Surat Al Jaatsiyah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
al-Jasiyah
الجاثية
Sura45.pdf
Informasi
Makna Yang Berlutut
Nami sanès asy-Syari'ah (Syariat)
Klasifikasi Makkiyah
Surat ka 45
Juz Juz 25
Statistik
Gunggung ruku' 4 ruku
Gunggung ayat 37 ayat

Surat Al-Jasiyah (Arab: الجاثية) iki surat ka-45 ing al-Qur'an. Surat iki kagolong surat makkiyah kang dumadi saka 37 ayat. Dijenengke Al-Jasiyah kang tegesé Kang Sujud, dijupuk saka tembung Jaatsiyah kang ana sajeroning ayat 28 surat iki. Ayat kasebut nerangake kahanan manungsa ing dina kiyamat. Ya iku manungsa kabèh diklumpukake, madhep marang Allah, banjur diwènèhi putusan miturut apa kang dilakoni ing donya. Saliyané iku uga diarani Asy Syari'ah dijupuk saka tembung Syari'ah kang ana ing ayat kaping 18 surat iki.

Pokok-pokok Isi[besut | besut sumber]

Keimanan

  • Katrangan lan dalil-dalil kang mratélakaké Allah iku ana lan gawé langit lan donya, ala lan becikkang digawé manungsa akibate dirasake dhéwé.
  • Allah ngelindung wong kang takwa
  • Allah iku maha agung lan maha ageng
  • Kepastian bahwa Allah-lah yang menghidupkan, mematikan dan menghimpunkan manungsa padha hari kiamat
  • Katrangan kang isiné bab kadadéan ing dina kiyamat lan kapiyé saben wong nampa itungan amal ing akhirat.
  • Nalika kiyamat bakalan katon wong-wong amalane wong musyrik ing donya lan wong musrik ora bisa ucul saka adab kang nalika ing donya dionek-oneke.

Hukum-kukum

  • Perintah marang Muhammad supaya ora mèlu wong kang ora migunakaké akale kanggo kepengenane dhéwé.

Carita

  • Caritané Bani Israil kang wis diwènèhi nikmat déning Allah, nanging malah ora patuh karo ajaran agama, banjur ana kedadean bentrok antarané Bani Israil.

Liyane

  • Ancaman marang wong musrik kang ingkar marang Allah lan sombong marang sapadha.
  • Wurunge usul saka kaum Dahriyah (atheisme, skeptisme lan vrij denker), panjaluke masalah dina kiyamat.


Surat Sadurungė:
Surat Ad-Dukhan
Al-Qur'an Surat Sabanjurė:
Surat Al Ahqaaf
Surat 45