Melaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Melaka
State
Gendéra Melaka
Gendéra
Coat of arms of Melaka
Coat of arms
Sesanti: Bersatu Teguh
Antem: Melaka Maju Jaya
Map showing the location of the state of Malacca within Malaysia
Cithakan:Legend inline Malacca in Cithakan:Legend inline Malaysia
Capital Kutha Melaka
Pamaréntahan
 • Yang di-Pertua Negeri Mohd Khalil Yaakob
 • Chief Minister Adly Zahari (PH)
Laladan[1]
 • Gunggung 1.664 km2 (642 sq mi)
Cacah warga (2010)[2]
 • Gunggung 788.706
 • Pepadhet 470/km2 (1,200/sq mi)
HDI
 • 2010 0.742 (high) (4th)
Postal code 75xxx to 78xxx
Calling code 06
Plat montor M
Malacca Sultanate 15th century
Portuguese control 24 August 1511
Dutch control 14 January 1641
British control 17 March 1824
Japanese occupation 15 January 1942
Federal accession 1948
Situs wèb http://www.melaka.gov.my

Negeri Melaka (Jawi: ملاك) utawi ugi dipunkenal minangka Melaka Papan Anggeganaya Bersejarah, 1989, minangka salah satunggal nagari (provinsi) ing Malaysia. Nalika taun 2008 Melaka lan George Town, dipunlebetaken UNESCO minangka kutha Warisan Donya (World Heritage). Negeri Melaka dipunnyatakaken minangka 'Melaka Maju' nalika 20.10.2010 ing tauh 20:10 mapan ing Stadion Hang Jebat ingkang dipunsampurnakaken déning Mahamantri Malaysia langsung saking Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur. Melaka ugi dipunnyatakaken minangka Negeri Bandar (Kutha) Teknologi Hijau.

Éwadéné minangka nagari ingkang kapisanan madegaken kesultanan Melayu, Melaka sapunika boten gadhah sultan, kosok wangsulipun nagari punika dipunpimpin déning satunggaling Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri.

Pulitik[besut | besut sumber]

Kawasan Parlemen lan Dewan Perundang-undangan Negeri (DUN)[besut | besut sumber]

P134 Masjid Tanah[besut | besut sumber]

  1. N01 Kuala Linggi
  2. N02 Tanjung Bidara
  3. N03 Ayer Limau
  4. N04 Lendu
  5. N05 Taboh Nanging

P135 Alor Gajah[besut | besut sumber]

  1. N06 Rembia
  2. N07 Gadek
  3. N08 Machap
  4. N09 Durèn Tunggal
  5. N10 Asahan

P136 Tangga Batu[besut | besut sumber]

  1. N11 Sungai Udang
  2. N12 Pasisir Kundor
  3. N13 Paya Rumput
  4. N14 Kelebang

P137 Bukit Katil[besut | besut sumber]

  1. N15 Bachang
  2. N16 Ayer Keroh
  3. N17 Bukit Baru
  4. N18 Ayer Molek

P138 Kota Melaka[besut | besut sumber]

  1. N19 Kesidang
  2. N20 Kota Laksamana
  3. N21 Duyong
  4. N22 Bandar Hilir
  5. N23 Telok Mas

P139 Jasin[besut | besut sumber]

  1. N24 Bemban
  2. N25 Rim
  3. N26 Serkam
  4. N27 Merlimau
  5. N28 Sungai Rambai

Laladan[besut | besut sumber]

Melaka kasungsun saking 3 gabungan laladan utama, inggih punika:

Kutha-kutha utama ing nagari Melaka inggih punika Bandar Melaka, Alor Gajah, Masjid Tanah, Jasin, Merlimau, Tampin lan Air Keroh.

Budaya[besut | besut sumber]

Ing antawisipun budaya Melaka ingkang unik inggih punika dondang sayang.

Kutha-kutha kembar Melaka[besut | besut sumber]

  • Lisabon, Portugal (16 Januari 1984),
  • Kuala Lumpur, Malaysia (15 April 1989),
  • Hoorn, Walanda (8 November 1989),
  • Valparaíso, Chili (24 Juni 1991)
  • Nanjing, Cina (2001).

    Griya Sakit[besut | besut sumber]

    Kajawi misuwur minangka kutha sajarah, wiwit taun 1990-an, Kutha Melaka, ugi kawéntar minangka papan "medical tourism", turis-turis saking Indonésia, Vietnam, Cina lan nagara-nagara asia sanèsipun rawuh saperlu pikantuk perawatan medis [4][5].

    Sapérangan Griya Sakit ingkang papan dunungipun wonten ing Melaka antawisipun:

    Cathetan suku[besut | besut sumber]

    Pranala njaba[besut | besut sumber]

    Pamaréntahan Setempat[besut | besut sumber]

    Sajarah Melaka[besut | besut sumber]

    Pulitik[besut | besut sumber]