Universitas Andalas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Universitas Andalas
Lambang Universitas Andalas.png
Rèktor Dr. Werry Darta Taifur
Mahasiswa 23,000
Lokasi Universitas Andalas, Kampus Limau Manis, Padang 25163, Padang, Indonésia
Situs web http://www.unand.ac.id

Universitas Andalas (Unand) iku pawiyatan luhur nagari ing Padang, Indonésia, sing madeg tanggal 23 Dhésèmber 1955. Rektor Universitas Andalas wiwit taun 2006 ya iku Prof. Dr. Musliar Kasim.

Fakultas[besut | besut sumber]

Universitas Andalas duwé 11 fakultas kanggo program sarjana, 2 politèknik lan 1 fakultas pascasarjana, ya iku:

  1. Fakultas Pertanian[1]
    1. Jurusan Agribisnis (akreditasi B)
    2. Jurusan Agroékotèknologi(akreditasi A)
  2. Fakultas Tèknologi Pertanian[2]
    1. Jurusan Tèknologi Pertanian(akreditasi B)
    2. Jurusan Tèknik Pertanian (akreditasi B)
  3. Fakultas Kedhokteran[3]
    1. Program Pendhidhikan Dhokter Umum(akreditasi A)
    2. Program Studi Èlmu Keperawatan[4]
    3. Program Studi Èlmu Kaséhatan Masarakat[5] (akreditasi C)
    4. Program Studi Pendhidhikan Dhokter Gigi
    5. Program Studi Psikologi
  4. Fakultas Matématika lan Èlmu Pengetahuan Alam[6]
    1. Jurusan Kimia (akreditasi A)
    2. Jurusan Matématika (akreditasi B)
    3. Jurusan Fisika (akreditasi B)
    4. Jurusan Sistem Komputer
    5. Jurusan Biologi[7] (akreditasi A)
  5. Fakultas Farmasi[8]
    1. Program Reguler Farmasi (akreditasi A)
    2. Program Ekstensi Farmasi
  6. Fakultas Hukum[9]
    1. Program Reguler Èlmu Hukum (akreditasi A)
    2. Program Ekstensi Èlmu Hukum
  7. Fakultas Ékonomi[10]
    1. Program S-1 Reguler
      1. Jurusan Ékonomi Pangyasa (akreditasi A)
      2. Jurusan Manajemen (akreditasi A)
      3. Jurusan Akuntansi (akreditasi A)
    2. Program S-1 Internasional
    3. Program S-1 Ekstensi
    4. Program Diploma 3
      1. Program Diploma 3 Regular
        1. Program Studi Pemasaran
        2. Program Studi Akuntansi
        3. Program Studi Kesekretariatan & Manajemen Perkantoran
        4. Program Studi Keuangan Perbankkan
        5. Program Studi Keuangan Nagara & Laladan
      2. Program Diploma 3 Ekstensi
        1. Program Studi Pemasaran
        2. Program Studi Akuntansi
        3. Program Studi Kesekretariatan & Manajemen Perkantoran
        4. Program Studi Keuangan Perbankkan
        5. Program Studi Keuangan Nagara & Laladan
  8. Fakultas Peternakan[11]
    1. Èlmu peternakan(akreditasi A)
  9. Fakultas Sastra[12]
    1. Jurusan Èlmu Sajarah (akreditasi A)
    2. Jurusan Sastra Inggris (akreditasi A)
    3. Jurusan Sastra Basa Indonésia (akreditasi A)
    4. Jurusan Sastra Jepang
    5. Jurusan Sastra Minangkabau (akreditasi B)
  10. Fakultas Tèknik[13]
    1. Jurusan Tèknik Industri[14] (akreditasi B)
    2. Jurusan Tèknik Elektro[15] (akreditasi B)
    3. Jurusan Tèknik Mesin (akreditasi A)
    4. Jurusan Tèknik Lingkungan[16] (akreditasi B)
    5. Jurusan Tèknik Sipil[17] (akreditasi B)
    6. Jurusan Sistem Informasi
  11. Fakultas Èlmu Sosial lan Pulitik[18]
    1. Jurusan Èlmu Pulitik[19] (akreditasi B)
    2. Jurusan Sosiologi[20] (akreditasi B)
    3. Jurusan Antropologi Sosial[21] (akreditasi A)
    4. Jurusan Administrasi Nagara[22]
    5. Program Studi Hubungan International[23]
    6. Jurusan Èlmu Komunikasi[24]
  12. Politèknik[25]
    1. Program D III
    2. Program D IV
  13. Politani
    1. Program D III

