Melaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Malacca
Melaka
State
Flag of Malacca
Flag
Coat of arms of Malacca
Coat of arms
Motto: "Bersatu Teguh"(Firmly United)
Antem: Melaka Maju Jaya (Successful Malacca)
Map showing the location of the state of Malacca within Malaysia
Cithakan:Legend inline Malacca in Cithakan:Legend inline Malaysia
Coordinates: 2°12′N 102°15′E / 2.200°N 102.250°E / 2.200; 102.250Koordhinat: 2°12′N 102°15′E / 2.200°N 102.250°E / 2.200; 102.250
Capital Malacca City
Government
 • Yang di-Pertua Negeri Mohd Khalil Yaakob
 • Chief Minister Mohd Ali Rustam (BN)
Tlatah[1]
 • Gunggung 1.664 km2 (642 sq mi)
Cacah jiwa (2010)[2]
 • Total 788.706
 • Karapetan Pambulet sing ala ana ing kéné470/km2 (Pambulet sing ala ana ing kéné1,200/sq mi)
HDI
 • 2010 0.742 (high) (4th)
Postal code 75xxx to 78xxx
Calling code 06
Nomer wahana M
Malacca Sultanate 15th century
Portuguese control 24 August 1511
Dutch control 14 January 1641
British control 17 March 1824
Japanese occupation 15 January 1942
Federal accession 1948
Sana jaringan http://www.melaka.gov.my

Negeri Melaka (Jawi: ملاك) utawi ugi dipunkenal minangka Melaka Papan Anggeganaya Bersejarah, 1989, minangka salah satunggal negeri (propinsi) ing Malaysia. Nalika taun 2008 Melaka lan George Town, dipunlebetaken UNESCO minangka kutha Warisan Donya (World Heritage). Negeri Melaka dipunnyatakaken minangka 'Melaka Maju' nalika 20.10.2010 ing tauh 20:10 mapan ing Stadion Hang Jebat ingkang dipunsampurnakaken déning Perdana Menteri Malaysia langsung saking Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Blethok. Melaka ugi dipunnyatakaken minangka Negeri Bandar (Kutha) Teknologi Hijau.

Éwadéné minangka negeri ingkang kapisanan madegaken kesultanan Melayu, Melaka sapunika boten kagungan sultan, kosok wangsulipun negeri punika dipunpimpin déning satunggaling Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri.

Pulitik[besut | besut sumber]

Parté-parté pulitik[besut | besut sumber]

  • Barisan Nasional (BN) Melaka ingkang dados parté ageng pamaréntahan negeri ingkang kasungsun saking gabungan:
  1. UMNO
  2. MCA
  3. MIC
  4. GERAKAN
  • Parté oposisi
  1. DAP
  2. PAS
  3. Parté Keadilan Rakyat[3]

Kawasan Parlemen lan Dewan Perundang-undangan Negeri (DUN)[besut | besut sumber]

P134 Masjid Tanah[besut | besut sumber]

  1. N01 Kuala Linggi
  2. N02 Tanjung Bidara
  3. N03 Ayer Limau
  4. N04 Lendu
  5. N05 Taboh Naning

P135 Alor Gajah[besut | besut sumber]

  1. N06 Rembia
  2. N07 Gadek
  3. N08 Machap
  4. N09 Durian Tunggal
  5. N10 Asahan

P136 Tangga Batu[besut | besut sumber]

  1. N11 Sungai Udang
  2. N12 Pasisir Kundor
  3. N13 Paya Rumput
  4. N14 Kelebang

P137 Bukit Katil[besut | besut sumber]

  1. N15 Bachang
  2. N16 Ayer Keroh
  3. N17 Bukit Baru
  4. N18 Ayer Molek

P138 Kota Melaka[besut | besut sumber]

  1. N19 Kesidang
  2. N20 Kota Laksamana
  3. N21 Duyong
  4. N22 Bandar Hilir
  5. N23 Telok Mas

P139 Jasin[besut | besut sumber]

  1. N24 Bemban
  2. N25 Rim
  3. N26 Serkam
  4. N27 Merlimau
  5. N28 Sungai Rambai

Laladan[besut | besut sumber]

Melaka kasungsun saking 3 gabungan laladan utama, inggih punika:

Kutha-kutha utama ing negeri Melaka inggih punika Bandar Melaka, Alor Gajah, Masjid Tanah, Jasin, Merlimau, Tampin lan Air Keroh.

Budaya[besut | besut sumber]

Ing antawisipun budaya Melaka ingkang unik inggih punika dondang sayang.

Kutha-kutha kembar Melaka[besut | besut sumber]

Griya Sakit[besut | besut sumber]

Kejawi misuwur minangka kutha sajarah, wiwit taun 1990-an, Kutha Melaka, ugi kawéntar minangka papan "medical tourism", turis-turis saking Indonésia, Vietnam, Cina lan nagara-nagara asia sanésipun rawuh saperlu pikantuk perawatan medis [5][6].

Sapérangan Griya Sakit ingkang papan dunungipun wonten ing Melaka antawisipun:

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Pamaréntahan Setempat[besut | besut sumber]

Sajarah Melaka[besut | besut sumber]

Pulitik[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Melaka&oldid=1065020"