Pekan Olahraga Nasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pekan Ulah raga Nasional (kacekak PON) ya iku Pista ulah raga nasional ing Indonésia kang diadakake saben papat taun sapisan uga dhuweni paserta sakabehané provinsi kang ana ing provinsi ing Indonésia.

Panyelenggaraan PON I[besut | besut sumber]

Wiwit madeg ing taun 1946, Parsatuan Ulah raga Republik Indonesia (PORI) kang dibiyantu déning Komité Olimpiade Republik Indonesia (KORI)-Kaloroné mergawe gegayutan minangka ana ing KONI-nyiapake para atlet Indonésia kanggo tethandingan ing Olimpiade mangsa Panas XIV London taun 1948.

Usaha Indonésia minangka mèlu tethandingan ing olimpiade mangsa iku isih katemuan kagagalan uga kurangé piranti kang kanggo ndhukung para atlet. PORI minangka badan ulah raga resmi kang ana ing Indonésia mangsa iku durung diakui lan dadi anggota Internasional Olympic Committee (IOC), saéngga para atlet kang dikirim ora bisa ditanpa lan ora bisa tethandingan sajeroning prastawa ulah raga sandonya mau. Pangakuan donya minangka kamardhikan lan kadaulatan Indonésia kang durung bisa digayut ing mangsa iku uga ndadèkaké para atlet ora bisa mèlu tethandingan ing London. Paspor Indonésia ing mangsa iku durung bisa dipercaya déning Pamarentah Inggris, para atlek saka Indonésia bisa mèlu tethandinga ing London kanthi migunakaké paspor Walanda lan ora bisa ditampa.

Tlatah[besut | besut sumber]

Games Tuan omah Provinsi Tanggal Juara Umum
I Surakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jawa Tengah 8 September-12 September 1948 Jawa Tengah
II Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 21 Oktober28 Oktober 1951 Jawa Kulon
III Medan Cithakan:Lambang Provinsi Sumatra Lor 20 September-27 September 1953 Jawa Kulon
IV Makassar Cithakan:Lambang Provinsi Sulawesi Kidul 27 September-6 Oktober 1957 Jakarta
V Bandung Cithakan:Lambang Provinsi Jawa kulon 23 September-1 Oktober 1961 Jawa Kulon
VI 1 Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 8 Oktober-10 November 1965 -
VII Surabaya Cithakan:Lambang Provinsi Jawa Wétan 26 Agustus-6 September 1969 Jakarta
VIII Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 4 Agustus-15 Agustus 1973 Jakarta
IX Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 23 Juli-3 Agustus 1977 Jakarta
X Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 19 September-30 September 1981 Jakarta
XI Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 9 September-20 September 1985 Jakarta
XII Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 18 Oktober-28 Oktober 1989 Jakarta
XIII Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 9 September-19 September 1993 Jakarta
XIV Jakarta Cithakan:Lambang Provinsi Jakarta 9 September-25 September 1996 Jakarta
XV Surabaya Cithakan:Lambang Provinsi Jawa Wétan 19 Juni-1 Juli 2000 Jawa Wétan
XVI Palembang Cithakan:Lambang Provinsi Sumatra Kidul 2 September-14 September 2004 Jakarta
XVII Samarinda Cithakan:Lambang Provinsi Kalimantan Wétan 6 Juli-17 Juli 2008 Jawa Wétan
XVIII Pekanbaru Cithakan:Lambang Provinsi Riau 9 September-20 September 2012 durung kawiwitan
XIX[1] Bandung Cithakan:Lambang Provinsi Jawa kulon 2016 Durung kawiwitan

1dibatalake amarga prastawa G30S

deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]


Cithakan:PON-stub