Komune ing Perancis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Logo Komune Perancis

Commune minangka tingkat paling andhap saking pérangan administratif wonten ing Republik Perancis.[1] Tembung commune wonten ing basa Perancis medal wonten ing abad kaping 12, saking Basa Latin Pertengahan, communia, ateges sekempalan alit tiyang ingkang sami wonten ing pagesangan saben dinten, saking Basa Latin communis, satunggaling bab ingkang dipuntindakaken sesarengan.

Komune Perancis sami kaliyan kotamadya/kutha wonten ing Amerika Serikat utawi Gemeinden wonten ing Jerman. Komune Perancis boten kagungan pepadhan wonten ing Britania Raya, kagungan status wonten ing sawijining papan antawising distrik lan paroki sipil Inggris.

Sawijining komune Perancis saged arupi kutha kanthi penduduk 2 juta jiwa kadosta Paris, kutha alit kanthi cacahing penduduk 10.000 jiwa, utawi namung désa kanthi penduduk 10 jiwa.

Karakteristik umum[sunting | sunting sumber]

Cacahing Komune[sunting | sunting sumber]

Rikala tanggal 1 Maret 2007, wonten udakawis 36.780 komune ing Perancis, 36.568 antawisipun wonten ing Perancis Metropolitan[2][3] lan 212 ingkang sanès wonten ing sebrang laut.[4][5][6][7] Cacah punika dipunanggep langkung inggil tinimbang negara Eropa[8] ingkang sanès. Bab punika dipunandharaken kanthi gambalang wonten ing pérangan sajarah ing ngandhap; komune Perancis sampun nggantosaken pamérangan Perancis dados désa utawi paroki nalika Revolusi Perancis langkung saking kalih abad kapengker.

Éwah - éwahaning cacah Komune[9]
  Perancis Metropolitan[2]   Perancis Sebrang Laut[6][7]
1 Jan. 1999 36,565 214
1 Jan. 2000 36,566 214
1 Jan. 2001 36,563 214
1 Jan. 2002 36,565 214
1 Jan. 2003 36,564 214
1 Jan. 2004 36,568 214
1 Jan. 2005 36,570 214
1 Jan. 2006 36,571 214
1 Jan. 2007 36,569 214
1 Mar. 2007 36,568 212

Ugi perlu dipunmangertosi bilih, boten kados negara ingkang sanès kalebet Amerika Serikat[10], sedaya tèritori Republik Perancis, ing njawi sapérangan jajahan sebrang laut alit, kapérang dados komune. Wonten ing tèritori Republik Perancis boten wonten ing wilayah ingkang kapisah ingkang dipunpimpin déning sawijining kabupaten utawi tingkatan ingkang langkung inggil (Punika sami kaliyan New England[11] wonten ing Amerika Serikat). Bagéyan lemah pundi kémawon wonten ing Republik Perancis minangka bagéyan saking sawijining komune, kekalihipun wonten ing Perancis Metropolitan[2] lan sebrang laut (kalebet pegunungan utawi "hutan hujan" ingkang boten wonten pendudukipun), kanthi pengecualian tumrap:

  • COM (collectivité d'outre-mer, ateges jajahan sebrang laut) Saint-Martin (33.102 jiwa).[12] Sadèrèngipun arupi komune wonten ing région Guadeloupe[13]. Struktur komune punika dipunbisak nalika Saint-Martin dados jajahan sebrang laut rikala tanggal 22 Februari 2007. Sakmenika dados salah satunggal saking tigang tèritori kanthi penduduk permanèn saking Republik Perancis tanpa struktur komune.
  • COM Wallis lan Futuna (14.944 jiwa), ingkang taksih kapérang dados tigang kesukuan tradisional. Sakmenika dados salah satunggal saking tigang tèritori kanthi penduduk permanèn saking Republik Perancis ingkang boten kapérang dados komune[14].
  • COM Saint-Barthélemy (6.852 jiwa)[15]. Sadèrèngipun arupa komune wonten ing region Guadeloupe. Struktur komune punika dipunbisak nalika Saint-Martin dados jajahan sebrang laut rikala tanggal 22 Februari 2007. Sakmenika dadosi salah satunggal saking tigang tèritori kanthi penduduk permanèn saking Republik Perancis tanpa struktur komune[16].
  • TOM (territoire d'outre-mer, atages teritori sebrang laut) Daratan Kidul lan Antarktika Perancis (tanpa penduduk permanèn, sakitar 200 ilmuwan, tentara lan pengamat cuaca)[17].
  • Pulo Clipperton wonten ing Samudera Pasifik (tanpa penduduk)[18].

Wiyar daratan komune biasa[sunting | sunting sumber]

Wonten ing Perancis Metropolitan, wiyar rerata sawijining komune taun 2004 inggih punika 14.88 km² (5.75 mil persegi, utawi 3.676 ekar). Wiyar mèdian komune Perancis Metropolitan (wonten ing sensus 1999) langkung alit, inggih punika 10.73 km² (4.14 mil persegi, utawi 2.651 ekar). Wiyar mèdian inggih punika pangukuran wilayah ingkang langkung saé kanggé komune Perancis biasa.

Wiyar mèdian punika langkung alit tinimbang daérah-daérah wonten ing negara Eropa, kadosta Italia ing pundi wiyar mèdian komune-nipun (comuni)[19] 22 km² (8.5 mil persegi, Belgia 40 km² (15.5 mil persegi)[20], Spanyol 35 km² (13.5 mil persegi)[21], utawi Jerman ing pundi kathah-kathahipun Länder[22] kagungan komune (Gemeinden) kanthi wiyar median ing sanginggilipun 15 km² (5.8 mil persegi).

Wiyar komune Perancis ingkang alit sanget punika dipunsebabaken amargi cacahing komune ingkang inggil, sampun dipunandharaken ing nginggil, wonten ing tèritori kanthi ukuran manengah kadosta Perancis. Taun 2000, Swiss[23] lan Länder Rheinland-Pfalz[24], Schleswig-Holstein[25], lan Thüringen[26] ing Jerman dados satunggalipun daérah ing Eropa ing pundi komune-nipun kagungan wiyar mèdian ingkang langkung alit saking komune Perancis.

Komune département sebrang laut kadosta Réunion[27] lan Guyana Perancis[28] langkung ageng saking standar Perancis, langkung ageng saking komune Perancis Metropolitan. Limrahipun kagolongaken dados komune ingkang sami awujud sapérangan désa lan kutha alit. Wonten ing Réunion[27], pawiyaran démografi lan urbanisasi ingkang nyebar sampun ngasilaken pamérangan administratif awujud communes.

Cacahing penduduk komune biasa[sunting | sunting sumber]

Cacahing penduduk mèdian komune Perancis Metropolitan wonten ing sensus 1999 inggih punika 380 jiwa. Punika ugi minangka cacah ingkang paling sekedhik, lan ing ngriki Perancis taksih tebih saking Eropa, kanthi cacahing pendduuk mèdian komune paling sekedhik saking sedaya negara Eropa (komune ing Swiss[23] utawi Rheinland-Pfalz kagungan wiyar ingkang langkung alit, kaandharaken ing nginggil, ananging langkung padet). Cacahing penduduk mèdian andhap komune Perancis punika saged kabandhaingaken kaliyan Italia ing pundi cacahing penduduk mèdian komune-nipun wonten ing taun 2001 dumugi angka 2.343 jiwa[19] , Belgia 11.265 jiwa[20] , punapa déné Spanyol kanthi cacah 564 jiwa.[21]

Cacah penduduk mèdian ing ngriki boten nyingedaken kasunyatan bilih béda ukuran ingkang ageng antawisipun komune ing Perancis. Kados ingkang sampun kaandharaken ing pérangan awal, sawijining komune saged arupi kutha kanthi 2.000.000 jiwa kados Paris[22], kutha alit kanthi 10.000 jiwa[22], utawi désa kanthi 10 jiwa. Punapa ingkang dipungendikakaken cacahing penduduk mèdian minangka pratandha bilih kathah-kathahipun komune Perancis namung kagungan kalih atus komune; ananging ugi wonten sapérangan alit komune ingkang padhet pendudukipun.

Region Alsace: 8,280 km² daratanipun kapérang dados 904 komune. Bab ingkang limrah wonten ing Perancis Metropolitan.

Wonten ing Perancis Metropolitan, wonten 20.982 komune ingkang cacahipun penduduk kirang saking 500 jiwa[22], ing pundi 57.4% saking sedaya komune. 20.982 komune punika namung kagungan penduduk 4.638.000 jiwa, utawi 7.7% saking cacahing sedaya penduduk Perancis Metropolitan. Kanthi mekaten, namung 7.7% penduduk Perancis ingkang dumunung wonten ing 57.4% komune[22], déné 92.3% penduduk ingkang netetp ing angka 42.6% komune ing Perancis.[22]

Tuladha ingkang Limrah: Alsace[sunting | sunting sumber]

Region Alsace

Region Alsace[29], kanthi wiyar 8.280 km² (3.197 mil persegi), minangka règion paling alit wonten ing Perancis Metropolitan, ananging kapérang dados 904 komune (903 komune dumugi taun 2006, ananging komune Bosselshausen[30] lan Kirrwiller[31], ingkang sampun dipungabung wiwit taun 1974, dipunpisah malih tanggal 1 Januari 2007, cacahipun dados 904). Cacahipun komune punika boten istiméwa menawi kabandhingaken kaliyan région ingkang sanès wonten ing Perancis Metropolitan, ananging nalika dipunlebetaken wonten ing tingkat Eropa, cacah punika katingal istiméwa kanggé komune Perancis.

Kanthi 904 komune, règion alit Alsace sampun kagungan kotamadya ingkang cacahipun kaping tiga langkung kathah tinimbang krajan Swedia, ingkang tèritori paling agengipun kagungan wiyar 449.964 km² (173.732 mil persegi) namung kapérang dados 290 kotamadya (kommuner). Alsace kagungan cacah kaping kalih langkung kathah saking kotamadya ing Belanda, éwadéné cacahing penduduk Belanda kaping sanga langkung kathah lan wiyaripun kaping sekawan langkung ageng saking Alsace, namung kapérang dados 443 kotamadya (gemeenten)[32].

