Putrajaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Putrajaya
Skyline of Putrajaya
Flag of Putrajaya
Flag
Official seal of Putrajaya
Seal
Motto: Bandar raya Taman, Bandar raya Bestari
(Basa Inggris: Garden City, Intelligent City)
Cithakan:Legend inline Putrajaya in Cithakan:Legend inline Malaysia
Cithakan:Legend inline Putrajaya in Cithakan:Legend inline Malaysia
Koordhinat: 2°55′00″N 101°40′00″E / 2.91667°N 101.66667°E / 2.91667; 101.66667Koordhinat: 2°55′00″N 101°40′00″E / 2.91667°N 101.66667°E / 2.91667; 101.66667
Nagara Malaysia
Nagara bagian Wewengkon Pasekutonan
Dibentuk 19 Oktober 1995
Dados
Wewengkon
Federal
1 Februari 2001
Government
 • Diatur oleh Perbadanan Putrajaya
Putrajaya Corporation
 • Chairman Samsudin Osman
Tlatah
 • Gunggung 46 km2 (18 sq mi)
Cacah jiwa (2009 est.)
 • Total 65.000
 • Karapetan Pambulet sing ala ana ing kéné1,400/km2 (Pambulet sing ala ana ing kéné3,700/sq mi)
MST (UTC+8)
 • Mangsa Panas (DST) Not observed (UTC)
Mean solar time UTC+06:46:40
Sana jaringan http://www.ppj.gov.my/

Putrajaya inggih punika punjering pamarentahan administrasi Malaysia minangka gantosipun Kuala Blethok.[1] Saderengipun dipunparingi nami Putrajaya, kutha punika nggadhahi nami Perang Besar.[2] Putrajaya dumunung ing 25 km sakiduling kutha Kuala Blethok. Putrajaya nggadhahi wiyar 4,931 hektar.[1] Kutha Putrajaya ugi caket saking Papan Anggegana Internasional Kuala Blethok (KLIA) lan Sirkuit Sepang ing sisih kidul. Putrajaya dados punjering administrasi enggal ingkang netrepaken pamarentahan elektronik ( ngirangi pangginaan kertas ing pamarentahan), lan badhe ngginakaken teknologi komunikasi ingkang langkung enggal (canggih). Putrajaya ugi dipunrancang dados kutha ijo lan netrepaken jaringan internet lan tèknologi multimedia.[2]

Putrajaya minangka kutha taman[besut | besut sumber]

Putrajaya dipunwangun kanthi konsep kutha taman (taman kutha). Kutha punika dipunperang dados pinten-pinten paprincen, kinten-kinten 38% dipunwangun dados taman, danau lan ugi panggenan ingkang teles, dipunwangun kantor-kantor pamarentahan, komersial, dipunwangun griya-griya, lan fasilitas umum. Ing kutha punika ugi dipundamel danau damelan ingkang wiyaripun 600 hektar. Danau punika dados lambang Putrajaya lan ugi dados moderarator iklim. Sapunika danau punika asring dipunginakaken kangge kagiyatan plesiran, nitih prahu, kano, lan sanesipun.[1]

Kutha Pinter[besut | besut sumber]

Dumunung ing koridor multimedia, lan jumbuh kaliyan inisiatif pamarentah ingkang ngembangaken e-Government, Putrajaya ugi dipunkembangaken minangka kutha pinter. Teknologi multimedia dipunginakaken kangge maringaken fasilitas tumrap pamarentahan administrasi, antara pamarentah lan komunitas bisnis, sarta antawisipun pamarentah lan padunung lokal lan masyarakat umum.[1]

Visi Kutha Putrajaya[besut | besut sumber]

Putrajaya badhe dipundadosaken laladan administrasi federal ingkang makmur, ingkang kagayuh sadaya kabetahan sosial-ékonomi, rekreasi lan spiritualipun padunung Putrajaya, ugi kangge para tiyang ingkang nyambutdamel lan tamu ingkang dhateng ing kutha Putrajaya.

Misi Kutha Putrajaya[besut | besut sumber]

Misi ingkang utami kutha Putrajaya inggih punika, ngatur lan nrembakakakeb kutha krajan administratif federal ingkang efektif lan efisien. Kutha punika badhe dipunatur kanthi sae, kanthi semangat lan ndadosaken Putrajaya ingkang sejahtera.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (en)Background of Putrajaya dipunundhuh tanggal 12 Februari 2013)
  2. ^ a b (en)Putrajaya, The New Capital City dipunundhuh tanggal 12 Februari 2013)
  3. ^ (en)Vision & Mission dipunundhuh tanggal 12 Februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Putrajaya&oldid=1076162"