Kepithing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kepithing
Kalamangsa: Jurassic–Saiki
Masalah pitembungan: Operator < ora kinira.

Masalah pitembungan: Operator < ora kinira.

Liocarcinus vernalis.jpg
Liocarcinus vernalis
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Crustacea
Klas: Malacostraca
Ordho: Decapoda
Subordho: Pleocyemata
Infraordho: Brachyura
Linnaeus, 1758
Pérangan lan subbagéan [1]

Kepithing iku sawijining kéwan anggota krustaséa asikil sapuluh saka upabangsa (infraordo) Brachyura, sing ditepungi nduwé "buntut" sing cendhak banget (basa Yunani: brachy = cendhak, ura = buntut), utawa sing wetengé (abdomen) ndelik sangisoré dhadha (thorax). Awak kepithing direksa déning warangka njaba sing atos banget, lan dumadi saka kitin, lan ndarbèni supit sapasang minangka sanjata.

Kepithing bisa tinemu saindhenging samudra donya. Ana uga kepithing banyu tawa lan kepithing dharat, kususé ing tlatah-tlatah tropis. Rajungan iku kepithing sing urip ing tlatah banyu asin segara lan arang munggah ing dharat, kamangka yuyu iku kepithing sing urip ing banyu tawa (kali lan tlaga). Saliyané iku uga ana kepithing sing urip ing dharat.

Kepithing iku manékawarna ragam ukurané, saka kepithing kacang sing ambané namung sawetara milimèter pasagi, nganti kepithing kemangga Jepang, sing ndarbèni rentangan sikil nganti 4 mèter.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Sammy De Grave, N. Dean Pentcheff, Shane T. Ahyong; et al. (2009). "A classification of living and fossil genera of decapod crustaceans" (PDF). Raffles Bulletin of Zoology. Suppl. 21: 1–109. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]