Tisyri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar:Tishri.gif
Contoh kalendar bulan Tisyri yang mengandungi 13 senarai hari keagaaman Yahudi.

[[Hebrew month|letname= Tishrei (תִּשְׁרֵי)|previouslink= Tishrei|previousletter=   |nextlink= Marcheshvan|nextletter=Marcheshvan |arrowleft= |num=7|days=30|season=Autumn|gregorian=September–October|filename=Gottlieb-Jews Praying in the Synagogue on Yom Kippur.jpg|name=Yom Kippur|caption=The holiest day of the Jewish calendar,
Yom Kippur, the Day of Atonement, takes place
on the 10th of Tishrei.]] Tisyri utawi Tishri (basa Ibrani: תִּשְׁרֵי or תִּשְׁרִי‎, Tišre, Tišri; saking basa Akkadian tašrītu "permulaan", saking akar tèmbung šurrû "wiwit"; Inggris: Tishrei utawi Tishri) ing Kalender Yahudi inggih punika wulan kaping 1 kanggé pènanggalan umum utawip emerintahan lan wulan kaping 7 kanggé pananggalan agami (ingkang dipunwiwiti ing surya 1 Nisan). Asma punika asalipun saking basa Babel. Ing Alkitab Ibrani, sadèrèngipun pembuangan ing Babel,[1] wulan punika dipunsebat Ethanim (basa Ibrani: אֵתָנִים‎). Kapèrang saking 30 dinten, limrahipun tiba ing wulan September–Oktober ing pananggalan Masehi. Edwin R. Thiele nyèrat ing buku The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, manawi Karajan Yehuda nghitung taun pamaréntahan wiwit wulan Tisyri, manawi Karajan Israèl (Samaria) nghitung wiwit wulan Nisan.

Dinten raya ing wulan Tisyri[besut | besut sumber]

Catatan Torah[besut | besut sumber]

Kitab Imamat (

;

) lan Kitab Wilangan (

) nyerat dhawuh Tuhan dateng Musa lan bangsa Israèl kanggé mliginaken wulan kaping 7 kaliyan sejumlah dinten-dinten raya.

Tanggal 1 (Rosh Hashanah)[besut | besut sumber]

Pertemuan ing kudus; boten saged nglampahi sesuatu pekerjaan berat; punika hari peniupan serunai (shofar). Ing wekdal punika kedah dipunolah minangka kurban bakaran dados bau ingkang ngeremenake kanggé TUHAN:

    • seekor lembu lanang mudha,
    • seekor domba lanang,
    • 7 iji domba umuripun satunggal taun ingkang boten bercela; ugi dados kurban sajianipun: tepung ingkang saé, dipunolah kaliyan lenga, inggih punika tiga persepuluh efa kanggé lembu lanang punika, kalih persepuluh efa kanggé domba lanang punika lan sepersepuluh efa kanggé saben domba saking kaping pitu buntut dombapunika lan
    • seekor kambing lanang minangka kurban penghapus dosa kanggé ngadaaken pendamaian, sanèsipun saking kurban bakaran wulan énggal sarta kaliyan kurban sajianipun, lan kurban bakaran ingkang tetap sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahaipun, jumbuh kaliyan peraturanipun, dados bau ingkang ngeremenake, suatu kurban api-apian kanggé TUHAN.[2]

Tanggal 2 (Rosh Hashanah)[besut | besut sumber]

Sejumlah tradisi ngerayaaken Rosh Hashanah ngantos tanggal 2, amergi sulie nemtokaken wulan énggal kaliyan mata.

Tanggal 3 Tzom Gedaliah[besut | besut sumber]

Dinten Puasa Gedalia. (Dipunlampahi tanggal 4 manawi tanggal 3 tiba ing dinten Sabat)

Tanggal 10 (Yom Kippur)[besut | besut sumber]

Dinten perhentian penuh, pertemuan ing kudus lan merendahkan diri kaliyan berpuasa (wiwit ndalu tanggal 9 wulan punika, saking srengéngé terbenam ngantos srengéngé terbenam); boten angsal nglampahi sadaya kemawon ingkang kalebet merdamel.[3] Ing wekdal punika kedah dipunpersembahaken minangka kurban bakaran dateng TUHAN, dados bau ingkang ngeremenake:

    • seekor lembu lanang mudha,
    • seekor domba lanang,
    • 7 iji domba berumur setahun; kedah boten bercela sadaya punika ugi dados kurban sajianipun tepung ingkang saé, dipunolah kaliyan lenga, inggih punika tiga persepuluh efa kanggé lembu lanang punika, kalih persepuluh efa kanggé domba lanang ingkang seekor punika, sepersepuluh efa kanggé saben domba saking kaping pitu buntut domba punika lan
    • seekor kambing lanang minangka kurban penghapus dosa, sanèsipun saking dados kurban penghapus dosa mbeta pendamaian lan kurban bakaran ingkang ajeg sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahipun.[4]

Tanggal 16[besut | besut sumber]

  • Dinten kaping 2:
    • 12 iji lembu lanang mudha,
    • 2 iji domba lanang,
    • 14 iji domba berumur setahun ingkang boten bercela, sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahanipun, inggih punika kanggé lembu-lembu lanang, kanggé domba-domba lanang lan kanggé domba-domba mud i punika, miturut jumlah ingkang jumbuh kaliyan peraturan; lan
    • seekor kambing lanang minangka kurban penghapus dosa, sanèsipun saking kurban bakaran ingkang ajeg sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahanipun.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^
  2. ^
  3. ^ ;
  4. ^

Ndelengen Uga[besut | besut sumber]

Cithakan:Bulan Yahudi


Cithakan:Yahudi-stub