Pascasarjana[besut | besut sumber]

Program S-2[besut | besut sumber]

  1. Program Studi Biologi (akreditasi Unggul)
  2. Program Studi Kimia (akreditasi Unggul)
  3. Program Studi Matématika
  4. Program Studi Fisika
  5. Program Studi Farmasi (akreditasi B)
  6. Program Studi Biomedik
  7. Program Studi Kaséhatan Masarakat
  8. Program Studi Perencanaan Pangyasa (akreditasi B)
  9. Program Studi Pangyasa Wewengkon lan Pedésaan (akreditasi B)
  10. Program Studi Èlmu Hukum (akreditasi B)
  11. Program Magister Kenotariatan
  12. Program Studi Èlmu Peternakan (akreditasi Unggul)
  13. Program Studi Èlmu Tanah (akreditasi Unggul)
  14. Program Studi Èlmu Hama lan Lelara Tanduran (akreditasi Unggul)
  15. Program Studi Budidaya Pertanian (akreditasi Unggul)
  16. Program Studi Agronomi (akreditasi Unggul)
  17. Program Studi Èlmu Lingkungan
  18. Program Studi Tèknologi Asil Pertanian (akreditasi B)
  19. Program Studi Pengelolaan Terpadu Sumber Daya Alam
  20. Program Studi Èlmu Linguistik Kebudayaan
  21. Program Studi Ketahanan Pangan lan Gizi
  22. Program Studi POLOKDA
  23. Program Studi Tèknik Mesin
  24. Program Studi Tèknik Sipil
  25. Program Magister Managemen[26](akreditasi B)
  26. Program Studi Tèknik Mesin
  27. Program Studi Èlmu Sajarah
  28. Program Studi Sosiologi
  29. Program Magister Akuntansi
  30. Program Studi Pangyasa Perumahan lan Pemukiman
  31. Program Studi Èlmu Ékonomi Pertanian

Program Pendhidhikan Dhokter Spésialis I[besut | besut sumber]

  1. Èlmu Bedhah
  2. Èlmu Kaséhatan Anak
  3. Èlmu Kaséhatan Telinga Hidung Tenggorok Bedah Kepala Leher (THT-KL)
  4. Èlmu Lelara Sajeroning
  5. Kulit lan Kelamin
  6. Mata
  7. Neurologi
  8. Obstetri lan Ginekologi
  9. Patologi Anatomi
  10. Patologi Klinik
  11. Pulmonologi

Program S-3[besut | besut sumber]

  1. Program Studi Èlmu Biomedik
  2. Program Studi Agronomi
  3. Program Studi Èlmu Tanah
  4. Program Studi Èlmu Kimia
  5. Program Studi Biologi
  6. Program Èlmu Peternakan
  7. Program Èlmu Hama lan Lelara Tanduran
  8. Program Èlmu Pangyasa Pertanian
  9. Program Èlmu Ékonomi
  10. Program Èlmu Hukum

Fasilitas kampus[besut | besut sumber]

Kampus[besut | besut sumber]

Unand duwé lokasi pembelajaran ing Kampus Limau Manis 500 hèktar, Kampus Jati 10.073 m2, lan Kampus Fakultas Kedhokteran 28.000 m2.

