Basa Malayu Jambi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Melayu Jambi
Baso Jambi
AsalIndonésia
LaladanJambi
Panyatur asli
1.000.000 (2000) (tanpa surya)
Austronésia
Kodhe basa
ISO 639-3jax

Basa Malayu Jambi ya iku salah siji dhialék basa Malayu kang dituturaké ing wewengkon Provinsi Jambi[1]. Mliginé basa iki dituturaké déning wong Malayu ingKutha Jambi, Kabupatén Batanghari, Kabupatén Tanjung Jabung Kulon, Tanjung Jabung Wétan, lan sapérangan wong ing Kabupatén Bungo Tebo[2][3]. Miturut De Graaf (1949) basa iki nyekel peran kang wigati ing sujarah Sumatra. Taun 644 Maséhi, jeneng Malayu iku muncul kang kepisan banget lan ditafsirké wong Malayu ya iku Jambi. Krom (1954) uga ngandhaké ibu kutha Karajan Malayu Kuno iku cedhak muara Kali Batanghari ing Jambi. Ing Jambi, pinggiré Kali Merangin ditemoké prasasti ya iku Karang Berahi kang isiné nganggo basa Malayu Kuno. 

Ing Jambi, Basa Malayu Jambi ora dadi basa siji-sijiné kang ana ing Provinsi Jambi. Ana uga basa Batin, Penghulu, Kubu (Anak Dalam), Kerinci, lan Bajau.

Conto basa[besut | besut sumber]

Baju mak lebih baru daripado baju bapa. “Klambi ibu lewih anyar tinimbang klambi bapa”.

Rumanyo jauh nian, “Omahé adhoh banget”.

Dio lebih beruntung daripado aku. “Dhéwéké lewih untung tinimbang aku”[1].

Murid nan lihay tu maco, “Siswa kang pinter iku maca”[2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Wibowo, Imam Suwardi, dkk (1996). STRUKTUR ADJEKTlVA DAN ADVERBIA BAHASA MELAYU JAMBI. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  2. a b Husin, Nurzuir, dkk (1985). Struktur Bahasa Melayu Jambi. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  3. "Malay, Jambi". Ethnologue. September 27, 2017. Dijupuk September 27, 2017.