Surat Al Furqaan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
al-Furqan
الفرقان
Informasi
Makna Pambéda
Klasifikasi Makkiyah
Surat ka 25
Juz Juz 18 (ayat 1-20)
Juz 19 (ayat 21-77)
Statistik
Gunggung ruku' 6 ruku
Gunggung ayat 77 ayat
Ayat Sajdah Ayat 60

Surah Al-Furqan (basa Arab:الفرقان) iku surat angka 25 sajeroning al-Qur'an. Surat iki dumadi saka 77 ayat lan kagolong surah-surah Makkiyah utawa surat sing tumurun ing Mekkah. Dijenengaké Al-Furqan sing maknané pambéda, dijupuk saka tembung al-Furqan sing ana ing ayat pisanan surat iki. Sing dimaksud Al-Furqan sajeroning ayat iki ya iku Kuran (delengen Jeneng liya Al-Qur'an). Kuran dijenengaké Al-Furqan amarga kanggo mbédakaké sing haq karo sing batil. Mula ing surat iki ana ayat-ayat sing mbédakan antara beneré angka esaan Allah. karo kebatilan kapitayan syirik.

Pokok-pokok isi[besut | besut sumber]

  1. Kaimanan: Allah Maha Agung berkah lan kebaikan-Nya; mung Allah waé sing nguwasani langit lan bumi; Allah ora duwé putra lan ora ana sing ngembari; Kuran bener-bener diudhunaké saka Allah; ngèlmu Allah ngliputi samubarang kalir; Allah semayam ing dhuwur Arsy; Muhammad iku hamba Allah sing diutus menyang kabèh alam; rasul- rasul iku manungsa biyasa sing éntuk wahyu saka Allah; ing dina kiamat bakal kadadéan prastawa-prastawa ngédab-édabi kaya pecahing langit, mudhuné malaikat menyang bumi, wong-wong dosa digusak menyang neraka kanthi mlaku nganggo rainé.
  2. Hukum-kukum: Ora olèh nglirwakaké Kuran; larangan nafkahaké harta kanthi boros utawa cethil; larangan matêni utawa zina; kuwajiban mbrantas kakafiran kanthi migunakaké alesan Kuran; larangan mènèhi paseksèn palsu.
  3. Kisah-kisah: Kisah-kisah Musa, Nuh, kaum Tsamud lan kaum Syu'aib.
  4. Liya-liya: Panacat wong-wong kafir marang Al Quran; kadadéan-kadadéan alamiyah minangka bukti angka esaan lan kakuwasan Allah; hikmah Kuran diudhunaké kanthi sethithik baka sethithik; sipat-sipat wong musyrik antarané nuhanaké hawa nepsu; ora migunakaké akal; sipat-sipat hamba Allah sing sakbeneré.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Mukaddimah Al Qur'an versi pertalan Departemen Agama Républik Indonésia