Nantes

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Nantes
Marité.jpg
(Kutha Nantes)
Lambang

Kutha Nantes

Blason Nantes.svg
Nagara Prancis
Wewengkon Administratif Pays de la Loire[1]
Dhépartemèn Loire-Atlantique[1]
Gubernur Patrick Rimbert (2012–saiki)
Wewengkon
 - Wiyaripun:

65,19 km2
Padunung
 - Total (2008):
 - Kapadhetan:

283.025 (2008)
4.342 /km2
Tetenger Wébsite www.nantes.fr%20official%20website%20www.nantes.fr
Gendéra Nantes utawa Eternal City
Gendéra Nantes utawa Eternal City
Place Royale saka kutha Nantes

Nantes ya iku kutha ing nagari Prancis ing wewengkon kulon saka nagari iku, pérangan kutha Loire River jarak 50 kilo saka samudra Atlantik [2]. Nantes iku uga siji kutha metropolitan kang gadhah pandhuduk cacahé 832.126 jiwa, dadi kutha nomèr 8 ing Perancis kang gadhah kathah pandhuduk [3]. Nantes iku diarani kutha ingkang saé pariwisatane [4]. Nantes diarani kutha ingkang gadhah sèjarah ingkangè saé lan kutha séni[5]. Kutha budaya salah siji kapangaruh saka budaya Inggris. Nantes uga sesarengan dadi kutha seni, magepokan karo kutha Vannes, Rennes, lan Carhaix. Kutha iki uga taksih ngusaha supaya bisa dadi kutha ingkang ngurangi prodhuksi karbon dioksida lan gas metan, kanggo kabecikan urip manungsa. Ing wayah saiki, Nantes dipimpun kaliyan Patrick Rimbert, ingkang saka Parté Sosialis. Amarga pambangunan ingkang madya, kutha Nantes uga dipadhakake karo kutha Seattle, Amérikah Sarékat lan Niigata, Jepang [6]. Kutha sanès ing Indonésia ya iku kutha Bandung, ingkang pada kaliyan Nantes. Miwiti babagan taun 2013, kutha iki uga diparingi panghargyaan European Green Capital babagan sampun saged ngurangi polusi kang didhamel karbon dioksida (CO2) lan sampun saged bangung sarana transportasi ingkang saé [7].

Sèjarah kutha Nantes[besut | besut sumber]

Kali Loire

Nantes iku kutha asal asmane saka tembhung Portus Namnetum. Tiyang-tiyang gaulis nalika jaman rikala taksih jaman besi uga diarani Namnetes. Nantes ana ing jalur banyu ingkang dialiri kali Loire [8]. Kali Loire iku kali kang ageng ana ing pasisir lor-kulon nagari Perancis. Uga ana sèjarah kutha kang mau manawa Nantes iku jalur dagang.

Poster saka Kali Loire taun 1840

Kutha iki disetir kaliyan Karajan Roma nalika jaman sajarah,

Catethan Suku[besut | besut sumber]

  1. a b (ing basa Prancis)cassini.ehess.fr. "Nantes". cassini.ehess.fr. Dijupuk 23 April.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. Nantes Hutchinson Encyclopedia. Dipunundhuh 29 Maret 2013
  3. Populasi ing kutha Nante PopulationData.net. Dipunundhuh 31 Maret 2013
  4. The Last Best Place In Europe Time Europe, 22 Agustus 2004. Dipunundhuh 1 April 2013
  5. Kuna Nantes The New York Times, 5 Agustus 2007. Dipunundhuh 7 April 2013.
  6. "2013 - Kutha Nantes". Ec.europa.eu. Dijupuk 7 April 2013. 
  7. Claire Iochum. "Nantes diparingi panghargyaan European Green Capital 2013". Energy-cities.eu. Dijupuk 26 Juni 2013. 
  8. Kali Loire, Dipunundhuh 19 April 2013.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

me:Nantes