eSwatini

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Umbuso weSwatini
Kingdom of Eswatini
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Siyinqaba
(Swati: "Kita iku Benteng")
Antem: Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati
Kutha krajanMbabane (pamaréntahan),
Lobamba (karajan lan kehakiman)
Kutha paling gedhé Mbabane
Basa resmi Swati lan Inggris
Papréntahan Monarki
Kamardikan
 •  Banyu (%) 0,9%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 1.146.050 (150)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$5,43 miliar (148)
 •  Per kapita US$4.995 (104)
Valuta Lilangeni (SZL)
Zona wektu (UTC+2)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+2)
Kodhé bèl 268
TLD Internèt .sz

Karajan eSwatini[1][2] utawa Karajan Swaziland iku sawijining nagara cilik ing kidul Afrika kang ora ndarbèni pasisir lan dumunung ana antarané Afrika Kidul ing sisih kulon lan Mozambik ing sisih wétané.

Pulitik[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pulitik Swaziland

Kepala nagarané ya iku raja, kang wiwit taun 1986 diwengku déning Raja Mswati III, kang marisi tahka saka bapaké Raja Sobhuza II. Miturut tradhisi, raja ndarbèni kuwasa bebarengan karo ibuné (Indovukazi, Gajah-Betina Besar). Raja Mswati dianggep kepala administrasi nagara déné ibuné minangka kepala rohaniah lan kepala nasional nagara. Minangka sawijining monarki, raja ora mung nunjuk mahamantri, kepala pamaréntahan, nanging uga nunjuk sawetara perwakilan kanggo kaloro badan Libandla (parlemen). Senat dumadi saka 30 anggota, lan Dewan Perwakilané ndarbèni 65 kursi, 55 dilungguhi déning wakil kapilih (pemilihan dianakaké saben 5 taun ing sasi November).

Konstitusi 1968 dibatalaké (suspended) taun 1973 sajeroning sawijinié kaputusan Kaanan Darurat kang isih lumaku nganti saiki. Taun 2001 Raja Mswati III nunjuk siji komite kanggo nulis konstitusi anyar. Rancangan diwetokaké minangka komentar ing sasi Mèi 2003 lan November 2004. Nanging, dikritik déning organisasi serikat sipil ing Swaziland lan organisasi hak manungsa ing panggonan liyané.

Raja Mswati III uga asring dikritik amarga urip nikmat ing sawijining nagara kang kena infeksi HIV paling dhuwur sadonya iku. Kanthi armada montor méwah, yutan dientèkaké kanggo ndandani pura kanggo para garwané, kosok balèn karo kaanan watara 34% sing ndunungi kang nganggur, mèh 70% urip kanthi pikolèhan kang kurang saka 1 dolar AS sadina, lan kanthi 39% wong diwasa kang kajangkit HIV.

Géografi[besut | besut sumber]

Peta Swaziland
Artikel utama: Géografi Swaziland

Swaziland ndarbèni sesawangan alam kang manéka warna; saka pagunungan ing sadawané tapel wates Mozambik nganti sabana ing sisih wétan lan alas udan ing sisih kulon-lor. Sawetara kali mili ing nagara iki, contoné Kali Lusutfu. Kanthi 50.000 sing ndunungi, Mbabane, kutha krajan Swaziland, minangka kutha gedhé dhéwé; kutha gedhé liyané kalebu Manzini, Lobamba lan Siteki.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Artikel utama: Distrik Swaziland

Swaziland dipérang dad papat distrik:

  1. Hhohho
  2. Lubombo
  3. Manzini
  4. Shishelweni

Dhémografi[besut | besut sumber]

Mayoritas sing ndunungi asalé saka suku Swazi, nanging ana sawetara saka suku Zulu, bangsa Éropah, lan pengungsi saka Mozambik. Basa-basa resmi ing Swaziland ya iku basa Swati lan basa Inggris (kang minangka basa tertulis resmi). Agama utama ya iku agama Kristen, kang asring campur karo sawetara kapercayaan tradhisional. Saliyané iku aaa uga komunitas Yahudi lan Muslim.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


  1. ^ "Swaziland king renames country 'the Kingdom of eSwatini'" [Raja Swaziland mengganti nama negara 'Kerajaan eSwatini']. BBC News (ing basa Inggris). 19 April 2018. Dijupuk 20 April 2018. 
  2. ^ Perdana, Agni Vidya (19 April 2018). "50 Tahun Merdeka, Swaziland Resmi Berganti Nama Jadi eSwatini". Kompas.com. Dijupuk 26 April 2018.