Éwadéné wonten budaya Jerman ing Alsace, kathahipun komune Alsace sampun medal saking manéka komune ing règion Perancis sanès saking penolakan tumrap hukum Perancis ingkang maksa komune saperlu nggabungaken dhiri kaliyan komune ingkang sanès, ing pundi kathah negara bagéyan ing Jerman ingkang winatesan kaliyan Alsace, kotamadya-nipun (Gemeinden) sampun kagabung wonten ing manéka gelombang wiwit 1960-an, lan kanthi langsung ngirangi cacahipun.

Wonten ing negara bagéyan Baden-Württemberg[33], sebrang Kali Rhine[34], cacahipun Gemeinden samsaya kirang, saking 3.378 rikala taun 1968[35] dados 1.108 rikala September 2007.[36] Minangka perbandhingan, cacah komune wonten ing Alsace namung kirang saking 945 taun 1971[37][38] (sadèrèngipun hukum Marcellin ingkang miwiti komune Perancis kagabung satunggal kaliyan sanèsipun, pirsani bagéyan perdebatan ing ngandhap) dados 904 rikala wulan Januari 2007. Kasilipun, règion Alsace, kanthi wiyar ingkang namung seperlima wiyar Baden-Württemberg lan cacahing penduduk namung seperenem Baden-Württemberg, kagungan kathah kotamadya tinimbang negara bagéyan ing Jerman. Règion alit Alsace kagungan langkung saking kaping kalihipun cacah kotamadya ing negara bagéyan paling ageng lan paling kathah pendudukipun Nordrhein-Westfalen (396 Gemeinden rikala September 2007)ing pundi panggabungan kotamadya dipuntindakaken langkung cepet saking Baden-Württemberg, lan kotamadya ing negara bagéyan paling ageng Niedersachsen[39] (1.022 Gemeinden rikala September 2007).[36]

Status komune[sunting | sunting sumber]

Amargi pabédan ingkang ageng wonten ing cacahing penduduk, saben komune ing Republik Perancis ngangkat satunggaling wali kota (maire) lan déwan kotamadya (conseil municipal) ingkang ngatur komune saking mairie[40] (balai kota), kanthi kakuwasan ingkang sami éwadéné agengipun komune boten sami (kanthi kutha Paris minangka pangecualian, ing pundi polisi kutha dipuntindakaken pamrèntah pusat, sanès wali kota Paris). Kaseragaman status punika minangka kasil jelas saking Revolusi Perancis, ingkang nglajengaken kabiyasan lokal ingkang kadamel wonten ing kerajaan Perancis.

Wiyaripun komune taksih dados perkawi, ananging, wonten ing kalih alesan: hukum Perancis netepaken ukuran dewan kotamadya miturut cacahing penduduk komune, lan ukuran cacah penduduk ateges ing pundi prosès pamilihan dipunginakaken kanggé pamilihan déwan kotamadya papanipun piyambak-piyambak.

Wiwit Hukum PML taun 1982 dipunsahaken, tigang komune Perancis ugi kagungan status istiméwa ing pundi tigang komune punik kapérang dados arondisemen kotamadya: inggih punika Paris[41], Marseille[42], lan Lyon[43]. Arondisemen kotamadya minangka satunggalipun unit administratif wonten ing sangandhapipun komune ing Republik Perancis, ananging namung katetetapaken kanggé tigang komune kasebut. Arondisemen kotamadya punika boten nyinggung arondisemen ingkang minangka subdivisi saking département Perancis.

Komune Perancis kagungan "kapribadén" hukum wiwit taun 1837: dipunanggep badan hukum, lan kagungan kapasitas hukum. Arondisemen kotamadya boten kagungan kapribadén hukum, lan tanpa pameroléhan pribadi.

Hukum lan obligasi komune dipunatur déning Code général de collectivités territoriales (CGCT) ingkang nggantosaken Code des communes[44] (kejawi kanggé perkawis pribadi) kanthi pangesahan hukum tanggal 21 Februari 1996 kanggé législasi lan kaputusan nomor 2000-318 tanggal 7 April 2000 kanggé régulasi.[45][46]

Sajarah Komune Perancis[sunting | sunting sumber]

Komune Perancis wiwit kabentuk rikala wiwitanipun Revolusi Perancis taun 1789-1790.[47]

Kerajaan Perancis[sunting | sunting sumber]


Sadèrèngipun Revolusi Perancis, dèrèng wonten pambentukan komune ingkang sami kaliyan komune wonten ing jaman sakmenika. Tingkatan paling andhap saking pamérangan administratif inggih punika paroki (paroisse), saha wonten sakitar 60.000 paroki wonten ing Krajan Perancis. Sawijining paroki namung awujud sawijining geréja, papan dunung wonten ing sakitaripun (dipunkenal kanthi nama désa), lan lahan tetanèn wonten ing sakitaring désa. Kedah dipunémut bilih Perancis minangka negara ingkang cacah pendudukipun paling kathah wonten ing wewengkon Eropa dumugi ing abad kaping 19, Rusia kanthi 25 yuta penduduk sadèrèngipun Revolusi Industri[48], (Inggris namung udakawis 6 yuta penduduk sadèrèngipun Revolusi Industri) - punika dipunsebabaken amargi cacahing paroki ingkang kathah sanget wonten ing Kerajaan Perancis. Raja Perancis asring maringi gelar tumrap panguwasa paroki kanthi sebutan "kakuwasan saking 100.000 menara geréja".

Ananging paroki punika namung sekedhik anggénipun kagungan struktur kotamadya komune sadèrèngipun Revolusi. Biasanipun namung wonten komite pambangunan (conseil du fabrique ing pundi 'fabrique' gegayutan kaliyan tembung 'fabricate' mbiyangun wonten ing basa Inggris), kasusun saking penduduk désa, ingkang nindakaken pambangunan gereja paroki, plataran gereja, lan manéka papan dunung saha properti gereja - lan kadang kala nyamektakaken pambiyantu tumrap fakir miskin, utawi ngelola griya sakit utawi sekolah paroki. Pendeta ingkang nyambut damel wonten ing paroki punika ugi perlu nyathet pembaptisan, palakrama, lan bab pepatèn, wiwit Peraturan Villers-Cotterêts[49] taun 1539 déning François I. Kejawi kanggé tugas kasebut, désa dipuntilaraken kanggé ngurusi perkawis sanès menawi dipunkeparengaken. Ingkang limrah, penduduk désa sami kempal kanggé ngrembag perkawis ingkang wigati ingkang gegayutan kaliyan wilayah punika, kadosta panganggoan lahan tetanèn, ananging dèrèng madheg badan kotamadya ingkang permanèn. Wonten ing kathah papan, tuan tanah lokal (seigneur)[50][51] wonten ing papan dunungipun taksih dipuntindakaken campurtangan tumrap perkawis wonten ing désa, mendhet pajak saking penduduk désa lan meksa penduduk nyambut damel dados corvée, taksih nemtokaken lahan tetanèn pundi ingkang badhé dipunginakaken lan kapan, sarta cacahing kasil panèn ingkang kedah dipunparingaken dhateng piyambakipun.

Wonten ing sisih ingkang sanès, sampun dipunbentuk kota prajanjèn ingkang sampun dipunsarujuki sadanguning Éra Pertengahan, saking raja piyambak, utawi bangsawan lokal (kados dènè kutha Toulouse ingkang dipunsarujuki déning bangsawan Toulouse). Kutha-kutha kasebut dipundhirikaken saking sapèrangan paroki (dumugi atusan paroki kanggé kutha Paris[52]), lan dipunklilingi déning tembok pertahanan. Kutha-kutha punika sampun kabébasaken saking kakuwasanipun tuan tanah rikala abad kaping 12 lan kaping 13, ingkang sampun kagungan badan kotamadya ingkang ngatur kutha, lan kamiripan kaliyan komune ingkang sampun kabangun sadanguning Revolusi Peranis kejawi kanggé kalih titik wigati: 1- badan kotamadya punika boten démokratis, ingkang limrah dipuntangani déning kulawarga bourgeois ingkang sugih, ingkang kasugihanipun ngundhang kathah perkawis, saèngga kulwarga punika dipuncap minangka kelompok ingkang kagungan kuasa tinimbang démokrasi kotamadya; 2- boten wonten status seragam kanggé kutha prajanjèn punika, ingkang kagungan status piyambak-piyambak lan organisasi tartamtu.

Wonten ing sisih lèr Perancis, kutha dipunatur déning échevin (saking basa Jerman kuno ingkang ateges hakim), déné kutha-kutha ingkang wonten ing kidul Perancis dipunatur déning consul[53] (sami kaliyan masa Romawi), ananging Bordeaux[54] dipunpimpin déning jurat[55] (kanthi ètimologi ateges "priyantun kakung ingkang dipunsumpah") lan Toulouse[56] déning capitouls ("priyantun kakung pengawal"). Limrahipun, boten wonten wali kota nalika masa modèrn; sedaya échevin utawi consul[57] wonten ing tingkat ingkang sami , lan medalaken kaputusan kanthi kolegial; ananging kanggé perkawis ingkang sanès namung wonten satunggaling échevin[57] utawi consul ing ngandhapipun ingkang sanès, dados sajinis wali kota, éwadéné boten kanthi kakuwasan èksekutif ingkang sami kados déné wali kota modèrn. "Walikota" punika dipunsebut: wali kota para saudagar (prévôt des marchands)[58] wonten ing Paris[41] lan Lyon[43]; maire ing Marseille[42], Bordeux[54], Rouen[59], Orléans[60], Bayonne[61] lan sapèrangan kutha sanèsipun; mayeur wonten ing Lille; premier capitoul ing Toulouse; viguier ing Montpellier[62]; premier consul wonten ing sapèrangn kutha ing sisih kidul Perancis; prêteur royal[63] ing Strasbourg[64]; maître échevin ing Metz[65]; maire royal ing Nancy[66]; utawi prévôt ing Valenciennes[67].

