Olahan Malay

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Nasi lemak fragrant beras klapa dadi karo sambal Sotong (chili cumi), salah siji sing paling populer sarapan Malay pasugatan.

Masakan Malay punika tradisi masak saka ètnis Melayu saka Asia Kidul-Wétan, manggon ing modern-dina Malaysia, Indonesia (bagéan Sumatra lan Kalimantan ), Singapore, Brunei, Southern Thailand lan Filipina (biasane kidul) uga ing Kepulauan Cocos, Sri Lanka lan Afrika Selatan . Wilayah Melayu sing beda-beda kabeh dikenal kanthi masakan khas utawa khas - Pattani, Terengganu lan Kelantan amarga nasi dagang, nasi kerabu lan keropok lekor ; Pahang lan Perak kanggo masakan adhedhasar durian , gulai tempoyak ; Kedah lan Pulau Pinang kanggo laksa asam laksa lan rojak gaya lor; Satun lan Perlis kanggo panganan cuci mulut kembang kuda; Negeri Sembilan kanggo pasugatan adhedhasar lemak; Malaka kanggo cincalok pedhes; Singapura kanggo rojak bandung lan roti prata ; Riau kanggo pasugatan iwak patin ( iwak Pangasius ), gulai iwak patin lan asam pedas iwak patin ; Kepulauan Riau kanggo sup ikan ; Sumatra Kulon amarga rendhang lan lemang ; Deli Melayu Sumatera Utara kanggo nasi goreng teri medan lan gulai ketam ; Jambi kanggo iwak mas panggang lan tempoyak ; Melayu Palembang saka Sumatera Selatan kanggo pempek, mi celor lan nasi minyak ; Bangka Belitung kanggo siput gonggong lan terang bulan ; Kalimantan Barat lan Sarawak amarga bubur pedas lan ayam pansuh ; Brunei kanggo nasi katok lan sajian ambuyat unik; Melayu Sri Lanka Sri Lanka amarga menehi dodol lan watalappam ; lan Cape Melayu ing Afrika Selatan amarga bobotie, boeber lan koe'sister .


Karakteristik utama masakan tradisional Melayu yaiku nggunakake rempah -rempah. Sapa klapa uga penting kanggo menehi masakan Melayu sing khas lan krem. Dhasar liyane yaiku belacan (tempel udang), sing digunakake kanggo dhasar sambal, saos utawa bumbu sing akeh digawe saka belacan, mrica, bawang lan bawang putih . Masak Melayu uga nggunakake jeruk bali lan lengkuas .


[1]

Nasi lemak, sega sing dimasak nganggo santen sing subur bisa dadi panganan paling populer ing saindenging kutha lan desa-desa Melayu. Nasi lemak dianggep minangka Malaysia 's nasional sajian . [2] Contone liyane yaiku ketupat utawa nasi himpit, nasi kompres sing dimasak ing godhong aren, disenengi utamane nalika Hari Raya . Macem-macem daging lan sayuran bisa digawe gulai utawa kari, jinis sajian kari kanthi variasi campuran rempah-rempah sing jelas nuduhake pengaruh India sing wis diadopsi dening masarakat Melayu wiwit jaman mbiyen. Amarga umume wong Melayu Islam, masakan Melayu kanthi ketat ngetrapake hukum panganan halal Islam. Asupan protein umume dijupuk saka daging sapi, kebo banyu, wedhus lan daging domba, uga kalebu unggas lan iwak. Daging babi lan daging sing ora halal, uga alkohol dilarang lan ora ana ing panganan saben dina Melayu. Laksa, hibrida masakan Melayu lan Cina uga minangka sajian sing populer. Masakan Melayu uga nganggo tradhisi masakan tanggane, kayata rendang sing diadopsi saka masakan Minangkabau ing Sumatra, nasi ulam saka masakan Betawi lan sate saka masakan Jawa ing Jawa. Nanging, wong Melayu wis ngembangake rasa lan resep sing khas.

Tarif perayaan khas nalika Hari Raya Puasa utawa Hari Raya Haji (jarum jam saka ngisor kiwa): sup daging sapi, nasi himpit (kubus beras kompres), rendang daging sapi lan sayur lodeh .
Tempoyak iwak patin, iwak pangasius saos durian fermentasi

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. James Alexander (2006). Malaysia Brunei & Singapore. New Holland Publishers. p. 58. ISBN 1-86011-309-5.
  2. "Nasi Lemak". Malaysia.com. Diarsip saka sing asli ing 27 July 2010. Dibukak ing 6 July 2010.