Alfabèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
A Specimen by William Caslon.jpg

Alfabèt iku tembung asal saka basa Yunani, saka rong aksara wiwitan sajeroning tulisan mau, ya iku aksara alfa lan beta. Makna tembung iki yaiuku sawijining sistem panulisan kang mawa dhasar fonem vokal lan konsonan. Alfabet béda karo abjad, kang racaké ora duwé lambang vokal, lan béda karo abugida lan aksara silabis, kang saben aksara (huruf) é nglambangaké fonèm nanging sajeroning wangun suku tembung.

Sawjining fonèm kang ora dikandhut sajeroning sawiji alfabet bisa ditulis nganggo dwihuruf utawa tandha diakritik (akut, aksèn, tilda, lsp), kang biyasa ana ing alfabèt Latin. Contoné dwihuruf /ng/ tumrap fonèm [ŋ] (konsonan sengau langit-langit mburi) sajeroning basa Indonésia; huruf N kanthi tandha tilda (Ñ) tumrap fonèm [ɲ] (konsonan sengau langit-langit) sajeroning basa Spanyol.

Sistem panulisan kang ana yakuwi:

Uga delengen[besut | besut sumber]