I ing sajabaning Pulo Jawa (versi Pusdata Majalah Tempo tahun 2006)
  3. Universitas Andalas antuk akreditasi B saka BAN PT
  4. Universitas Andalas nduwèni 130 Guru Besar/Profesor lan minangka Universitas sing nduwèni Guru Besar paling akèh ing Sumatra (Per 24 September 2010)
  5. Nduwèni Jurnal Panelitèn terakreditasi
  6. Fakultas Kedhokteran Universitas Andalas minangka pembina (supervisi) marang Fakultas Kedhokteran Universitas Baiturrahmah Sumatra Kulon lan Fakultas Kedhokteran Universitas Riau
  7. Fakultas Kedhokteran (FK) UNAND minangka FK pertama ing Indonesia sing dadi pioner jroning ngayahi pendhidhikan kanthi Kurikulum Berbasis Kompetensi (KBK), sing bekerjasama karo Health Workforce and service (HWS) project saka Direktorat Jendral Pendhidhikan Tinggi (DItjen Dikti) Kementerian Pendhidhikan Nasional
  8. Fakultas Kedhokteran Universitas Andalas minangka salah satu saka 13 Fakultas Kedhokteran ing Indonesia sing diakoni/terakreditasi déning Pemerintah Malaysia
  9. Fakultas Farmasi Universitas Andalas minangka pembinan (supervisi) marang Jurusan Farmasi Universitas Ahmad Dahlan Jakarta.
  10. Universitas Andalas minangka salah Satu PTN pionir jroning penyelenggaraan Kuliah Umum Kewirausahaan tumrap mahasiswa
  11. Fakultas Ekonomi Universitas Andalas kalebu ke jroning 6 perguruan tinggi sing dipercaya Departemen Keuangan RI kanggo ngayahi Kursus Keuangan Dhaérah (Unand, UI, UGM, Unsrat, Unibraw, lan Unhas)
  12. Universitas Andalas minangka Perguruan Tinggi sing kalebu Quality Leading Institution (ing Sumatra : Unand Padang, USU Medan, lan Unsri Palembang)
  13. Universitas Andalas kalebu jroning 100 perguruan tinggi paling apik ing ASEAN (peringkat 26) utawa peringkat 8 ing Indonesia (paling apik sajabaning pulo Jawa) adhedhasar survey Webometric per Januari 2011
  14. Universitas Andalas kalebu jroning 10 besar Perguruan Tinggi Negeri utawa terfavourite ing sajabaning Jawa jroning bidang IPS adhedhasar asil SNMPTN tahun 2010
  15. Universitas Andalas kalebu jroning 10 besar Universitas ing Indonesia (paling apik ing sajabaning Pulo Jawa) sing nduwèni Sistem Jaminan Mutu Internal Paling apik ing Indonesia ing tahun 2010
  16. Jurusan Kimia Universitas Andalas minangka Jurusan Kimia dengan jumlah Guru Besar (Profesor) paling akèh ing Indonesia, serta nduwèni laboratorium lan jenjang pendhidhikan program akademik sing lengkap (Sarjana, Magister, lan Doktor)

Prestasi Dhosèn[sunting | sunting sumber]