Revolusi Perancis[sunting | sunting sumber]

Tanggal 14 Juli 1789[68], rikala wekdal sampun sonten, sasampunipun panyerangan kunjara Bastille[69][70], wali kota para pedagang Paris, Jacques de Flesselles[71], dipuntembak rikala kahanan ramé wonten ing anak tangga Balai Kota Paris. Éwadéné wonten ing Éra Pertengahan wali kota pedagang nandhani kamardikaning Paris lan miwiti pamberontaken tumrap Raja Charles V[72], kantoripun ingkang sampun dipuntutup déning raja, lajeng dipunbikak malih ananging wonten panjagan ingkang ketat saking raja, saèngga para pamberontak sampun mungkasi pamanggih publik minangka perwakilan lokal raja ingkang sanès, lan minangka parwujudan kotamadya mardika.[72]

Sasampunipun prastawa punika, sawijining "komune" ing Paris langsung dipundhirikaken kanggé nggantosaken kutha prajanjèn Paris ingkang dangu rumiyin, lan panjaga kotamadya dipunbentuk kanggé njagi Paris saking sedaya usaha Raja Louis XVI[73] kanggé mungkasi revolusi ingkang saweg kadadosan.[74] Sapérangan kutha ingkang sanès wonten ing Perancis nindakaken cara ingkang sami, lan komune madheg wonten ing pundi-pundi, kanthi panjaga kotamadya piyambak-piyambak. Tanggal 14 Desember 1789, Majelis Nasional (Assemblée Nationale)[75] ngesahaken hukum pambentukan komune, minangka tingkat paling andhap wonten ing pamérangan administratif Perancis, ingkang nguwaosi komune independen punika, ananging ugi mbentuk komune-nipun piyambak.[75] Wonten ing daérah ingkang sanès, tugas Majelis Nasional inggih punika, micanten saperlunipun, kanthi révolusionèr: boten ngrujuk dhateng éwah-éwahaning sedaya kutha prajanjèn dados komune, Majelis Nasional ugi mutuskan ngéwahi sedaya paroki désa dados komune kanthi status jangkep.[75] Para Revolusioner kainspirasi déning pamanggihipun Descartes ugi filosofi Pancerahan (les Lumières)[76]. Para Revolusioner kapèngin nglajengaken cara masa rumiyin lan mbentuk masyarakat ingkang makmur, ing pundi sedayanipun sami lan tetep miturut alesan, tinimbang tradisi utawi konservasi.[75]

Para Revolusioner lajeng netepaken pamérangan administratif ingkang seragam kanggé sedaya negara: sedaya wewengkon Perancis badhé dipunpérang dados départements, lajeng arondisemen, kanton, lan komune, tanpa pangecualian.[77] Sedaya komune kagungan status ingkang sami, kagungan satunggaling wali kota (maire)[78] minangka pamimpin, lan déwan kotamadya (conseil municipal)[12] ingkang dipunpilih penduduk komune. Punika minangka revolusi nyata kanggé puluhan èwu désa ingkang boten naté ngraosaken pagesangan kotamadya ingkang teratur sadèrèngipun. Sawijining griya komunal (mairie)[79] dipunbangun wonten ing saben désa, ing pundi dipunadani pepanggihan déwan kotamadya ugi administrasi komune. Sapérangan Majelis Nasional nentang pamérangan Perancis dados puluhan èwu komune, ananging Mirabeau[80] lan pamanggihipun ngèngini satunggal komune kanggé saben paroki sampun lumampah.

Tanggal 20 September 1792, pancathetan lair, palakrama, lan pati ugi dipunbisak saking pendeta paroki lan dados tanggel jawab wali kota. Palakrama sipil dipuntetepaken lan dipuntindakaken wonten ing mairie[78] kanthi upacara ingkang béda saking cara gereja tradisional, kanthi wali kota nggantosaken pendeta, lan nama hukum nggantosaken nama Gusti ("Au nom de la loi, je vous déclare unis par les liens du marriage." – "Kanthi nama hukum, kula netepaken kekalih punika nyawiji kanthi palakrama punika."). Pendeta dipunpaksa mandhegaken pembaptisan, palakrama, lan buku bab pati ingkang kala rumiyin, ingkang dipunsimpen wonten ing mairie. Éwah-éwahan ndadak punika ngasoraken sanget umat Katolik, lan Perancis badhé mlebet masa perang sipil,[81] kaliyan region ingkang kagungan keagamaan ingkang kiyat ing sisih kilèn Perancis minangka pusatipun. Bab punika badhé ndhèrèkaken Napoleon I[82] kanggé damel prajanjèn damai wonten ing Perancis, nyeimbangaken sistem adminsitratif énggal, lan ndadosaken bab punika dipuntampi déning sedaya rakyat. Napoleon ugi mbisak pamilihan déwan kotamadya, ingkang sakmenika dipunpilih déning prefek, perwakilan lokal pamarèntah pusat.[82]

Éwah-éwahan sasampunipun Repolusi Perancis[sunting | sunting sumber]

Ing wekdal punika, wonten ing pamanggihipun tiyang mrika, komune Perancis taksih sami kaliyan ingkang dipundhirikaken ing purwakaning revolusi Perancis. Éwah-éwahan ingkang paling ageng kadadosan ing taun 1831, nalike Parlemen Perancis[83][84] damel ulang aturan pokok pamiliyan déwan kotamadya, lan ing taun 1837 nalika komune Perancis dipunpringi kapribadèn kukum ingkang sakmenika dipunanggep badan kukum kanthi kapasitas kukum. Pendukung Jacobin ajrih tumrap kekiyatan lokal indepènden, ingkang dipuntingali minangka konservatif lan nantang révolusi, lan ngagungaken pamarèntah pusat ingkang langkung kumawasa. Nalika para révolusionér mbentuk komune, dèrèng kaparingan "kapribadèn" hukum (tuladhanipun département), kanthi pamarèntah pusat ingkang kagungan "kapribadèn" hukum. Taun 1837 kahanan punika dipunbiwarakaken boten praktis, amargi wali kota lan déwan kotamadya boten saged kerjasama wonten ing pangadilan. Akibat saking wéah - éwahan punika, puluhan éwu désa ingkang dèrèng naté kagungan "kapribadèn" hukum (sebrangan kaliyan kutha prajanjèn) dumadakan dados badan hukum ingkang angka pisanan sadanguning sajarahipun. Punika taksih dados perkawis dumugi sakmenika.

Sadanguning Révolusi Perancis sakitar 41.000 komune dipunbentuk[85], wonten ing sawijining téritori ingkang ngrujuk dhateng wates negara negara Perancis sakmenika (cacah 41.000 kasebut nglingkupi komune wonten ing departemén Savoie[86], Haute-Savoie[87] lan Alpes-Maritimes[88][89] ingkang dipunanèksasi taun 1975, ananging boten kalebet departemén wonten ing Belgia lan Jerman ing kilèn Rhein, ingkang naté dados bagéyan saking Perancis antawis taun 1795 lan 1815). Kirang saking 60.000 paroki ingkang madeg sadèrèngipun révolusi (wonten ing kutha, paroki kagabungaken dados komune tunggal; ing padésan, sapérangan paroki alit kagabungaken kaliyan ingkang ageng), ananging 41.000 taksih minangka angka ingkang ageng sanget, tanpa perbandingan ing donya nalika punika, kejawi wonten ing kekaisaran Tiongkok (ing mrika, namung tingkat kabupaten lan ing nggilipun ingkang kagungan administrasi permanen).

Wiwit punika, éwah - éwahan ageng sampun ngéwahi Perancis, ugi sedaya wewengkon ing Éropa: Revolusi Industri[48], 2 perang donya, lan perpindahan pedalaman, sedayanipun ingkang ngosongaken padésan lan samsaya miyaraken wewengkon kutha. Pamérangan administratif Perancis, taksih kaku lan boten éwah. Dinten punika sakitar 90% komune lan departemèn dipunbentuk sami kaliyan nalika kadadosan Revolusi Perancis langkung saking 200 taun kapungkur, kanthi wates ingkang sami. Akibatipun, komune padésan ingkang boten kaétang lan kagungan atusan penduduk rikala Revolusi Perancis sakmenika namung kagungan setunggal atus penduduk utawi kirang. Ing sisih sanès, kutha sampun ngrembaka kanthi cepet déné wilayah ingkang nindakaken urbanisasi samsaya wiyar langkung saking wates komune ingkang kabentuk rikala révolusi. Tuladhanipun inggih punika Paris, ing pundi wilayah urbanisasi dumugi angka 296 komune.

Paris minangka salah satunggal saking sapérangan komune Perancis ing pundi watesanipun dipunwiyaraken kanggé wilayah urbanisasi. Komune Paris ingkang énggal lan langking ageng dipunmadegaken ing sangandhapipun parèntah Kaisar Napoléon III[90][91] taun 1859, ananging sasampunipun 1859 wates Paris boten éwah. Boten kados negara Eropa ingkang sanès, ingkang nggabungaken komune-nipun kanggé ngirangi kepadatan populasi sakmenika (kadosta Jerman lan Italia sakitar taun 1970), kanthi drastis ngirangi cacahing komune wonten ing prosésipun - Gemeinden[36] ing Jerman Barat kirang saking angka 24.400 dados 8.400 kanthi wekdal sapérangan taun - Perancis nindakaken wonten ing pertengahan, lan kathah - kathahipun, sadanguning abad kaping 19. Saking cacah 41.000 komune rikala Revolusi Perancis, cacahipun kirang dados 37.963 taun 1921, lan 36.568 taun 2004 (ing Perancis Metropolitan).