Fasilitas Utama[besut | besut sumber]

  • Laboratorium Dasar lan sawetara Laboratorium sing pepak lan modhèren ing saben fakultas/jurusan
  • Rumah Sakit Pendhidhikan (RSUP M. Djamil)
  • Kapustakan Pusat lan sawetara Kapustakan sing kasebar ing saben Fakultas/Jurusan
  • Laboratorium Biota Sumatra
  • Kebun Raya Andalas
  • Hutan Pendhidhikan lan Panelitèn Biologi
  • Lahan Peternakan
  • Sawah Panelitèn
  • Kebun Tanduran Obat (Arboretum)
  • Laboratorium Komputasi
  • Dll

Fasilitas pendhukung[besut | besut sumber]

  • Gedhong Pusat Kegiatan Mahasiswa (PKM)
  • Asrama Mahasiswa[27]
  • Auditorium berkapasitas 8000 audiens lan Madani Convention Center
  • Masjid Nurul Ilmi Unand lan Musholla ing sabenfakultas/jurusan
  • Fasilitas Ulah raga
    • Basket, Voli, Futsal, Panjat Tebing, Sepak Bola lan lain-lain
  • Bank, ATM, lan Kantor Pos
    • BNI, Bank Mandiri, Bank Nagari
  • Bus Kampus, Pujasera, Minimarket
  • Fasilitas Internet Hotspot

Lembaga panelitèn[besut | besut sumber]

Lembaga Panelitèn Universitas Andalas, Rektorat Unand Lt. 2, Kampus Unand Limau Manis, Padang. Telepon: (0751) 72645, Faks: (0751) 72645 dumadi saka:

  1. Lembaga Panelitèn Babagan Ékonomi, dumadi:
    1. Pusat Studi Keuangan Laladan (PSKD)
    2. Lembaga Panelitèn Ékonomi Regional (LPER)
    3. Lembaga Pengkajian Ékonomi lan Pangyasa (LPEP)
    4. Pusat Studi Kependudukan
    5. Pusat Pengembangan Akutansi (PPA)
    6. Pusat Studi Pengembangan Sumber Daya Manusia (PSPSDM)
    7. Pusat Studi Wanita
  2. Lembaga Panelitèn Babagan Pertanian lan peternakan, dumadi saka:
    1. Pusat Studi Irigasi
    2. Pusat Panelitèn Pemanfaatan Èlmu lan Tèknologi Nuklir
    3. Pusat Panelitèn Kehutanan
    4. Pusat Panelitèn Pengembangan Hewan lan Sapi
  3. Lembaga Panelitèn Babagan Budaya lan Kemasyarakatan, dumadi saka:
    1. Pusat Studi Otonomi Laladan
    2. Pusat Studi Pengembangan lan Owah-owahan Sosial Budaya
    3. Pusat Studi Budaya lan Masarakat Minangkabau
    4. Pusat Kajian Hukum Wewengkon Kulon
    5. Pusat Studi Konstitusi (Pusako) ing FH Unand, diketuai Prof. Dr. Saldi Isra
    6. Pusat Studi Pedésaan
    7. Pusat Kajian Masalah Perkotaan
    8. Pusat Studi Amérika
    9. Pusat Studi Èlmu, Tèknologi lan Budaya Jepang
  4. Lembaga Panelitèn Babagan Sumber Daya Alam lan Lingkungan, dumadi saka:
    1. Pusat Studi Lingkungan Hidup
    2. Pusat Kajian Sumber Daya Alam
    3. Pusat Studi Alam Sumatra
  5. Lembaga Panelitèn Babagan Kaséhatan
    1. Pusat Studi Tumbuhan Obat
    2. Pusat Kajian Kaséhatan

ICT UNAND[besut | besut sumber]

Pusat data ana ing ICT UNAND, Lt. 1 Gedung Pustaka Pusat UNAND.

Keluarga Mahasiswa Universitas Andalas[besut | besut sumber]

  • Keluarga Mahasiswa Universitas Andalas(KM_UNAND)

Legislatif Mahasiswa

    • Dewan Perwakilan Mahasiswa (DPM) Universitas Andalas
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknik (BEM-KM F.Tèknik Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Farmasi (BEM-KM F.Farmasi Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas MIPA (BEM-KM F.MIPA Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Peternakan (BEM-KM F.Peternakan Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Pertanian (BEM-KM F.Pertanian Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknologi Pertanian (BEM-KM F.T.Pertanian Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Ékonomi (BEM-KM F.Ékonomi Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Kedhokteran (BEM-KM F.Kedhokteran Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas ISIP (BEM-KM F.ISIP Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Hukum (BEM-KM F.Hukum Unand)
    • Dewan Legislatif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Sastra (BEM-KM F.Sastra Unand)