  1. Prof.Dr Dayar Arbain meraih King Bouduin Award (1993), Convocation Award (1993), and Who’s Who in The World 1999
  2. Prof.Dr. Edison Munaf tercatat jroning “Who and Who in the World”, 7th edition (1983), 11th Edition (1997) Marquish Publisher USA, lan ngraih Juara III jroning Kompetisi Dhosèn Teladan tingkat nasional
  3. Prof. Dr. Akmal Djamaan, MS, Apt
    1. Silver medal (medali perak) kanggo panelitèn dengan judul : Biodegradable plastic from palm oil ing Ekspo: The 27 E. Salon International Des Invention s, Geneve, Swiss (anggota peneliti). Le President du Comite d'Organisation du Salon, The 27 E. Salon International Des Inventions, Geneve, Swiss, 1999
    2. Silver medal (medali perak) kanggo panelitèn dengan judul : The Production of biopolymer from palm oil ing The International Invention, Innovation, Industrial Design and Technology Exhibition '98 (I.TEK '98), Kuala Lumpur , Malaysia , 1998 (anggota peneliti), Organisation Committee of The I.TEK '98, Kuala Lumpur , Malaysia , 1998
    3. Penghargaan minangka Peneliti Paling apik Panelitèn Fundamental Dikti , Depdiknas (2006)
  4. Dr.H.Fashbir Noor Sidin, SE, MSP, saka Universitas Andalas memperoleh ISEI Award Juara I kategori Esai utawa Artikel Paling apik jroning Koran lan Majalah saka Ikatan Sarjana Ekonomi Indonesia (ISEI) menulis Integrasi Kebijakan Pembangunan Desa lan Kota minangka Asas Ketahanan Ekonomi, Sosial, lan Politik
  5. Fatma Sri Wahyuni peneliti Farmasi Unand peraih Fellowship L’Oreal Indonesia for Women in Science 2006 (panelitèn obat anti kanker)
  6. Israr Iskandar dhosèn Universitas Andalas meraih juara III jroning Lomba Karya Tulis Ilmiah (LKTI) Internasional tahun 2008 sing diselenggarakan déning Balai Kajian lan Pengembangan Budaya Melayu (BKPM) lan Pusat Studi Sosial Asia Tenggara (PSSAT) UGM
  7. Prof Endang Purwati PhD saka Universitas Andalas sing memenangkan anugerah bidang energi saka Kementerian Riset lan Tèknologi (KRT) tahun 2009 dengan panelitèn Aplikasi Bioteknologi kanggo Pengolahan Limbah Peternakan Ramah Lingkungan minangka Gas Bio lan Pupuk Organik Padat/ Cair.

Prestasi Mahasiswa[sunting | sunting sumber]

