Alfabèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
A Specimen by William Caslon.jpg

Alfabèt iku tembung asal saka basa Yunani, saka rong aksara wiwitan sajeroning tulisan mau, ya iku aksara alfa lan beta. Makna tembung iki yaiuku sawijining sistem panulisan sing mawa dhasar fonem vokal lan konsonan. Alfabet béda karo abjad, sing racaké ora duwé lambang vokal, lan béda karo abugida lan aksara silabis, sing saben aksara (huruf) é nglambangaké fonèm nanging sajeroning wangun suku tembung.

Sawjining fonèm sing ora dikandhut sajeroning sawiji alfabet bisa ditulis nganggo dwihuruf utawa tandha diakritik (akut, aksèn, tilda, lsp), sing biyasa ana ing alfabèt Latin. Contoné dwihuruf /ng/ tumrap fonèm [ŋ] (konsonan sengau langit-langit mburi) sajeroning basa Indonésia; huruf N kanthi tandha tilda (Ñ) tumrap fonèm [ɲ] (konsonan sengau langit-langit) sajeroning basa Spanyol.

Sistem panulisan sing ana yakuwi:

Uga delengen[besut | besut sumber]