Perancis dados negara kanthi cacahing komune ingkang paling kathah ing Eropa. Kanggé tuladha, Jerman ingkang nyawiji pendudukipun namung sepertiga langkung kathah saking Perancis) namung kagungan 12.291 komune (Gemeinden, tanggal 30 September 2007, sampun kirang, saking 46.300 komune taun 1900 dumugi nyawijinipun Jerman taun 1990),[36] lan Italia (cacah pendudukipun nyelaki Perancis) kanthi 8.101 komune (comuni, miturut sénsus Italia 2001). Wonten ing Eropa, namung Swiss ingkang kagungan kepadatan komune kados Perancis, lan ugi wonten pergerakan penggabungan ageng ingkang dipunwiwiti sedasa taun pungkasan. Kanggé seserepan ingkang langkung kathah ngèngingi bab cacahing komune wonten ing Perancis, wonten kalih perbandingan: 1- Uni Eropa (15 anggota, sadèrèngipun Mei 2004) kasusun saking 75.000 komune, lan Perancis Metropolitan piyambak kanthi 35.568 komune, ingkang ateges 47.5% komune ing Uni Eropa wonten ing Perancis Metropolitan (16% penduduk Uni Eropa saking 15 anggota dumunung wonten ing Perancis). 2- Amerika Serikat, kanthi tèritori kaping 14 langkung ageng saking Republik Perancis, lan kaping gangsal langkung kathah pendudukipun, kagungan 35.937 kotamadya kagabung lan kotapraja miturut Sensus Pamarèntah 2002, langkung sekedhik saking 36.782 komune kagunganipun Republik Perancis.

Padudon[sunting | sunting sumber]

Dangunipun langkung saking 30 taun, wonten rantaman wonten ing Perancis kanggé panggabungan komune kanthi skala ageng, kalebet swanten kinurmatan saking presiden Cour des Comptes (badan audit administratif pusat wonten ing Perancis).[92][93][94] Satebih punika, konservatisme lokal samsaya kiyat, lan tanpa proposal panggabungan wajib ingkang kasil wiwit komite wonten ing Parlemèn Perancis. Taun 1971 hukum Marcellin maringi dhukungan lan dana saking pamarèntah kanggé narik komune saperlu kagabung kanthi bébas satunggallan sanèsipun, ananging hukum kasebut gagal sedaya (namung sakitar 1.300 komune ingkang sarujuk mbisak wewengkonipun klan nyawiji kaliyan komune ingkang sanès).

Saèngga, pamanggih panggabungan ngendika bilih kutha-kutha Perancis kagungan wiyar ingkang sempit menawi kabandhingaken kaliyan negara Eropa ingkang sanès, amargi wates wilayahipun katetepaken 200 taun kapungkur. Tuladhanipun, kutha Lyon minangka sawijining komune alit kanthi geografis kanthi penduduk 465.300 jiwa ingkang dumunung wonten ing perbatasan administratif, mapan wonten ing parèngkat ing ngandhapipun kutha-kutha Eropa ingkang sanès, ing pundi kasunyatanipun wilayah metropolitan Lyon kagungan 1.7 yuta jiwa lan minangka salah satunggaling metropolis paling ageng wonten ing Eropa, sami kaliyan wilayah metropolitan kados Munich. Cacahing penduduk lan èkonomi wilayah metropolitan Munich sami kaliyan Lyon, ananging cacahing penduduk kutha (Gemeinde) Munich sakitar 1.320.000 jiwa, mèh kaping tiga langkung kathah saking komune Lyon, mbetahaken téritori kotamadya Munich ingkang langkung ageng (310 km²/120 mil persegi), kaping 6.5 langkung ageng saking téritori kotamadya Lyon (48 km²/18.5 mil persegi).

Walikota wonten ing Perancis asring sambat bilih kawontenanipun boten dipunakoni nalika sami tindakaken wonten ing njawi rangkah Perancis, amargi kasunyatan bilih para walikota namung jumeneng madeg wonten ing téritori alit wonten ing tengah wilayah métropolitan ingkang wiyar. Tuladha saé kanggé perkawis punika inggih punika Paris: éwadéné wilayah métropolitan Paris minangka salah satunggaling ingkang paling kathah pendudukipun wonten ing donya, kanthi 10 yuta jiwa, cacah penduduk wonten ing kutha Paris piyambak inggih punika 2.145.000 jiwa, kirang saking cacahing penduduk kutha Roma (2.550.000 jiwa), ingkang wilayah métropolitanipun kagungan 3.5 yuta penduduk langkung kathah saking wilayah métropolitan Paris.

Wonten ing sisih ingkang sanès, wonten sapérangan komune padésan ingkang èksodus padésanipun sampun nilaraken sapérangan tiyang, lan kagungan perkawis anggénipun ngelola layanan umum kadosta nglampahaken irigasi, perkawis sampah, utawi margi komune ingkang dèrèng dipunaspal.[92]

Panggabungan, boten gampil kanggé dipunrengkuh.[92] Perkawis kapisan inggih punika, bilih menawi komune ngirangi cacahing jabatan ingkang kapilih ingkang kasamekta, lan boten kondhang kanthi politikus lokal. Perkawis ingkang langkung wigati inggih punika menawi warga negara saking satunggal désa boten badhé ngarepaken layanan lokal ing mrika ingkang kalampahaken déning satunggaling badan èksekutif wonten ing désa ingkang sanèsipun, ingkang mbok menawi boten perduli bab kabetahan lokal.[92]

Èkspresi "antarkomune" (intercommunalité)[95][96] ateges sapérangan pambentukan kerjasama antar komune. Kerjasama kados punika ingkang kapisanan dipunlaksanakaken wonten ing pungkasaning abad kaping 19 wonten ing hukum tanggal 22 Maret 1890 ingkang dipunsahaken kanggé pambentukan asosiasi antarkomune tunggal. Ingkang damel UU Perancis sampun kuwatos wiwit dangu tumrap kekirangan struktur komune ingkang dipunwarisaken saking Revolusi Perancis kanggé njumbuhaken kaliyan cacahing komune, hukum Chevènement tanggal 12 Juli 1999 inggih punika pangkuran paling énggal lan majeng ingkang katujokaken wonten ing panyampurnan èkspresi punika.

Wonten ing taun-taun pungkasan punika sampun samsaya ningkat komune kanggé kagabung wonten ing konsorsium antarkomune kanggé ancas kacukupanipun layanan kadosta pamungutan sampah lan suplai toya.[92] Komune pinggiran asring bekerjasama kaliyan kutha wonten ing wilayah urbanipun kanggé mbentuk daérah ingkang dipunjangkepi kanthi angkutan umum utawi ngelola pamungutan pajak lokal.[92]

Antarkomune[sunting | sunting sumber]

Èkspresi "antarkomune" (intercommunalité)[95] ateges sapérangan pambentukan kerjasama antar komune. Kerjasama kados punika ingkagn kapisanan dipunlaksanakaken wonten ing pungkasaning abad kaping 19 wonten ing hukum tanggal 22 Maret 1890 ingkang dipunsahaken kanggé pambentukan asosiasi antarkomune tunggal. Ingkang damel UU Perancis sampun kuwatos wiwit dangu tumrap kekirangan struktur komune ingkang dipunwarisaken saking Revolusi Perancis kanggé njumbuhaken kaliyan cacahing komune, hukum Chevènement tanggal 12 Juli 1999 inggih punika pangkuran paling énggal lan majeng ingkang katujokaken wonten ing panyampurnan èkspresi punika.

Wonten ing taun - taun pungkasan punika sampun ningkat cacahing komune kanggé kagabung wonten ing konsorsium antarkomune kanggé njangkepi layanan kadosta pamungutan sampah lan suplai toya. Komune pinggiran asring kerjasama kaliyan kutha wonten ing wilayah urbanipun kanggé mbentuk daérah ingkang dipunjangkepi kanthi angkutan umum utawi ngelola pamungutan pajak lokal.[92]

Hukum Chevènement mungkasi sedaya praktik punika, mbisak sapérangan struktur lan damel ingkang énggal. Kanthi tambahan, hukum punika maringi kauangan pamarèntah pusat ingkang katujokaken kanggé narik komune supados kagabung wonten ing struktur antarkomune. Boten kados katetepan taun 1966 ingkang kasil sepalihipun lan ingkang ngeparengaken komune urban mbentuk wilayah urban, utawi kalepatan hukum Marcellin taun 1971, hukum Chevènement dumugi ing kasuksèsan ageng, saèngga kathah-kathahipun komune Perancis kagayut wonten ing struktur antarkomune.

Wonten kalih jinis struktur antarkomune:

  • Tanpa kekiyatan fiskal. Punika minangka bentuk antarkomune gagal. Kategori punika ngliputi sindikat komune tradisional. Komune kagabung lan nyumbang kanthi kauangan dhateng perkumpulan, ananging sindikat boten saged medalaken pajakipun piyambak. Komune saged medal saking sindikat wonten ing sawayah-wayah. Sindikat saged madeg kanggé kapreluan tartamtu utawi mungkasan sapérangan perkawis. Struktur tanpa kekiyatan fiskal punika sampun dipuntilaraken boten kasènggol déning hukum Chevènement, lan struktur punika samsaya boten kondhang.
  • Struktur kanthi kekiyatan fiskal. Punika kènging punapa ingkang dipunandharaken hukum Chevènement. Hukum ngregani tigang struktur kanthi kekiyatan fiskal: Perkumpulan Komune (commonauté de communes)[97], katujokaken dhateng komune padésan; Perkumpulan Aglomerasi (commonauté d'agglomération)[98][99], katujokaken dhateng kutha alit lan kutha menangah wonten ing pinggiranipun; lan Perkumpulan Urban (commonauté urbaine)[100], katujokaken dhateng kutha ageng lan pinggiranipun.