  • Bidang Èlmu Pengetahuan :
    • Tim mahasiswa unand meraih Juara Lomba Debat Mahasiswa ASEAN ing Malaysia.
    • Juara I Peneliti Muda Indonesia 2002 in Medicine and Health saka Lembaga Èlmu Pengetahuan Indonesia (LIPI)
    • Juara III jroning kompetisi The 2nd Industrial Engineering Competition 2006 sing diadakan déning Institut Tèknologi Surabaya
    • Juara II jroning PRA Temu Ilmiah Nasional ( PRATelminas ) 2006 ISMKI (Ikatan Mahasiswa Kedhokteran Indonesia) ing Senat Mahasiswa Fakultas Kedhokteran Universitas Kristen Maranatha Bandung, anggotané dumadi saka Dian Jenova (Universitas Andalas), Sophia Erna Safitri (Universitas Diponegoro), Sansan Suhelda (Unika Atmajaya), Hermes Santosa (Universitas Udayana) dengan judul proposal “Pengaruh Program Pendampingan Kulawarga Miskin Déning Mahasiswa Kedhokteran Terhadap Perbaikan Status Gizi”.
    • Politèknik Universitas Andalas meraih juara III jroning lomba JAVA tingkat nasional ing Universitas Gunadharma Jakarta tahun 2007
    • Juara III jroning Kompetisi Pemikiran Kritis Mahasiswa (KPKM) Bidang Polkam. Kompetisi bergengsi itu digelar ing 27-29 April 2007 ing Bali Regional A 2002
    • Deni Delyyandri (Universitas Andalas)Juara III Wirausaha Muda Mandiri (WMM) 2008 kategori Pascasarjana lan Alumni, diselenggarakan déning bank Mandiri
    • Fengky Satria Yorestra asal Universitas Andalas meraih medali perak saka Daimler AG, produsen Mercedes Benz, lan UNESCO tahun 2009 lewat proyek Evacuation Infrastructure from Tsunami for Coastal Communities in West Sumatra
    • Fakultas Hukum Unand Juara II Debat Konstitusi ing Mahkamah Konstitusi (MK) tahun 2009
    • Tim Prodi Biologi meraih perak ing Pekan Ilmiah Mahasiswa Nasional (Pimnas) ke-XXIII ing Universitas Mahasaraswati, Bali, tahun 2010
    • Tim Akutansi Unanad berada ing lima besar paling apik jroning Diponegoro Accounting Competition tahun 2010.
    • Azhari Nuridinar lan Agus Muhar saka Fakultas Peternakan Universitas Andalas meraih juara II jroning Pemilihan Peneliti Remaja Indonesia (PPRI) bidang IPA ing Lembaga Èlmu Pengetahuan Indonesia (LIPI) tahun 2010
  • Bidang Minat lan Bakat :
    • Tim UKM Olahraga meraih Meraih Medali Perak ing Kejuaraan Nasional Tarung Derajat tahun 1997 ing Bandung.
    • Mapala Unand mewakili Indonesia jroning Marlboro Adventure in Colorado, USA
    • Tim UKM Olahraga meraih Meraih Medali Perak Kata Beregu Putri ing POMNAS VIII ing Pekan Baru tahun 2003.
    • juara I lomba Presenter SCTV Go To Campus 2003
    • UKM Olahraga meraih Medali Perunggu kejurnas Wushu “Semarang Open” 2006, Jawa Tengah.
    • UKM Olahraga meraih Meraih 2 emas, 2 perak, 9 perunggu ing Kejurnas Pencak Silat Antar Perguruan Tinggi 2006, Universitas Andalas, Sumatra Kulon.
    • Tim UKM Kesenian meraih Predikat Golden Diploma tim Andalaswara ing Asian Choir Games 2007 ing Jakarta
    • Juara muslimah nasional ing ITS Surabaya ing sasi Januari 2009.
    • Juara III Mausabaqah Tilawatil Quran (MTQ) Mahasiswa tingkat Nasional XI tahun 2009
    • Tim Mapala Unand Juara 1 (pertama) Kejuaraan Nasional Citarum Open 2009
    • Fakultas Kedhokteran Unand njuwarani Solo Medic Cup 2010 (Kompetisi Bola Basket antar fakultas kedhokteran lan kedhokteran gigi se- Indonesia )sing dianakaké déning Fakultas Kedhokteran Universitas Sebelas Maret. Pertandingan dilaksanakaké saka tanggal 25-29 Januari 2010.
    • Nilna Rahmi Isna saka Universitas Andalas kapilih minangka Koordinator Wilayah I (Sumatra) Ikatan Senat Mahasiswa Kaséhatan Masyarakat Indonesia (ISMKMI)
    • Andriansyah saka Jurusan Tèknik Elektro Fakultas Tèknik Universitas Andalas Kapilih minangka Presedium Nasional Forum Ukhuwah Lembaga Dakwah Tèknik (FULDKT)
    • Azhari Nuridinar lan Agus Muhar saka Fakultas Peternakan kapilih seabagai Juara ke 2 Bidang Èlmu Alam Lomba Peneliti Remaja LIPI tahun 2010.
    • Kontingen Pramuka Universitas Andalas Mengikuti Kemah Budaya Ing Bengkulu
    • Kontingen Pramuka Universitas Andalas Mengikuti Latihan Gabungan Pramuka Perguruan Tinggi Nasional ing palembang 2010
    • Efrizal, salah satu anggota Pramuka Universitas Andalas sing kasil mengikuti program pertukaran mahasiswa ke Inggris utusan Kwartir Nasional Gerakan Pramuka ing tahun 2006

Ikatan Alumni[sunting | sunting sumber]

Ketua Umum IKAUA adalah Gamawan Fawzi lan Pusat IKAUA adalah Kampus Limau Manis, sedangkan ing sabenprovinsi dibentuk pula pengurus wilayah. Kanggo kota wilayah DKI Jakarta minangka ketua adalah dr. Fasli Jalal, Ph.D dengan sekretariatnya ing Jalan Pasar Minggu Km. 18 - 8, Jakarta Kidul. Utawa P.O. BOX 4882 JKTM Jakarta 12048. Telepon/Faks.: (021) 7983504

Kiprah alumni[sunting | sunting sumber]

