Semut semai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Semut semai
Paederus littoralis01.jpg
Serangga Tomcat
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Coleoptera
Subordho: Polyphaga
Infraordho: Staphyliniformia
Superfamili: Staphylinoidea
Famili: Staphylinidae
Subfamili: Paederinae
(Fleming, 1821)[1]
Ordo

Paederini
Pinophilini lihat teks

Semut Semai[2] utawa Serangga Tomcat (jeneng ilmiah: Paederus littoralis), karan uga Kumbang Rove[3] (Rove Beetle) utawa kanti jeneng daerah Semut Kayap[4][5] atau Charlie[6] ing Indonesia, ya iku kelompok utama saka kéwan beruas (Arthropoda) kang kalebu sajeroning sadulur Kumbang (Staphylinidae), mligi dibedakaké déning dawa cendaké penutup pelindung swiwi ("swiwi berlapis") kang ora ana punjul setengahe weteng dhèwèké mbukak. Kanti punjul 46.000 spésies sajeroning éwon génerasi, kelompok iki ya iku kulawarga kapindho terbesar kumbang setelah Curculionidae (kumbang yang sebenarnya). Serangga ini kalebu kelompok gegremet kuna, kanti fosil gegremet tomcat dingertèni saka Jaman Triassic utawa pamusnahan mahluk urip ing Bumi sakiwa-tengené 200 juta taun kang wis klakon.

Anatomi[besut | besut sumber]

kaya bisa dinuga kanggo salah sijiné kulawarga kumbang kang gedh, ana variasi gedhé ing antarané spésies iki. Ukuran berkisar antarané 1 nganti 35 mm (1,5 inci), kanti sapérangan gedhé ing kisaran 2–8 mm, lan wujud lumrahé dawa, kanti pira-pira gegremet tomcat kang dhapuré bunder kaya endhog. Awaké wernané kuning peteng ing pérangan nduwur, ngisor abdomen (weteng) lan ndas wernané peteng. Ing antena kumbang racaké 11 tersegmentasi lan filiform, kanti clubbing moderat sajeroning pira-pira génerasi kumbang. Lumrahé, kumbang iki katon merangkak ing kawasan sekeliling kanti ngumpetaké swiwiné lan sajeroning pandangan sekilas dhèwèké luwih mèh padha semut. Yènta ngrasa terganggu utawa terancam, mangka kumbang iki bakal munggahakè pérangan abdomen supaya dèwèké katon kaya kalajengking kanggo medèni musuhé.

Pemerian[besut | besut sumber]

Tomcat ora nyokot utawa ngantop. Tomcat bakal ngetokaké cuwèran kanthi otomatis yèn senggolan utawa ngemèk karo kulit manungsa kanthi langsung, Tomcat uga bakal ngetokaké cuwèran racuné iki ing barang-barang kaya klambi, anduk, utawa barang-barang liyané. Ing jinis gegremet katentu, ana cuwèran kang dinuga 12 lipat luwih kuwat saka upas ula kobra[7]. Cairan hemolimf utawa toksin ii sinebut 'aederin' (C24H43O9N)[8]. Yèn wis kena dermatitis, rikat-rikat resiki seprei, kacu, anduk, klambi utawa barang-barang kang kang dianggep kena racun tomcat.

Pancegahan[besut | besut sumber]

Tutup jendela lanan patèni lampu yèn ora digunakaké amarga Tomcat seneng panggonan-panggonan kang padang. Aja nggunakaké pakaian kang kabukak kanggo ngindari Tomcat. Luwih becik jendela dikèi kasa lemut supaya Tomcat ora bisa mlebu. Ati-ati yèn duwé anak cilik kang seneng dolanan ing sak cepaké tanaman lan singkirna saka omah yèn tanaman mau sajeroning kondisi ora terawat amarga bisa berpotensi dadi omahé Tomcat.[9]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Guiry, M.D. "Subfamily: Paederinae". National University of Ireland, Galway.  Punjul saka siji saka |author= lan |last= sing kudu diisi (pitulung)(Kaunduh 25/11/12)
  2. "SERANGGA TOMCAT: 'Dipersenjatai' Racun Paederin". Surat Kabar Sala Pos. Dijupuk 21 Maret 2012.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. "Merebaknya Wabah Serangga Tomcat atau Kumbang Rove di Surabaya dan Jawa Timur". Direktorat Jenderal Pengendalian Penyakit dan Penyehatan Lingkungan (Ditjen PP&PL). (Kaunduh 25/11/12)
  4. "Tomcat si Kumbang Sahabat Petani". Surat Kabar Tribun News. (Kaunduh 25/11/12)
  5. "Tomcat, Semut Kayap, atau Semut Semai". (Kaunduh 25/11/12)
  6. "Serangga Beracun Tomcat Masih Mencemaskan Surabaya". Surat Kabar Kompas. (Kaunduh 25/11/12)
  7. "Awas Serangan Serangga Tomcat Mengintai". Viva News.com. (Kaunduh25/11/12)
  8. "Awas Racun Tomcat luwih Mematikan saka Kobra". CentroOne.com. (Kaunduh25/11/12)
  9. Kurban Tomcat Capai 48 Orang. Surat Kabar Jawa Pos Metropolis. Dicetak padha 20 Maret 2012

Pranala njaba[besut | besut sumber]