Tigang struktur punika dipunparingi tingkat kekiyatan fiskal ingkang béda, kanthi Perkumpulan Aglomerasi lan Perkumpulan Urban ingkang kagungan kekiyatan fiskal langkung ageng, maringi pajak lokal tumrap parusahan (taxe professionnelle) kanthi namanipun saking nama komune, lan kanthi tingkay perpajakan ingkang sami wonten ing sedaya komune ing perkumpulan kasebut, kados pamungutan sampah utawi angkutan, kados sindikat ingkang dangu, ananging hukum ugi damel punika minangka kuwajiban kanggé perkumpulan kanggé ngelola sèktor ingkang sanès kadosta rantaman èkonomi lan pambangunan, proyèk perumahan, utawi pelestarian lingkungan. Perkumpulan Komune dipunsuwun ngelola sajumlah wilayah, kanthi maring kabébasan dhateng komune supados langkung otonomi, déné Perkumpulan Urban nangani kathah bab, mbébasaken komune ing lebetipun kirang kakuwasan otonomi.

Wonten ing pambentukan perkumpulan, pamarèntah ngalokasikaken dana dhateng perkumpulan miturut cacahing penduduk, maringi dorongan dhateng komune kanggé kerjasama lan mbentuk perkumpulan. Perkumpulan Komune dipunparingi sekedhik dana saben tiyang, déné Perkumpulan Urban dipunparingi kathah dana saben tiyang, lan ngguggah komune saperlu damel perkumpulan menawi kagungan kekiyatan ingkang kirang, para komune sampun nolak nindakaken menawi boten pikantuk dana ingkang asalipun saking pamarèntah.[100]

Hukum Chevènement sampun suksés ageng ingkang dipuntandhani kanthi kathahipun komune Perancis ingkang sakmenika sampun kagabung kaliyan struktur antarkomune énggal: boten asring wonten ing sawijining negara konservatif kadosta Perancis. Tanggal 1 Januari 2007, wonten 2.573 pakempalan kados punika wonten ing Perancis Metropolitan (kalebet 5 syndicats d'agglomération nouvelle, sawijining kategori ingkang saweg dipunéwahi), kasusun saking 33.327 komune (91.1% saking sedaya komune Perancis Metropolitan), lan 52.86 yuta jiwa, 86.7% cacahing penduduk Perancis Metropolitan.[101]

Ananging kasil punika saged nyingedaken kasunyatan ingkang surem. Wonten ing wilayah padésan, kathah komune sampun mlebet ing pakempalan Komune namung kanggé pikantuk kauntungan saking dana pamarèntah. Sindikat lokal sampun dipunéwahi kanthi resmi dados Pakempalan Komune, Pakempalan Komune ingkang nembé ngelola layanan ingkang sadèrèngipun dipunkelola sindikat, kalawanan kaliyan hukum ingkang sampun netepaken struktur antarkomune énggal kanggé damel jaringan wiyar aktivitas tinimbang dipunpendhet alih déning sindikat ingkang dangu. Sapérangan tiyang ngendika bilih, pamindhahan dana pamarèntah kedahipun dipunpungkasi, kathah pakempalan Komune wangsul dhateng status sindikatipun ingkang dangu, utawi ical sedayanipun wonten ing papan ing pundi boten wonten sindikat wonten ing hukum.

Wonten ing wilayah urban, struktur antarkomune énggal langkung jelas, dipunbentuk déning pendamel kaputusan lokal tebih saking kapitadosan umum wonten ing kauntungan ingkang kerjasama wonten ing wilayah urban. Ananging wonten ing sapérangan papan, tuan tanah lokal samsaya katah, lan boten mungkin madegaken sawijining struktur antarkomune kanggé sedaya wilayah urban: sapérangan komune nolak kanggé gabung, utawi damel strukturipun piyambak, kados wilayah urban Marseille ing pundi sampun jumeneng sekawan struktur antarkomune.[100][102] Wonten ing kathah wilayah, komune sugih kagabung kaliyan komune sugih ingkang sanès lan nolak gabung kaliyan komune ingkang miskin, kuwatos menawi warganipun dipunparingi pajak langkung kanggé kauntungan pinggiran kutha miskin wonten ing wilayah urban. Sanèsipun, struktur antarkomune wonten ing kathah wilayah urban taksih énggal, lan boten stabil: kategangan kadadosan antar komune; kutha wonten ing tengah wilayah urban asring dipunduga ngrantam dominasi saking komune pinggiran kutha; komune saking sisih politik ingkang sebrangan ugi saged nindakakaken bab ingkang sami tumrap sanèsipun.

Kalih tuladha ingkang saé inggih punika Toulouse[103] lan Paris. Wonten ing Toulouse[103], wonten ing mrika wonten 6 struktur antarkomune, pakempalan utama Toulouse lan pinggiranipun namung sawijining Pakempalan Aglomerasi, éwadéné Toulouse lumayan ageng kanggé damel Pakempalan Urban miturut hukum.[103] Punika amargi kamune wonten ing pinggiran kutha nolak Pakempalan Urban amargi kuwatos kicalan kakuwasanipun, lan milih Pakempalan Aglomerasi, déné Pakempalan Aglomerasi nampi sekedhik dana pamarèntah tinimbang Pakempalan Urban. Tumrap Paris, boten wonten struktur antarkomune ingkang dipundhirikaken wonten ing mrika, pinggiran kutha Paris boten pitados konsèp "Paris Raya", lan pemisahan taksih dados peraturan wonten ing wilayah metropolitan Paris, kanthi pinggiran Paris ingkang mbentuk struktur antarkomune ingkang béda kejawi kutha Paris.

Satunggal perkawis ageng ngèngigi antarkomune, asring dipunageng-agengaken, inggih punika kasunyatan bilih struktur antarkomune boetn kagungan perwakilan ingkang dipunpilih langsung déning rakyat, saèngga struktur punika minangka perwakilan saking saben komune ingkang jumeneng wonten ing struktur énggal.[100] Akibatipun, wakil rakyat lan birokrat minangka pihak-pihak ingkang damel agénda lan nindakaken, kanthi perwakilan kapilih saking komune ingkang namung nyengkuyung kaputusan kunci. Wonten ing tingkat lokal, kahanan punika kados ingkang kadadosan wonten ing Brussels, ing pundi kakuwasan kapérang déning manéka negara Eropa mardika sampun ngakibataken kakuwasan punika dinggé dolanan déning birokrasi ingkang boten kapilih déning rakyat.[100]

Masa Ngajeng[sunting | sunting sumber]

Gangsal taun kapisanan wonten ing abab kaping 21 minangka éwah-éwahan ageng tumrap tingkat komune wonten ing Perancis, ananging kahananipun taksih dèrèng dipuntetepaken. Struktur antarkomune, dipunbentuk kanggé mungkasi perkawis negara kanthi kathah sanget komune alit, sampun dumugi ing kasuksèsanipun, ananging kakuwasan merak -- ugi gegayutan kaliyan komune wonten ing ngandhapipun lan départements ing nginggilipun -- taksih kedah dipundandai malih wonten ing kasunyatanipun.

Dèrèng jelas ing pundhi bab punika badhé lumampah. Punapa badhé struktur antarkomune kagungan perwakilan ingkang dipunpilih langsung déning rakyat wonten ing jaman samangké, kados déné Laporan Mauroy rikala taun 2000? Anananging, punapa malah boten nilarakaken komune minangka unit administratif ingkang samar? Sapérangan wali kota ingkang dipunkenal wonten ing kutha ageng Perancis (komune) sampun nilaraken kursi wali kotanipun saperlu dados presiden Perkumpulan Urban, tuladhanipun Perkumpulan Urban Lille Métropole.[100][104][105] Utawis punapa badhé struktur antarkomune punika kapecah, ingkang tundhanipun, sasampunipun negara mandhagaken pambiyantu dana? Utawi mungkin, hukum Chevènement namung minangka tahap kapisanan panggabungan ageng komune, sawijining usaha supados komune nyambut damel sesarengan lan pikantuk kauntunganipun, sadèrèngipun komune-komune punika dipungabungaken. Wonten ing bab punika, pirembagan badhé dipuntindakaken wonten ing taun-taun ingkang badhé kalampahan.

Fakta sanèsipun[sunting | sunting sumber]

Komune kanthi penduduk paling kathah lan paling sekedhik[sunting | sunting sumber]

Komune paling kathah pendudukipun wonten ing Republik Perancis inggih punika komune Paris: 2.125.246 jiwa rikala Maret 1999.

  • Enem saking (désa Perancis ingkang risak wonten ing jaman Perang Donya I) boten naté dipunbangun malih. Sedayanipun wonten ing département Meuse[106], lan risak sadangunipun Paprangan Verdun taun 1916.[107] Sasampunipun perang, dipunputusaken bilih wilayah ingkang dipundunungi sadèrèngipun wonten ing désa ingkang risak boten badhé diungabungaken dhateng komune ingkang sanés, minangka pepènget dhateng désa kasebut ingkang sampun "mati kanggé Perancis", kados nalika dipunbiyangun, lan mangayubagya kanggé désa kasebut. Komune punika boten kagungan penghuni lan dipunatur déning sawijining déwan kanthi anggota tigang tiyang, dipilih déning prefek Meuse[106]:
  • Tebih saking bab-bab ingkang istiméwa, komune kanthi penduduk paling sekedhik wonten ing Republik Perancis inggih punika:
    • komune Rochefourchat[114][115], ing ngandhap gunung Alpen[116] Perancis, 1 jiwa wonten ing sensus 1999 (satunggaling priyantun kakungn 38 taun ingkang sampun pisahan kaliyan garwanipun).
    • komune Leménil-Mitry[117], ing alas Lorraine wonten ing sisih wétan Perancis, 2 jiwa rikala sensus 1999 (priyantun kakung 42 taun lan garwanipun 38 taun, dados pamilik sedaya griya wonten ing komune kasebut, asalipun saking kulawarga tuan tanah ing mrika).
    • komune Rouvroy-Ripont[118], caket daérah Champagne[119], 2 jiwa wonten ing sensus 1999 (priyantun kakung 60 taun lan 73 taun ingkang dèrèng palakrama).

