Tripang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tripang
Sea cucumber in kona.jpg
Seekor teripang
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Echinodermata
Subfilum: Echinozoa
Klas: Holothuroidea

Tripang utawa trepang utawa timun laut ya iku istilah kang digunkaké kanggo kéwan ivertabrata Holothuroidea kang bisa dipangan.[1] Teripang tersebar luas ing lingkungan laut ing donya, wiwit saka zona pasang surut nganti laut kang jeru mliginé ana ing Samudra Hindia lan Samudra Pasifikkulon.[1] Kanggo wewengkon Indonésia, teripang akèh katemokaké ing perairan pérangan Indonésia wétan, kaya ta Kalimantan.[1] Ora kurang saka 29 jinis teripang kang ana saiki dadi komoditas perdagangan globlal. Kira-kira 25 jinis teripang diidèntifisikaké asalé saka perairan karang ing Indonésia.[1] Jinis teripang kang kalebu kategori utama, rodok larang, ya iku teripang pasir utawa teripang putih.[1]

Mupangat tripang[besut | besut sumber]

Kéwan kang énak rasané iki jebulé duwé mupangat kang gedhé kanggo keséhatan kaya ta.[2]:

Ekstrak teripang utawa ekstrak gamat duwé fungsi kanggo nambani:

  1. Hepatitis (B,C).[3]
  2. Kanker payudara.[3]
  3. Penyakit Lupus.[3]
  4. Penyakit asam urat.[3]
  5. Tumor ovarium Kista.[3]
  6. Penyakit tumor lambung.[3]
  7. Batu Ginjal.[3]
  8. Kencing Batu.[3]
  9. Masalah Pencernaan.[3]
  10. Mag Kronis.[3]
  11. Diabetes Melitus.[3]
  12. Kencing Manis.[3]
  13. Nyeri Persendian.[3]
  14. Arthritis Tulang.[3]
  15. Midunake Darah Tinggi.[3]
  16. Midunake Kolesterol LDL lan Trigliserida.[3]
  17. Masalah Pernafasan.[3]
  18. Sesak Nafas.[3]
  19. Paru-paru-Asma.[3]

Panggunaan teripang kanggo antisèptik tradisional lan obat serba guna kanggo lelara wis dingertèni saka 500 taun kang kapungkur déning masarakat pulo Langkawi, malaysia.[2] Banyu teripang racaké diombekaké déning ibu-ibu kang bibar nglahiraké, gunané kanggo ngendheg getih kang mili (pendarahan), utawa uga kanggo nyepetaké garingké utawa nambani tatu bocah-bocah kang bibar sunatan.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e http://bisnisukm.com/potensi-teripang-dan-segudang-manfaatnya.html
  2. ^ a b c d e f g h i j k [1], kaunduh tanggal 29/9/2012.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s [2], Kaunduh 13/10/12.

Pranala njaba[besut | besut sumber]