  • Instansi Pemerintah :
    • Bank Indonesia, Badan Pemeriksa Keuangan, Komisi Pemberantas Korupsi (KPK), Komisi Pengawas Persaingan Usaha (KPPU, Departemen Keuangan, Lembaga Èlmu Pengetahuan Indonesia (LIPI), Kejaksaan Agung, Departemen Pendhidhikan Nasional, Mahkamah Agung, Sekretariat Negara, DPR, DPRD Propinsi, Dhosèn PTN, DPRD Kabupaten/Kota, Pemda Propinsi, Pemda Kabupaten/Kota dll
  • Lembaga Swasta :
    • Bank Mandiri, BNI, BRI, Bank Danamon, Bank Panin, BSM, Bank Nagari, PT. Hutchitson (three), Sinar Mas Group, Garuda Indonesia, LSM, Kejaksaan Agung, konsultan, PT. Sari Husada, PT. Kimia Farma, Dhosèn PTS, pengacara/lawyer, NGO dll

Alumni sing misuwur (adhedhasar abjad)[sunting | sunting sumber]

  1. Agoes Soebekti, (Direktur Konsumer Bank BNI 2003)
  2. Aslim Tadjudin (Deputi Gubernur BI 2007)
  3. Bambang Istijono (Deputi Bidang Pengelolaan Infrastruktur Kawasan Perbatasan, Badan Nasional Pengelolaan Perbatasan (BNPP) Kementerian Jroning Negeri)
  4. Basrief Arief (Jaksa Agung Republik Indonesia 2010- saiki)
  5. Basril Djabar (Komisaris PT. Semen Padang)
  6. Budi Putra (Bloger pertama lan bloger paling apik ing Indonesia)
  7. Budi Satria Isman SE MBA (Direktur Utama PT. Sari Husada)
  8. CY Boestal (Deputi Direktorat Kredit, BPR lan UMKM BI)
  9. Djafni Jamal (Hakim Agung)
  10. Dwi Soetjipto (Dirut PT. Semen Gresik)
  11. Prof. Dr. Elwi Danil, SH. MH (Guru Besar FH Unand lan Komisaris PT. Semen Padang 2003-saiki)
  12. Fachri Ahmad (Mantan Rektor Unand, Mantan Rektor Univ. Bung Hatta, Mantan Wagub Sumbar)
  13. Fasli Djalal (Wakil Menteri Pendhidhikan Nasional ing Kabinet Indonesia Bersatu II)
  14. Firman Abdullah .dr.SpOG ( FIGO, ISUOG,POGI )
  15. Gamawan Fauzi, SH,MM (Menteri Jroning Negeri Kabinet Indonesia Bersatu II, Periode 2009-2014, Gubernur Sumbar (2005-2009), Bupati Solok (1995-2005)
  16. Herman Abdullah (Walikota Pekanbaru 2001-saiki)
  17. Mahyuddin Ramli (Komisaris PT. Bank Kesejahteraan)
  18. Marlis Rahman, Prof. Dr. MSc (Mantan Rektor, Gubernur Sumbar 2009-2010)
  19. Munadi Arifin, SE, Ak, MM (Direktur Produksi PT. Semen Padang 2005-saiki)
  20. Novian Zen SE Ak (Direktur Keuangan Inhutani I 2007-2012)
  21. Ridwan Mahmud (Direktur Pemasaran PT. Bank Kesejahteraan)
  22. Saldi Isra, Prof. Dr. SH. MPA (Guru Besar lan Pakar Hukum Tata Negara/ Dhosèn FH Unand)
  23. Suryadi Asmi (Dirut BPD Bank Nagari)
  24. Takdir Rahmadi, Prof. Dr. SH. LLM (Mantan Dekan FH Unand, Hakim Agung)
  25. Tresdi Arma, MM ( Direktur Litbang lan Operasi PT. Semen Padang 2005-saiki)
  26. Yuliandri, Prof. Dr. SH. MH (Guru Besar Èlmu Perundang-Undangan, Dhosèn FH Unand)
  27. Zainal Bakar (Mantan Gubernur Sumbar)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]