Téritori komune paling ageng lan paling alit[sunting | sunting sumber]

Komune paling inggil[sunting | sunting sumber]

Komune paling inggil wonten ing Republik Perancis (lan Eropa) inggih punika Saint-Véran[126] (267 jiwa), wonten ing Pegunungan Alpen Perancis: inggilipun désa wonten ing tengah komune inggih punika 1.990 meter (6.529 kaki) lan 2.040 meter (6.693 kaki) ing nginggiling permukaan laut.[126]

Komune paling tebih saking ibukota Perancis[sunting | sunting sumber]

  • Komune Republik Perancis ingkang paling tebih saking Paris inggih punika komune L'Île-des-Pins[127] (1.840 jiwa) wonten ing Kaledonia Baru: 16.841 km (10.465 mil) saking pusat kutha Paris.[128]
  • Wonten ing daratan Perancis (Perancis Eropa kejawi Corsica)[129], komune paling tebih saking Paris inggih punika Coustouges[130] (134 jiwa) lan Lamanère[131] (44 jiwa) wonten ing perbatasan Spanyol: kekalihipun kagungan jarak 721 km (448 mil) saking pusat kutha Paris satebihipun manuk gagak miber.
Marka margi dados panandha watesing komune Y ing département Somme, Picardie.

Nama komune paling cekak lan dawa[sunting | sunting sumber]

Nama komune wonten ing basa kejawi Perancis[sunting | sunting sumber]

Nama komune Perancis umumipun wonten ing Basa Perancis. Wonten ing wilayah ing pundi basa sanès saking Perancis dipunlafalaken, namanipun sampun dipunéwahi wonten ing pangucapan lan pangejaan Perancis, kadosta Toulouse (Tolosa wonten ing Basa Occitan), Strasbourg (Straßburg wonten ing Basa Alemanik), utawi Perpignan (Perpinyà wonten ing Basa Katalan). Ananging, kathah komune alit ingkang taksih migunakaken nama aslinipun. Punika tuladha nama asli wonten ing basa ingkang naté dipunngendikakaken, utawi taksih dipunginakaken, wonten ing tèritori Republik Perancis:

Marka margi panandha lawang mlebet Mittelhausbergen ing département Bas-Rhin, Alsace.

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

INSEE Kode[135]: INSEE maringi kode pangindèksan numèrik wonten ing manéka éntitas wonten ing Perancis[136], utaminipun komune (ingkang boten sami kaliyan kode pos)[137]. Kode 'jangkep' kagungan wolu (8) digit lan tiga ruang lebet, ananging wonten ing ingkang dipunprasajakaken kodenipun kanthi gangsal (5) angka lan boten mawi ruang lebet[138][139]:

  • Kalih digit (département) lan tiga digit (commune) kanggé 96 département Perancis 'métropolitaine'.
  • Tigang digit (département utawi kolèktivitas) lan kalih digit (commune) kanggé departemèn Luar Negeri, Jajahan lan Negara Luar Negeri. Pirsani Ugi: fr: Kode INSEE # Kode komunal.

Komune - Komune ing Perancis[sunting | sunting sumber]

Punika minangka dhaptar komune ingkang wonten ing Perancis kanthi cacahing penduduk ingkang langkung saking 20.000 jiwa rikala sénsus 2006[140]. Sedaya cacah punika migunakaken métode pangétangan sans doubles comptes INSEE (population municipale).


  1. Paris[41]
  2. Marseille[42]
  3. Lyon[43]
  4. Toulouse[56]
  5. Nice
  6. Nantes
  7. Strasbourg[64]
  8. Montpellier[62]
  9. Bordeaux[54]
  10. Lille
  11. Rennes[141]
  12. Reims[142]
  13. Le Havre
  14. Saint-Étienne[143]
  15. Toulon
  16. Grenoble[144]
  17. Angers[145]
  18. Dijon[146]
  19. Brest[147]
  20. Nîmes[148]
  21. Le Mans[149]
  22. Aix-en-Provence
  23. Clermont-Ferrand
  24. Saint-Denis
  25. Tours
  26. Limoges
  27. Villeurbanne
  28. Amiens
  29. Metz[65]
  30. Besançon
  31. Perpignan
  32. Orléans[60]
  33. Mulhouse
  34. Caen
  35. Boulogne-Billancourt
  36. Rouen[59]
  37. Nancy[66]
  38. Argenteuil
  39. Montreuil
  40. Saint-Paul
  41. Roubaix
  42. Saint-Denis
  43. Avignon
  44. Tourcoing
  45. Fort-de-France
  46. Créteil
  47. Poitiers
  48. Nanterre
  49. Versailles
  50. Courbevoie
  51. Pau
  52. Vitry-sur-Seine
  53. Asnières-sur-Seine
  54. Colombes
  55. Aulnay-sous-Bois
  56. Rueil-Malmaison
  57. La Rochelle
  58. Antibes
  59. Saint-Maur-des-Fossés
  60. Calais
  61. Champigny-sur-Marne
  62. Saint-Pierre
  63. Aubervilliers
  64. Béziers
  65. Bourges
  66. Cannes
  67. Le Tampon
  68. Dunkerque
  69. Saint-Nazaire
  70. Drancy
  71. Colmar
  72. Mérignac
  73. Valence
  74. Quimper
  75. Ajaccio
  76. Levallois-Perret
  77. Issy-les-Moulineaux
  78. Neuilly-sur-Seine
  79. Troyes
  80. Noisy-le-Grand
  81. Villeneuve d'Ascq
  82. Antony, Hauts-de-Seine
  83. Les Abymes
  84. Sarcelles
  85. Lorient
  86. Niort
  87. Cayenne
  88. Chambéry
  89. Pessac
  90. Vénissieux
  91. Clichy
  92. Cergy
  93. Saint-Quentin
  94. La Seyne-sur-Mer
  95. Ivry-sur-Seine
  96. Beauvais
  97. Hyères
  98. Cholet
  99. Montauban
  100. Pantin
  101. Bondy
  102. Maisons-Alfort
  103. Vannes
  104. Évry
  105. Charleville-Mézières
  106. Arles
  107. Saint-André
  108. Fontenay-sous-Bois
  109. Sartrouville
  110. Épinay-sur-Seine
  111. Fréjus
  112. Évreux
  113. Laval
  114. Le Blanc-Mesnil
  115. Sevran
  116. Annecy
  117. Belfort
  118. Narbonne
  119. La Roche-sur-Yon
  120. Clamart
  121. Villejuif
  122. Brive-la-Gaillarde
  123. Saint-Malo
  124. Saint-Louis
  125. Meaux
  126. Grasse
  127. Albi
  128. Chelles
  129. Blois
  130. Cagnes-sur-Mer
  131. Bobigny
  132. Châteauroux
  133. Vincennes
  134. Carcassonne
  135. Chalon-sur-Saône
  136. Saint-Brieuc
  137. Martigues
  138. Châlons-en-Champagne
  139. Tarbes
  140. Montrouge
  141. Meudon
  142. Aubagne
  143. Bayonne[61]
  144. Boulogne-sur-Mer
  145. Suresnes
  146. Saint-Herblain
  147. Bastia
  148. Castres
  149. Gennevilliers
  150. Sète
  151. Puteaux
  152. Saint-Ouen
  153. Wattrelos
  154. Douai