Eksekutif Mahasiswa

    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa (BEM-KM Unand) Universitas[28]
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknik (BEM-KM F.Tèknik Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Farmasi (BEM-KM F.Farmasi Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas MIPA (BEM-KM F.MIPA Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Peternakan (BEM-KM F.Peternakan Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Pertanian (BEM-KM F.Pertanian Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Tèknologi Pertanian (BEM-KM F.T.Pertanian Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Ékonomi (BEM-KM F.Ékonomi Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Kedhokteran (BEM-KM F.Kedhokteran Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas ISIP (BEM-KM F.ISIP Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Hukum (BEM-KM F.Hukum Unand)
    • Badan Eksekutif Mahasiswa Kulawarga-Mahasiswa Fakultas Sastra (BEM-KM F.Sastra Unand)
    • Unit Kegiatan Mahasiswa Tingkat Universitas
    • FKI Rabbani Unand (Forum Kajian Islam Rabbani universitas Andalas)
    • UKM Ulah raga[29]
    • UKM Pandekar
    • UKM Penalaran
    • UKM Neo Telemetri
    • Pengenalan Hukum lan Pulitik Unand (UKM PHP UNAND)
    • Pojok Bursa Efek Jakarta (BEJ)
    • English Association of Science CommuniTy (EAST)
    • UKM Sinematografi
    • UKM Pers Genta Andalas[30]
    • UKM Pramuka
    • UK Kesenian
    • UKM Pengembangan Èlmu lan Kandungan Al-Qur'an (PIKA)
    • Koperasi Mahasiswa Andalas
    • Rèsimèn Mahasiswa (Menwa)
    • UKM Korp Suka Rela Palang Merah Indonésia (KSR PMI)
    • MAPALA[31]
    • Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales (AIESEC)[32]
    • Tingkat Fakultas
      • Fakultas Tèknik
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Industri
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Lingkungan
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Sipil
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Mesin
        • Himpunan Mahasiswa Tèknik Elektro
      • Unit Kegiatan Mahasiswa Fakultas Tèknik
        • Foristek (Forum Studi Islam Tèknik)
        • EBC (Engineering Bridge Club)
      • Fakultas Peternakan
        • Mapala Svarna Dvipa Ungu

Mahasiswa[besut | besut sumber]

Mahasiswa Unand asal saka manéka laladan kaya ta: Sumatra Kulon, Acèh, Riau, Sumatra Lor, Bengkulu, Sumatra Kidul, Lampung, Jambi, Kapuloan Riau, Jakarta, Jawa Kulon, Banten lll. Saliyané iku, ing Unand ana mahasiswa manca nagara (Malaysia) sing nuntut èlmu ing kana, mligi ing Fakultas Kedhokteran, Fakultas Ékonomi lan Fakultas Farmasi

Biaya Kuliah[besut | besut sumber]

  • Biaya kuliah kanggo Mahasiswa Indonésia (Ujian Masuk Bersama lan SNMPTN/tidak kalebu Ujian Mandiri)
    • Mahasiswa S1 lan D3
      • Mahasiswa Lama: SPP Rp. 750.000 persemester (durung kalebu biaya transportasi bus kampus, asrama)
      • Mahasiswa Baru: SPP Rp. 750.000 persemester (durung kalebu biaya Sumbangan Pengembangan Pendhidhikan, transportasi bus kampus, asrama, ICT lan tes NAPZA)
    • Mahasiswa Paska Sarjana
      • Tergantung program studi sing diambil
  • Biaya Kuliah kanggo Mahasiswa Asing
    • Mahasiswa S1 lan D3
      • Tergantung program studi sing diambil

Beasiswa[besut | besut sumber]

Beasiswa Etos Dompet Duafa Republika, PT. Semen Gresik, Beasiswa Eka Tjipta Foundation, PPA,L'oreal, Karya Salemba Empat dll.

