Putrajaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Putrajaya
Skyline of Putrajaya
Gendéra Putrajaya
Gendéra
Official seal of Putrajaya
Lambang
Sesanti: Bandar raya Taman, Bandar raya Bestari
(Inggris: Garden City, Intelligent City)
Cithakan:Legend inline Putrajaya in Cithakan:Legend inline Malaysia
Cithakan:Legend inline Putrajaya in Cithakan:Legend inline Malaysia
Koordhinat: 2°55′00″N 101°40′00″E / 2.91667°N 101.66667°E / 2.91667; 101.66667Koordhinat: 2°55′00″N 101°40′00″E / 2.91667°N 101.66667°E / 2.91667; 101.66667
Nagara Malaysia
Praja Wewengkon Pasekutonan
Dibentuk 19 Oktober 1995
Dados
Wewengkon
Federal
1 Fèbruari 2001
Pamaréntahan
 • Diatur olèh Perbadanan Putrajaya
Putrajaya Corporation
 • Chairman Samsudin Osman
Tlatah
 • Gunggung 46 km2 (18 sq mi)
Cacah jiwa (2009 est.)
 • Gunggung 65.000
 • Kapadhetan 1,400/km2 (3,700/sq mi)
MST (UTC+8)
 • Mangsa Panas (DST) Not observed (UTC)
Mean solar time UTC+06:46:40
Sana jaringan http://www.ppj.gov.my/

Putrajaya inggih punika punjering pamaréntahan administrasi Malaysia minangka gantosipun Kuala Lumpur.[1] Saderengipun dipunparingi nami Putrajaya, kutha punika gadhah nami Perang Besar.[2] Putrajaya dumunung ing 25 km sakiduling kutha Kuala Lumpur. Putrajaya gadhah wiyar 4,931 hèktar.[1] Kutha Putrajaya ugi caket saking Papan Anggegana Internasional Kuala Lumpur (KLIA) lan Sirkuit Sepang ing sisih kidul. Putrajaya dados punjering administrasi énggal ingkang netrepaken pamaréntahan elektronik ( ngirangi pangginaan kertas ing pamaréntahan), lan badhé ngginakaken teknologi komunikasi ingkang langkung énggal (canggih). Putrajaya ugi dipunrancang dados kutha ijo lan netrepaken jaringan internet lan tèknologi multimedia.[2]

Putrajaya minangka kutha taman[besut | besut sumber]

Putrajaya dipunyasa kanthi konsep kutha taman (taman kutha). Kutha punika dipunperang dados pinten-pinten paprincen, kinten-kinten 38% dipunyasa dados taman, tlaga lan ugi panggènan ingkang teles, dipunyasa kantor-kantor pamaréntahan, komersial, dipunyasa griya-griya, lan fasilitas umum. Ing kutha punika ugi dipundamel tlaga damelan ingkang wiyaripun 600 hèktar. Tlaga punika dados lambang Putrajaya lan ugi dados moderarator iklim. Sapunika tlaga punika asring dipun-ginakaken kanggé kagiyatan plesiran, nitih prahu, kano, lan sanèsipun.[1]

Kutha Pinter[besut | besut sumber]

Dumunung ing koridor multimedia, lan jumbuh kaliyan inisiatif pamaréntah ingkang ngembangaken e-Government, Putrajaya ugi dipunkembangaken minangka kutha pinter. Teknologi multimedia dipun-ginakaken kanggé maringaken fasilitas tumrap pamaréntahan administrasi, antara pamaréntah lan komunitas bisnis, sarta antawisipun pamaréntah lan sing ndunungi lokal lan masarakat umum.[1]

Visi Kutha Putrajaya[besut | besut sumber]

Putrajaya badhé dipundadosaken laladan administrasi fédheral ingkang makmur, ingkang kagayuh sadaya kabetahan sosial-ékonomi, rekreasi lan spiritualipun sing ndunungi Putrajaya, ugi kanggé para tiyang ingkang nyambutdamel lan tamu ingkang dhateng ing kutha Putrajaya.

Misi Kutha Putrajaya[besut | besut sumber]

Misi ingkang utami kutha Putrajaya inggih punika, ngatur lan nrembakakakeb kutha krajan administratif fédheral ingkang efektif lan efisien. Kutha punika badhé dipunatur kanthi saé, kanthi semangat lan ndadosaken Putrajaya ingkang sejahtera.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Background of Putrajaya dipunundhuh tanggal 12 Fèbruari 2013)
  2. ^ a b Putrajaya, The New Capital City dipunundhuh tanggal 12 Fèbruari 2013)
  3. ^ Vision & Mission dipunundhuh tanggal 12 Fèbruari 2013)