  155. Alfortville
  156. Le Cannet
  157. Valenciennes[67]
  158. Angoulême
  159. Istres
  160. Compiègne
  161. Arras
  162. Mantes-la-Jolie
  163. Livry-Gargan
  164. Caluire-et-Cuire
  165. Saint-Germain-en-Laye
  166. Rosny-sous-Bois
  167. Thionville
  168. Corbeil-Essonnes
  169. Talence
  170. Cherbourg-Octeville
  171. Saint-Priest
  172. Vaulx-en-Velin
  173. Massy
  174. Bourg-en-Bresse
  175. Salon-de-Provence
  176. Chartres
  177. Alès
  178. Montluçon
  179. Le Lamentin
  180. Garges-lès-Gonesse
  181. Marcq-en-Barœul
  182. Bagneux
  183. Bron
  184. Noisy-le-Sec
  185. Nevers
  186. Le Port
  187. Gagny
  188. Melun
  189. Anglet
  190. Auxerre
  191. Rezé
  192. Gap
  193. Savigny-sur-Orge
  194. Vitrolles
  195. Draguignan
  196. La Courneuve
  197. Joué-lès-Tours
  198. Choisy-le-Roi
  199. Roanne
  200. Poissy
  201. Échirolles
  202. Saint-Chamond
  203. Villepinte
  204. Lens
  205. Tremblay-en-France
  206. Saint-Martin-d'Hères
  207. Haguenau
  208. Stains
  209. Pontault-Combault
  210. Châtellerault
  211. Six-Fours-les-Plages
  212. Villefranche-sur-Saône
  213. Mâcon
  214. Bagnolet
  215. Sainte-Geneviève-des-Bois
  216. Épinal
  217. Montigny-le-Bretonneux
  218. Montélimar
  219. Saint-Raphaël
  220. Agen
  221. Saint-Laurent-du-Maroni
  222. Conflans-Sainte-Honorine
  223. Dieppe
  224. Saint-Joseph
  225. Creil
  226. Neuilly-sur-Marne
  227. Saint-Benoît
  228. Romans-sur-Isère
  229. Franconville
  230. Marignane
  231. Dreux
  232. Maubeuge
  233. Les Mureaux
  234. Cambrai
  235. Liévin
  236. La Ciotat
  237. Colomiers
  238. Châtillon
  239. Le Perreux-sur-Marne
  240. Châtenay-Malabry
  241. Plaisir
  242. Vandœuvre-lès-Nancy
  243. Viry-Châtillon
  244. Schiltigheim
  245. Thonon-les-Bains
  246. Houilles
  247. Nogent-sur-Marne
  248. Athis-Mons
  249. Vallauris
  250. Sainte-Marie
  251. Malakoff
  252. Villeneuve-Saint-Georges
  253. L'Haÿ-les-Roses
  254. Palaiseau
  255. Mont-de-Marsan
  256. Goussainville
  257. Vienne
  258. Saint-Laurent-du-Var
  259. Sotteville-lès-Rouen
  260. Villenave-d'Ornon
  261. Orange
  262. Rillieux-la-Pape
  263. Périgueux
  264. Le Chesnay
  265. Trappes
  266. Aurillac
  267. Chatou
  268. Clichy-sous-Bois
  269. Saint-Cloud
  270. Villiers-sur-Marne
  271. Thiais
  272. Saint-Leu
  273. Meyzieu
  274. Draveil
  275. Pontoise
  276. Saumur
  277. Annemasse
  278. Yerres
  279. Lambersart
  280. Alençon
  281. Soissons
  282. Charenton-le-Pont
  283. Villemomble
  284. Guyancourt
  285. Vierzon
  286. Ermont
  287. Baie-Mahault
  288. Saint-Étienne-du-Rouvray
  289. Bergerac
  290. Menton
  291. Bezons
  292. Cachan
  293. Élancourt
  294. Pierrefitte-sur-Seine
  295. Carpentras
  296. Aix-les-Bains
  297. Le Gosier
  298. La Garenne-Colombes
  299. Bois-Colombes
  300. Villiers-le-Bel
  301. Saint-Dizier
  302. Sens
  303. Saint-Médard-en-Jalles
  304. Vanves
  305. Biarritz
  306. Ris-Orangis
  307. Montbéliard
  308. Saintes
  309. Laon
  310. Béthune
  311. Taverny
  312. Illkirch-Graffenstaden
  313. Vigneux-sur-Seine
  314. Rochefort
  315. Sucy-en-Brie
  316. La Possession
  317. Le Grand-Quevilly
  318. Gonesse
  319. Montfermeil
  320. Vichy
  321. Grigny
  322. Sannois
  323. Hénin-Beaumont
  324. Brunoy
  325. Herblay
  326. Cavaillon
  327. Oullins
  328. Rambouillet
  329. La Garde
  330. Fresnes
  331. Le Kremlin-Bicêtre
  332. Tournefeuille
  333. Romainville
  334. Savigny-le-Temple
  335. Les Ulis
  336. La Teste-de-Buch
  337. Armentières
  338. Décines-Charpieu
  339. Dole
  340. Matoury
  341. Villeneuve-la-Garenne
  342. Miramas
  343. Saint-Sébastien-sur-Loire
  344. Champs-sur-Marne
  345. Épernay
  346. Bègles
  347. Chaumont
  348. Orvault
  349. Abbeville
  350. Rodez
  351. Vernon
  352. Fontenay-aux-Roses
  353. Lunel
  354. Le Robert
  355. Bruay-la-Buissière
  356. Le Creusot
  357. Kourou
  358. Sèvres
  359. Bourgoin-Jallieu
  360. Eaubonne
  361. Muret
  362. Oyonnax
  363. Villeneuve-sur-Lot
  364. Le Bouscat
  365. Lisieux
  366. Le Plessis-Robinson
  367. Villeparisis
  368. Libourne
  369. Cenon
  370. Montgeron
  371. Sainte-Anne
  372. Coudekerque-Branche
  373. Gradignan
  374. Fontaine
  375. Montigny-lès-Metz
  376. Hérouville-Saint-Clair
  377. Brétigny-sur-Orge
  378. La Madeleine
  379. Saint-Ouen-l'Aumône
  380. Lanester
  381. Étampes
  382. Maisons-Laffitte
  383. Frontignan
  384. Mons-en-Barœul
  385. Torcy
  386. Saint-Mandé
  387. Sainte-Foy-lès-Lyon
  388. Millau
  389. Le Petit-Quevilly
  390. Saint-Pol-sur-Mer
  391. Les Lilas
  392. La Valette-du-Var
  393. Forbach
  394. Gif-sur-Yvette
  395. Beaune
  396. Sarreguemines
  397. Morsang-sur-Orge
  398. Sainte-Suzanne
  399. Saint-Dié-des-Vosges
  400. Combs-la-Ville
  401. Auch
  402. Cormeilles-en-Parisis
  403. Saint-Gratien
  404. Schœlcher
  405. Fleury-les-Aubrais
  406. Montmorency
  407. Loos
  408. Grande-Synthe
  409. Agde
  410. Roissy-en-Brie
  411. Deuil-la-Barre
  412. La Celle-Saint-Clou
  413. Blagnac
  414. Orly
  415. Manosque
  416. Petit-Bourg
  417. Hazebrouck
  418. Vertou
  419. Gardanne
  420. Longjumeau
  421. Olivet
  422. Le Moule
  423. Lormont
  424. Fougères
  425. Croix
  426. Mandelieu-la-Napoule
  427. Dammarie-lès-Lys
  428. Dax
  429. Voiron
  430. Mont-Saint-Aignan
  431. Moulins
  432. Le Mée-sur-Seine
  433. Denain
  434. Les Pennes-Mirabeau
  435. Les Pavillons-sous-Bois
  436. Ozoir-la-Ferrière
  437. Lagny-sur-Marne
  438. Cahors
  439. Saint-Michel-sur-Orge
  440. Vélizy-Villacoublay