Kerja sama karo instansi/lembaga lain[besut | besut sumber]

  • Lembaga Sajeroning Negeri
    • Komisi Pemberantasan Korupsi, Mahkamah Konstitusi, Departemen Keuangan, Bank Indonésia lan sapanunggalané
  • Lembaga Sajabaning Negeri
    • JICA, FBRT and DGHE; IMT-GT UNINET; Gafenas, Negeri Sembilan; The United Nations Support Facility for Indonésian Recovery; PUTMIL CONSORTIUM (SDN) BHD Malaysia,

Prestasi kampus[besut | besut sumber]

  1. PTN Paling apik II Nasional ing sajabaning Pulo Jawa (Asil Akreditasi BAN PT)
  2. PT Peringkat 14 Nasional sajeroning kriteria alumni pawiyatan luhur sing paling diminati perusahaan utawa Peringkat I ing sajabaning Pulo Jawa (versi Pusdata Majalah Tempo taun 2006)
  3. Universitas Andalas antuk akreditasi B saka BAN PT
  4. Universitas Andalas duwé 130 Guru Besar/Profesor lan minangka Universitas sing duwé Guru Besar paling akèh ing Sumatra (Per 24 September 2010)
  5. Nduwèni Jurnal Panelitèn terakreditasi
  6. Fakultas Kedhokteran Universitas Andalas minangka pembina (supervisi) marang Fakultas Kedhokteran Universitas Baiturrahmah Sumatra Kulon lan Fakultas Kedhokteran Universitas Riau
  7. Fakultas Kedhokteran (FK) UNAND minangka FK kapisan ing Indonésia sing dadi pioner sajeroning ngayahi pendhidhikan kanthi Kurikulum Berbasis Kompetensi (KBK), sing bekerjasama karo Health Workforce and service (HWS) project saka Direktorat Jendral Pendhidhikan Tinggi (DItjen Dikti) Kementerian Pendhidhikan Nasional
  8. Fakultas Kedhokteran Universitas Andalas minangka salah satu saka 13 Fakultas Kedhokteran ing Indonésia sing diakoni/terakreditasi déning Pamaréntah Malaysia
  9. Fakultas Farmasi Universitas Andalas minangka pembinan (supervisi) marang Jurusan Farmasi Universitas Ahmad Dahlan Jakarta.
  10. Universitas Andalas minangka salah Satu PTN pionir sajeroning penyelenggaraan Kuliah Umum Kewirausahaan tumrap mahasiswa
  11. Fakultas Ékonomi Universitas Andalas kalebu ke sajeroning 6 pawiyatan luhur sing dipercaya Departemen Keuangan RI kanggo ngayahi Kursus Keuangan Laladan (Unand, UI, UGM, Unsrat, Unibraw, lan Unhas)
  12. Universitas Andalas minangka Perguruan Tinggi sing kalebu Quality Leading Institution (ing Sumatra: Unand Padang, USU Medan, lan Unsri Palembang)
  13. Universitas Andalas kalebu sajeroning 100 pawiyatan luhur paling apik ing ASEAN (peringkat 26) utawa peringkat 8 ing Indonésia (paling apik sajabaning pulo Jawa) adhedhasar survey Webometric per Januari 2011
  14. Universitas Andalas kalebu sajeroning 10 besar Perguruan Tinggi Negeri utawa terfavourite ing sajabaning Jawa sajeroning babagan IPS adhedhasar asil SNMPTN taun 2010
  15. Universitas Andalas kalebu sajeroning 10 besar Universitas ing Indonésia (paling apik ing sajabaning Pulo Jawa) sing duwé Sistem Jaminan Mutu Internal Paling apik ing Indonésia ing taun 2010
  16. Jurusan Kimia Universitas Andalas minangka Jurusan Kimia dengan jumlah Guru Besar (Profesor) paling akèh ing Indonésia, sarta duwé laboratorium lan jenjang pendhidhikan program akademik sing lengkap (Sarjana, Magister, lan Dhoktor)

Prestasi Dhosèn[besut | besut sumber]

