Tisyri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar:Tishri.gif
Contoh kalendar bulan Tisyri yang mengandungi 13 senarai hari keagaaman Yahudi.

[[Hebrew month|letname= Tishrei (תִּשְׁרֵי)|previouslink= Tishrei|previousletter=   |nextlink= Marcheshvan|nextletter=Marcheshvan |arrowleft= |num=7|days=30|season=Autumn|gregorian=September–October|filename=Gottlieb-Jews Praying in the Synagogue on Yom Kippur.jpg|name=Yom Kippur|caption=The holiest day of the Jewish calendar,
Yom Kippur, the Day of Atonement, takes place
on the 10th of Tishrei.]] Tisyri utawi Tishri (basa Ibrani: תִּשְׁרֵי or תִּשְׁרִי‎, Tišre, Tišri; saking basa Akkadian tašrītu "permulaan", saking akar tèmbung šurrû "wiwit"; Inggris: Tishrei utawi Tishri) ing Kalender Yahudi inggih punika wulan kaping -1 kanggé pènanggalan umum utawip emerintahan lan wulan kaping-7 kanggé penanggalan agami (ingkang dipunwiwiti ing surya 1 Nisan). Asma punika asalipun saking basa Babel. Ing Alkitab Ibrani, sadèrèngipun pembuangan ing Babel,[1] wulan punika dipunsebat Ethanim (basa Ibrani: אֵתָנִים‎). Kapèrang saking 30 dintèn, biasanipun jatuh ing wulan September–Oktober ing penanggalan Masehi. Edwin R. Thiele nyèrat ing buku The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, mènawi Kerajaan Yehuda nghitung taun pemerintahan wiwit wulan Tisyri, mènawi Kerajaan Israèl (Samaria) nghitung wiwit wulan Nisan.

Dinten raya ing wulan Tisyri[besut | besut sumber]

Catatan Torah[besut | besut sumber]

Kitab Imamat (

;

) lan Kitab Wilangan (

) nyerat dhawuh Tuhan dateng Musa lan bangsa Israèl kanggé mliginaken wulan kaping -7 kaliyan sejumlah dinten-dinten raya.

Tanggal 1 (Rosh Hashanah)[besut | besut sumber]

Pertemuan ing kudus; boten saged ngelampahi sesuatu pekerjaan berat; punika hari peniupan serunai (shofar). Ing wekdal punika kedhah dipunolah minangka kurban bakaran dados bau ingkang ngeremenake kanggé TUHAN:

    • seekor lembu jantan mudha,
    • seekor domba jantan,
    • 7 ekor domba umuripun satunggal taun ingkang boten bercela; ugi dados kurban sajianipun: tepung ingkang saé, dipunolah kaliyan lenga, inggih punika tiga persepuluh efa kanggé lembu jantan punika, kalih persepuluh efa kanggé domba jantan punika lan sepersepuluh efa kanggé saben domba saking kaping pitu ekor dombapunika lan
    • seekor kambing jantan minangka kurban penghapus dosa kanggé ngadaaken pendamaian, sanesipun saking kurban bakaran wulan énggal sarta kaliyan kurban sajianipun, lan kurban bakaran ingkang tetap sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahaipun, jumbuh kaliyan peraturanipun, dados bau ingkang ngeremenake, suatu kurban api-apian kanggé TUHAN.[2]

Tanggal 2 (Rosh Hashanah)[besut | besut sumber]

Sejumlah tradisi ngerayaaken Rosh Hashanah ngantos tanggal 2, amergi sulie nemtuaken wulan énggal kaliyan mata.

Tanggal 3 Tzom Gedaliah[besut | besut sumber]

Dinten Puasa Gedalia. (Dipunlampahi tanggal 4 manawi tanggal 3 jatuh ing dinten Sabat)

Tanggal 10 (Yom Kippur)[besut | besut sumber]

Dinten perhentian penuh, pertemuan ing kudus lan merendahkan diri kaliyan berpuasa (wiwit ndalu tanggal 9 wulan punika, saking matahari terbenam ngantos matahari terbenam); boten angsal ngelampahi sadaya kemawon ingkang kalebet merdamel.[3] Ing wekdal punika kedhah dipunpersembahaken minangka kurban bakaran dateng TUHAN, dados bau ingkang ngeremenake:

    • seekor lembu jantan mudha,
    • seekor domba jantan,
    • 7 ekor domba berumur setahun; kedhah boten bercela sadaya punika ugi dados kurban sajianipun tepung ingkang saé, dipunolah kaliyan lenga, inggih punika tiga persepuluh efa kanggé lembu jantan punika, kalih persepuluh efa kanggé domba jantan ingkang seekor punika, sepersepuluh efa kanggé saben domba saking kaping pitu ekor domba punika lan
    • seekor kambing jantan minangka kurban penghapus dosa, sanesipun saking dados kurban penghapus dosa mbeta pendamaian lan kurban bakaran ingkang ajeg sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahipun.[4]

Tanggal 16[besut | besut sumber]

  • Dinten kaping-2:
    • 12 ekor lembu jantan mudha,
    • 2 ekor domba jantan,
    • 14 ekor domba berumur setahun ingkang boten bercela, sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahanipun, inggih punika kanggé lembu-lembu jantan, kanggé domba-domba jantan lan kanggé domba-domba mud i punika, miturut jumlah ingkang jumbuh kaliyan peraturan; lan
    • seekor kambing jantan minangka kurban penghapus dosa, sanesipun saking kurban bakaran ingkang ajeg sarta kaliyan kurban sajianipun lan kurban-kurban curahanipun.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^
  2. ^
  3. ^ ;
  4. ^

Ndelengen Uga[besut | besut sumber]

Cithakan:Bulan YahudiCithakan:Yahudi-stub