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Constitution française du 4 octobre 1958(Constitution du 6 octobre 1950), article 72, alinéa Cithakan:1er : « Les collectivités territoriales de la République sont les communes, les départements, les régions, les collectivités à statut particulier et les collectivités d'outre-mer régies par l'article 74 [de la Constitution]. Toute autre collectivité territoriale est créée par la loi, le cas échéant en lieu et place d'une ou de plusieurs collectivités mentionnées au présent alinéa. ».
  2. ^ a b c Code Officiel Géographique sur le site de l'Insee. Consulté le 22 April 2013.
  3. ^ Modifications de communes en 2011 et 2012 sur le site de l'Insee. Consulté le 22 April 2013.
  4. ^ (Basa Prancis) INSEE, Government of France. "Code officiel géographique — Présentation". http://www.insee.fr/fr/methodes/nomenclatures/cog/documentation.asp. Retrieved 2013-04-22.
  5. ^ (Basa Prancis) INSEE, Government of France. "Code des collectivités d'outre-mer (COM)". http://www.insee.fr/fr/methodes/default.asp?page=nomenclatures/cog/outremer.htm. Retrieved 2013-04-22.
  6. ^ a b http://www.outre-mer.gouv.fr/
  7. ^ a b http://outremer.mnhn.fr/les-outre-mer
  8. ^ http://statistik.ptkpt.net/_a.php?_a=area&info1=6
  9. ^ (Basa Prancis) INSEE, Government of France. "Le code officiel géographique (COG), avant, pendant et autour (Version 3, volume 1)". http://projetbabel.org/gl/cog.pdf. Retrieved 2013-04-22.
  10. ^ http://www.anneahira.com/negara-bagian-amerika-serikat.htm
  11. ^ http://www.discovernewengland.org/
  12. ^ a b http://www.geographia.com/st-martin/
  13. ^ http://www.guadeloupe-islands.com/
  14. ^ http://www.dfat.gov.au/geo/wallis_futuna/
  15. ^ http://www.st-barths.com/en/home.html
  16. ^ http://countrycode.org/saintbarthelemy
  17. ^ http://www.outre-mer.gouv.fr/
  18. ^ http://wn.com/id_Pulau_Clipperton
  19. ^ a b http://www.italia.it/en/home.html
  20. ^ a b http://www.belgia.com/
  21. ^ a b http://www.e-spanyol.hu/
  22. ^ a b c d e f http://www.internetpolyglot.com/swedish/lesson-3104701210
  23. ^ a b http://www.swiss.com/web/EN/Pages/index.aspx?Country=US
  24. ^ http://www.nationsonline.org/oneworld/Germany/rheinland-pfalz.htm
  25. ^ http://www.schleswig-holstein.de/Portal/EN/Portal_node.html
  26. ^ http://www.thueringen.info/
  27. ^ a b http://www.reunion.fr/en/
  28. ^ http://binvenueafrance.blogspot.com/2011/11/pembagian-administratif.html
  29. ^ http://www.lalsace.fr/
  30. ^ http://www.francethisway.com/places/a/kirrwiller-bosselshausen-bas-rhin.php
  31. ^ http://www.maplandia.com/france/alsace/bas-rhin/saverne/kirrwiller/
  32. ^ http://www.vlaanderen.be/nl/ontdek-vlaanderen/provincies-en-gemeenten
  33. ^ http://www.baden-wuerttemberg.de/en/home/
  34. ^ http://www.tripadvisor.co.id/ShowUserReviews-g188568-d229236-r118765294-NH_Rijnhotel-Arnhem_Gelderland_Province.html
  35. ^ (German) Parliament (Landtag) of Baden-Württemberg. "25 Jahre Gemeindereform Baden-Württemberg; hier: Neuordnung der Gemeinden" (PDF). http://www.landtag-bw.de/wp12/drucksachen/5000/12_5490_d.pdf. Retrieved 2013-04-22.
  36. ^ a b c d (German) gemeindeverzeichnis.de. "Gemeinden in Deutschland". http://www.gemeindeverzeichnis.de/dtland/dtland.htm. Retrieved 2013-04-22.
  37. ^ (Basa Prancis) SPLAF. "Historique du Bas-Rhin". http://splaf.free.fr/67his.html. Retrieved 2013-04-22.
  38. ^ (Basa Prancis) SPLAF. "Historique du Haut-Rhin". http://splaf.free.fr/68his.html. Retrieved 2013-04-22.
  39. ^ http://www.niedersachsen.de/portal/
  40. ^ http://www.devillehotel.com.pa/
  41. ^ a b c http://www.paris.com/
  42. ^ a b c http://www.marseille.fr/sitevdm/versions-etrangeres/english--discover-marseille
  43. ^ a b c http://www.en.lyon-france.com/
  44. ^ http://www.legifrance.gouv.fr/affichCode.do?cidTexte=LEGITEXT000006070162
  45. ^ Legislation[pranala nonaktif]
  46. ^ Decree[pranala nonaktif]
  47. ^ http://www.marxists.org/indonesia/archive/trotsky/1921-PelajaranKomune.htm
  48. ^ a b http://www.anneahira.com/sejarah-revolusi-industri.htm
  49. ^ http://www.mairie-villerscotterets.fr/
  50. ^ http://www.merriam-webster.com/dictionary/seigneur
  51. ^ http://www.thefreedictionary.com/seigneur
  52. ^ http://saridarnita.wordpress.com/2013/01/26/sejarah-kota-paris/
  53. ^ http://www.thefreedictionary.com/consul
  54. ^ a b c http://www.bordeaux.com/uk
  55. ^ http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/jurat
  56. ^ a b http://www.toulouse-visit.com/
  57. ^ a b http://www.linternaute.com/dictionnaire/fr/definition/echevin/
  58. ^ http://www.linternaute.com/dictionnaire/fr/definition/prevot-des-marchands/
  59. ^ a b http://www.rouen.fr/
  60. ^ a b http://www.orleans.fr/accueil.htm
  61. ^ a b http://www.bayonnenj.org/
  62. ^ a b http://www.montpellier.fr/
  63. ^ http://www.chapters.indigo.ca/books/M%C3%A9moire-Klinglin-Pr%C3%A9teur-Royal-Ville-Fran%C3%A7ois-christophe-honor%C3%A9-D-Klinglin-Giroud/9781272774417-item.html
  64. ^ a b http://www.strasbourg.com/
  65. ^ a b http://www.metz.de/en/
  66. ^ a b http://www.nancy-tourisme.fr/nancy-tourism/discover/history-and-heritage/unesco/
  67. ^ a b http://www.valenciennes.fr/fr/accueil.html
  68. ^ http://perancis09upi.wordpress.com/2010/01/03/sejarah-terjadinya-revolusi-perancis-ratu-ayu-christine-p-1a-0902419/
  69. ^ http://www.anneahira.com/sejarah-perancis.htm
  70. ^ http://www.anneahira.com/sejarah-perancis.htm
  71. ^ http://www.linternaute.com/ville/ville/lycee/25152/detail/lycee_professionnel_jacques_de_flesselles.shtml
  72. ^ a b http://www.britannica.com/EBchecked/topic/106985/Charles-V
  73. ^ http://windiloviyo.blogspot.com/2011/03/revolusi-perancis.html
  74. ^ http://mustaqimzone.wordpress.com/2012/06/27/revolusi-perancis/
  75. ^ a b c d http://www.assemblee-nationale.fr/
  76. ^ http://www.larousse.fr/encyclopedie/divers/si%C3%A8cle_des_Lumi%C3%A8res/130660
  77. ^ http://carapedia.com/sistem_pemerintahan_negara_perancis_info219.html
  78. ^ a b http://www.paris.fr/
  79. ^ http://www.mairie4.paris.fr/mairie04/jsp/site/Portal.jsp
  80. ^ http://www.thefreedictionary.com/Mirabeau
  81. ^ http://lib.ugm.ac.id/exec.php?app=simpus&act=search&lokasi=12&kriteria=subyek&kunci=Perang+Sipil+-+Perancis
  82. ^ a b http://www.britannica.com/EBchecked/topic/402943/Napoleon-I
  83. ^ http://www.parlement.fr Official site of the Parlement français
  84. ^ http://www.parlements.org Site of the CHPP (Comité d'histoire parlementaire et politique) and of Parlement(s), Revue d'histoire politique
  85. ^ [1][pranala nonaktif]
  86. ^ http://www.tripadvisor.com/Tourism-g499089-Savoie_Rhone_Alpes-Vacations.html
  87. ^ http://www.haute-savoie-tourisme.org/
  88. ^ http://www.alpes-maritimes.pref.gouv.fr/
  89. ^ http://www.provenceweb.fr/e/alpmarit.htm
  90. ^ http://www.biography.com/people/napoleon-iii-9420342
  91. ^ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/403129/Napoleon-III
  92. ^ a b c d e f g http://www.courdescomptes.nat.tn/
  93. ^ http://eca.europa.eu/portal/page/portal/eca_main_pages/home
  94. ^ http://www.ccomptes.fr/
  95. ^ a b http://www.insee.fr/fr/methodes/default.asp?page=zonages/intercommunalite.htm
  96. ^ http://www.adcf.org/5-339-Intercommunalites-le-mensuel.php
  97. ^ (Basa Prancis) Direction générale des collectivités locales (DGCL), Ministry of the Interior. "Répartition des EPCI à fiscalité propre par département au 01/01/2007" (PDF). http://www.dgcl.interieur.gouv.fr/donneeschiffrees/interco/stat2007/repart_EPCI_FP_departement.pdf. Retrieved 2013-04-24.[pranala nonaktif]
  98. ^ http://www.cergypontoise.fr/jcms/en_23126/en/navigation-principale
  99. ^ http://www.dracenie.com/
  100. ^ a b c d e f http://www.communaute-urbaine-alencon.fr/index.asp
  101. ^ (Basa Prancis) Direction générale des collectivités locales (DGCL), Kementerian Dalam Negeri. "Répartition des EPCI à fiscalité propre par département au 01/01/2007" (PDF). http://www.dgcl.interieur.gouv.fr/donneeschiffrees/interco/stat2007/repart_EPCI_FP_departement.pdf. Retrieved 2013-04-19.
  102. ^ http://www.marseille-provence.com/
  103. ^ a b c http://www.toulouse-metropole.fr/collectivite/decouvrir-la-metropole
  104. ^ http://www.emploipublic.fr/fiche_recruteur/EP/c_u_lille_metropole/index.php
  105. ^ http://www.lillemetropole.fr/index.php?p=10
  106. ^ a b http://www.lameuse.be/
  107. ^ http://www.beritaunik.net/top-10/10-pertempuran-paling-berdarah-selama-perang-dunia-i.html
  108. ^ http://www.lagenealogie.com/histoire-ville-village-commune/beaumont-en-verdunois-55039.html
  109. ^ http://www.conseil-general.com/en/map-town-hall/map-town-hall-bezonvaux-55100.htm
  110. ^ http://www.intellicast.com/Local/Weather.aspx?location=FRLO0337
  111. ^ http://www.map-france.com/Fleury-devant-Douaumont-55100/
  112. ^ http://www.map-france.com/Haumont-pres-Samogneux-55100/
  113. ^ http://www.map-france.com/Louvemont-Cote-du-Poivre-55100/
  114. ^ http://www.map-france.com/Rochefourchat-26340/
  115. ^ http://starbetzone.com/rochefourchat-kota-berpenghuni-1-jiwa-di-perancis
  116. ^ http://www.tripadvisor.co.id/AllLocations-g190434-Places-Austrian_Alps.html
  117. ^ http://www.conseil-general.com/mairie/mairie-lemenil-mitry-54740.htm
  118. ^ http://maps.apocalx.com/communes-de-france/commune-51470-rouvroy-ripont.html
  119. ^ http://www.champagnedirect.co.uk/
  120. ^ http://www.franceguyane.fr/regions/guyane/maripasoula-etrange-epidemie-chez-les-garimpeiros-155693.php
  121. ^ http://www.rfi.fr/actufr/articles/019/article_9146.asp
  122. ^ http://www.annuaire-mairie.fr/ville-maripasoula.html
  123. ^ http://www.paris.fr/pratique/paris-au-vert/bois-de-boulogne/p6567
  124. ^ http://www.paris.fr/english/parks-woods-gardens-and-cemeteries/woods/bois-de-vincennes/rub_8211_stand_34153_port_18985
  125. ^ http://www.tourisme-gironde.fr/Visiter-et-bouger/Visites/Village-ancien-de-Castelmoron-d-Albret
  126. ^ a b http://www.saintveran.com/
  127. ^ http://www.ile-des-pins.com/
  128. ^ http://www.tripadvisor.com.au/Tourism-g298359-Ile_Des_Pins-Vacations.html
  129. ^ http://www.visit-corsica.com/en
  130. ^ http://www.coustouges.fr/
  131. ^ http://lamanere.fr/
  132. ^ http://www.saint-germain-de-tallevende.fr/
  133. ^ http://www.saintremyenbouzemont.fr/
  134. ^ http://fr.mappy.com/carte/70/beaujeu-saint-vallier-pierrejux-et-quitteur#d= 70100 Beaujeu-Saint-Vallier-Pierrejux-et-Quitteur&p=map
  135. ^ http://www.insee.fr/fr/methodes/nomenclatures/cog/
  136. ^ http://www.insee.fr/fr/publications-et-services/default.asp?page=services/faq/q22_2insee.htm
  137. ^ http://www.galichon.com/codesgeo/
  138. ^ http://www.francogene.com/france/insee.php
  139. ^ http://www.dcode.fr/code-postal-insee-communes
  140. ^ INSEE: Polulations légales 2006
  141. ^ http://www.tourisme-rennes.com/en/home.aspx
  142. ^ http://www.reims-tourism.com/
  143. ^ http://www.saintetienne.com/
  144. ^ http://www.grenoble-tourism.com/
  145. ^ http://www.tripadvisor.com/Tourism-g187197-Angers_Maine_et_Loire_Anjou_Loire_Valley_Pays_de_la_Loire-Vacations.html
  146. ^ http://www.visitdijon.com/en/
  147. ^ http://www.tripadvisor.com/Tourism-g187095-Brest_Finistere_Brittany-Vacations.html
  148. ^ http://france-for-visitors.com/france-maps/languedoc/nimes-map.html
  149. ^ http://www.tripadvisor.co.uk/Tourism-g187195-Le_Mans_Sarthe_Pays_de_la_Loire-Vacations.html

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]