  1. Prof.Dr Dayar Arbain meraih King Bouduin Award (1993), Convocation Award (1993), and Who’s Who in The World 1999
  2. Prof.Dr. Edison Munaf tercatat sajeroning “Who and Who in the World”, 7th edition (1983), 11th Edition (1997) Marquish Publisher USA, lan ngraih Juara III sajeroning Kompetisi Dhosèn Teladan tingkat nasional
  3. Prof. Dr. Akmal Djamaan, MS, Apt
    1. Silver medal (medhali pérak) kanggo panelitèn dengan sesirah: Biodegradable plastic from palm oil ing Ekspo: The 27 E. Salon International Des Invention s, Geneve, Swiss (anggota peneliti). Le President du Comite d'Organisation du Salon, The 27 E. Salon International Des Inventions, Geneve, Swiss, 1999
    2. Silver medal (medhali pérak) kanggo panelitèn dengan sesirah: The Production of biopolymer from palm oil ing The International Invention, Innovation, Industrial Design and Technology Exhibition '98 (I.TEK '98), Kuala Lumpur, Malaysia, 1998 (anggota peneliti), Organisation Committee of The I.TEK '98, Kuala Lumpur, Malaysia, 1998
    3. Pangaji-aji minangka Peneliti Paling apik Panelitèn Fundamental Dikti, Depdiknas (2006)
  4. Dr.H.Fashbir Noor Sidin, SE, MSP, saka Universitas Andalas memperoleh ISEI Award Juara I kategori Esai utawa Artikel Paling apik sajeroning Koran lan Majalah saka Ikatan Sarjana Ékonomi Indonésia (ISEI) menulis Integrasi Kebijakan Pangyasa Désa lan Kota minangka Asas Ketahanan Ékonomi, Sosial, lan Pulitik
  5. Fatma Sri Wahyuni peneliti Farmasi Unand peraih Fellowship L’Oreal Indonésia for Women in Science 2006 (panelitèn obat anti kanker)
  6. Israr Iskandar dhosèn Universitas Andalas meraih juara III sajeroning Lomba Karya Tulis Ilmiah (LKTI) Internasional taun 2008 sing diselenggarakan déning Balai Kajian lan Pengembangan Budaya Malayu (BKPM) lan Pusat Studi Sosial Asia Tenggara (PSSAT) UGM
  7. Prof Endang Purwati PhD saka Universitas Andalas sing memenangkan anugerah babagan ènergi saka Kementerian Riset lan Tèknologi (KRT) taun 2009 dengan panelitèn Aplikasi Bioteknologi kanggo Pengolahan Limbah Peternakan Ramah Lingkungan minangka Gas Bio lan Pupuk Organik Padat/ Cair.

Prestasi Mahasiswa[besut | besut sumber]

