Dhaptar aksara ing Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Artikel iki ngemot dhaptar aksara sing digunakaké ing macem-macem basa ing Indonésia . Askara ing Indonesia bisa dibagi dadi rong klompok gedhé, yaiku aksara dhaérah sing dikembangaké dening aksara Pallawa (kulawarga aksara iki biasané diarani aksara Nusantara) lan aksara njaba sing nganggo utawa tanpa modifikasi, kayata Latin, Arab lan Cina.[1][2]

Aksara[besut | besut sumber]

Jeneng

Aksara

Jenis Cacah kang guna (ing yuta) Basa kang gunaaké Kang guna Dhaérah
Latin

Latin

Alfabet 200 Kanthi 700 basa ing Indonésia: Jawa, Sunda, Madura, Minangkabau, Minahasa, Bugis, Banjar, Aceh, Bali, Betawi, Makassar, Batak, Dayak, Melayu, dll. Wong Indonesia Indonesia
Jawa

ꦗꦮ

Abugida 80 Jawa, Cirebon, Madura, Sunda Jawa, Cirebon, Madura, Sunda Jawa Tengah, Jawa Timur, Daerah Istimewa Yogyakarta, Kota Cirebon, Kabupaten Cirebon, Kabupaten Indramayu, Pulau Madura
Sunda

ᮞᮥᮔ᮪ᮓ

Abugida 38 Sunda, Banten, Badui Sunda, Banten, Badui Jawa Barat dan Banten
Arab

العربية

Abjad 32,69 Arab, Melayu (Jawi), Madura (Pegon), Jawa (Pegon), Sunda (Pegon), Minangkabau (Jawi), Aceh (Jawi), Wolio (Buri Wolio) Melayu, Madura, Jawa, Sunda, Minangkabau, Arab-Indonesia, Aceh, Wolio, Muslim Indonesia Sumatra Barat, Aceh, Sumatra Selatan, Riau, Kalimantan Barat, Bangka Belitung, Jambi, Kep. Riau, Sumatra Utara, Madura, Jawa
Batak

ᯅᯖᯂ᯲

ᯆᯗᯂ᯳

ᯅᯖᯃ᯳

ᯅᯗᯂ᯲

ᯅᯖᯄᯱ᯲

Abugida 8,5 Bahasa-bahasa Batak Batak Sumatra Utara
Lontara

ᨒᨚᨈᨑ

Abugida 7,6 Bugis, Makassar, Mandar Bugis, Makassar, Mandar Sulawesi Selatan dan Sulawesi Barat
Balinese

ᬩᬮᬶ

Abugida 6 Bali, Sasak Bali, Sasak Bali, Lombok
Honji

汉字

漢字

Logografis 2,8 Tionghoa, Jepang (Kanji) Tionghoa-Indonesia, Jepang-Indonesia Sumatra Utara, Riau, Kepulauan Riau, Bangka Belitung, Jakarta, Kalimantan Barat, Jawa Tengah, Bali
Kaganga

ꤰꤱꤲ

Abugida 2 Rejang (Rejang), Lampung, Kerinci (Rencong), Melayu Lampung, Kerinci Sumatra Selatan dan Lampung
Bima[3] Abugida 0,5 Bima Bima Sumbawa
Hangul

한글

조선글

Alfabet, Mirunggan 0.12 Korea, Cia-Cia Korea-Indonesia, Buton Jakarta, Baubau
Tamil

தமிழ்

Abugida 0.12 Tamil India-Indonesia (Tamil-Indonesian) Medan, Surabaya, Banda Aceh, Jakarta
Kana

かな

カナ

Silabis 0.011 Jepang Jepang-Indonesia Jakarta, Bali

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Media, Kompas Cyber. "12 Aksara Lokal Bukti Kebinekaan". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-04-24. 
  2. "Perkembangan Barisan & Liukan Aksara-Aksara Kuna di Nusantara". pesona indonesia (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-04-24. 
  3. bimabagus. "Bangkitnya Aksara Bima | Bimabagus.com" (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-04-25.