  • Babagan Èlmu Pengetahuan:
    • Tim mahasiswa unand meraih Juara Lomba Debat Mahasiswa ASEAN ing Malaysia.
    • Juara I Peneliti Muda Indonésia 2002 in Medicine and Health saka Lembaga Èlmu Pengetahuan Indonésia (LIPI)
    • Juara III sajeroning kompetisi The 2nd Industrial Engineering Competition 2006 sing diadakan déning Institut Tèknologi Surabaya
    • Juara II sajeroning PRA Temu Ilmiah Nasional (PRATelminas) 2006 ISMKI (Ikatan Mahasiswa Kedhokteran Indonésia) ing Senat Mahasiswa Fakultas Kedhokteran Universitas Kristen Maranatha Bandung, anggotané dumadi saka Dian Jenova (Universitas Andalas), Sophia Erna Safitri (Universitas Diponegoro), Sansan Suhelda (Unika Atmajaya), Hermes Santosa (Universitas Udayana) dengan sesirah proposal “Prabawa Program Pendampingan Kulawarga Miskin Déning Mahasiswa Kedhokteran Terhadap Perbaikan Status Gizi”.
    • Politèknik Universitas Andalas meraih juara III sajeroning lomba JAVA tingkat nasional ing Universitas Gunadharma Jakarta taun 2007
    • Juara III sajeroning Kompetisi Pemikiran Kritis Mahasiswa (KPKM) Babagan Polkam. Kompetisi bergengsi itu digelar ing 27-29 April 2007 ing Bali Regional A 2002
    • Deni Delyyandri (Universitas Andalas)Juara III Wirausaha Muda Mandiri (WMM) 2008 kategori Pascasarjana lan Alumni, diselenggarakan déning bank Mandiri
    • Fengky Satria Yorestra asal Universitas Andalas meraih medhali pérak saka Daimler AG, produsen Mercedes Benz, lan UNESCO taun 2009 lumantar proyek Evacuation Infrastructure from Tsunami for Coastal Communities in West Sumatra
    • Fakultas Hukum Unand Juara II Debat Konstitusi ing Mahkamah Konstitusi (MK) taun 2009
    • Tim Prodi Biologi meraih pérak ing Pekan Ilmiah Mahasiswa Nasional (Pimnas) ke-XXIII ing Universitas Mahasaraswati, Bali, taun 2010
    • Tim Akutansi Unanad berada ing lima besar paling apik sajeroning Diponegoro Accounting Competition taun 2010.
    • Azhari Nuridinar lan Agus Muhar saka Fakultas Peternakan Universitas Andalas meraih juara II sajeroning Pemilihan Peneliti Remaja Indonésia (PPRI) babagan IPA ing Lembaga Èlmu Pengetahuan Indonésia (LIPI) taun 2010
  • Babagan Minat lan Bakat:
    • Tim UKM Ulah raga meraih Meraih Medali Pérak ing Kejuaraan Nasional Tarung Derajat taun 1997 ing Bandung.
    • Mapala Unand mewakili Indonésia sajeroning Marlboro Adventure in Colorado, USA
    • Tim UKM Ulah raga meraih Meraih Medali Pérak Kata Beregu Putri ing POMNAS VIII ing Pekan Baru taun 2003.
    • juara I lomba Presenter SCTV Go To Campus 2003
    • UKM Ulah raga meraih Medali Perunggu kejurnas Wushu “Semarang Open” 2006, Jawa Tengah.
    • UKM Ulah raga meraih Meraih 2 emas, 2 pérak, 9 perunggu ing Kejurnas Pencak Silat Antar Perguruan Tinggi 2006, Universitas Andalas, Sumatra Kulon.
    • Tim UKM Kesenian meraih Predikat Golden Diploma tim Andalaswara ing Asian Choir Games 2007 ing Jakarta
    • Juara muslimah nasional ing ITS Surabaya ing sasi Januari 2009.
    • Juara III Mausabaqah Tilawatil Quran (MTQ) Mahasiswa tingkat Nasional XI taun 2009
    • Tim Mapala Unand Juara 1 (kapisan) Kejuaraan Nasional Citarum Open 2009
    • Fakultas Kedhokteran Unand njuwarani Sala Medic Cup 2010 (Kompetisi Bola Basket antar fakultas kadhokteran lan kadhokteran gigi se-Indonésia)sing dianakaké déning Fakultas Kedhokteran Universitas Sebelas Maret. Tetandhingan ditindakaké saka tanggal 25-29 Januari 2010.
    • Nilna Rahmi Isna saka Universitas Andalas kapilih minangka Koordinator Wewengkon I (Sumatra) Ikatan Senat Mahasiswa Kaséhatan Masarakat Indonésia (ISMKMI)
    • Andriansyah saka Jurusan Tèknik Elektro Fakultas Tèknik Universitas Andalas Kapilih minangka Presedium Nasional Forum Ukhuwah Lembaga Dakwah Tèknik (FULDKT)
    • Azhari Nuridinar lan Agus Muhar saka Fakultas Peternakan kapilih seabagai Juara ke 2 Babagan Èlmu Alam Lomba Peneliti Remaja LIPI taun 2010.
    • Kontingen Pramuka Universitas Andalas Mengikuti Kemah Budaya Ing Bengkulu
    • Kontingen Pramuka Universitas Andalas Mengikuti Latihan Gabungan Pramuka Perguruan Tinggi Nasional ing palembang 2010
    • Efrizal, salah satu anggota Pramuka Universitas Andalas sing kasil mengikuti program pertukaran mahasiswa ke Inggris utusan Kwartir Nasional Gerakan Pramuka ing taun 2006

Ikatan Alumni[besut | besut sumber]

Ketua Umum IKAUA ya iku Gamawan Fawzi lan Pusat IKAUA ya iku Kampus Limau Manis, sedangkan ing sabenpropinsi diwangun pula pengurus wewengkon. Kanggo kutha wewengkon DKI Jakarta minangka ketua ya iku dr. Fasli Jalal, Ph.D dengan sekretariatnya ing Jalan Pasar Minggu Km. 18-8, Jakarta Kidul. Utawa P.O. BOX 4882 JKTM Jakarta 12048. Telepon/Faks.: (021) 7983504

Kiprah alumni[besut | besut sumber]

  • Instansi Pamaréntah:
    • Bank Indonésia, Badan Pemeriksa Keuangan, Komisi Pemberantas Korupsi (KPK), Komisi Pengawas Persaingan Usaha (KPPU, Departemen Keuangan, Lembaga Èlmu Pengetahuan Indonésia (LIPI), Kejaksaan Agung, Departemen Pendhidhikan Nasional, Mahkamah Agung, Sekretariat Nagara, DPR, DPRD Provinsi, Dhosèn PTN, DPRD Kabupatèn/Kota, Pemda Provinsi, Pemda Kabupatèn/Kota dll
  • Lembaga Swasta:
    • Bank Mandiri, BNI, BRI, Bank Danamon, Bank Panin, BSM, Bank Nagari, PT. Hutchitson (three), Sinar Mas Group, Garuda Indonésia, LSM, Kejaksaan Agung, konsultan, PT. Sari Husada, PT. Kimia Farma, Dhosèn PTS, pengacara/lawyer, NGO dll

Alumni sing misuwur (adhedhasar abjad)[besut | besut sumber]

  1. Agoes Soebekti, (Direktur Konsumer Bank BNI 2003)
  2. Aslim Tadjudin (Deputi Gubernur BI 2007)
  3. Bambang Istijono (Deputi Babagan Pengelolaan Infrastruktur Kawasan Perbatasan, Badan Nasional Pengelolaan Perbatasan (BNPP) Kementerian Sajeroning Negeri)
  4. Basrief Arief (Jaksa Agung Republik Indonesia 2010-saiki)
  5. Basril Djabar (Komisaris PT. Semen Padang)
  6. Budi Putra (Bloger kapisan lan bloger paling apik ing Indonésia)
  7. Budi Satria Isman SE MBA (Direktur Utama PT. Sari Husada)
  8. CY Boestal (Deputi Direktorat Kredit, BPR lan UMKM BI)
  9. Djafni Jamal (Hakim Agung)
  10. Dwi Soetjipto (Dirut PT. Semen Gresik)
  11. Prof. Dr. Elwi Danil, SH. MH (Guru Besar FH Unand lan Komisaris PT. Semen Padang 2003-saiki)
  12. Fachri Ahmad (Mantan Rektor Unand, Mantan Rektor Univ. Bung Hatta, Mantan Wagub Sumbar)
  13. Fasli Djalal (Wakil Menteri Pendhidhikan Nasional ing Kabinet Indonésia Bersatu II)
  14. Firman Abdullah.dr.SpOG (FIGO, ISUOG,POGI)
  15. Gamawan Fauzi, SH,MM (Menteri Sajeroning Negeri Kabinet Indonésia Bersatu II, Periode 2009-2014, Gubernur Sumbar (2005-2009), Bupati Solok (1995-2005)
  16. Herman Abdullah (Walikota Pekanbaru 2001-saiki)
  17. Mahyuddin Ramli (Komisaris PT. Bank Kesejahteraan)
  18. Marlis Rahman, Prof. Dr. MSc (Mantan Rektor, Gubernur Sumbar 2009-2010)
  19. Munadi Arifin, SE, Ak, MM (Direktur Produksi PT. Semen Padang 2005-saiki)
  20. Novian Zen SE Ak (Direktur Keuangan Inhutani I 2007-2012)
  21. Ridwan Mahmud (Direktur Pemasaran PT. Bank Kesejahteraan)
  22. Saldi Isra, Prof. Dr. SH. MPA (Guru Besar lan Pakar Hukum Tata Nagara/ Dhosèn FH Unand)
  23. Suryadi Asmi (Dirut BPD Bank Nagari)
  24. Takdir Rahmadi, Prof. Dr. SH. LLM (Mantan Dekan FH Unand, Hakim Agung)
  25. Tresdi Arma, MM (Direktur Litbang lan Operasi PT. Semen Padang 2005-saiki)
  26. Yuliandri, Prof. Dr. SH. MH (Guru Besar Èlmu Perundang-Undangan, Dhosèn FH Unand)
  27. Zainal Bakar (Mantan Gubernur Sumbar)

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Gladri[besut | besut sumber]