Pulo Pinang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Penang
Pulo Pinang
槟城
பினாங்கு
Nagara bagéan
Flag of PenangPulo Pinang 槟城 பினாங்கு
Flag
Coat of arms of PenangPulo Pinang 槟城 பினாங்கு
Coat of arms
Nickname(s): Pearl of The Orient, Pulo Pinang Pulo Mutiara (Pearl Island of Penang)
Motto: Satu lan Setia
("United and Loyal").
"Let Penang Lead" (unofficial)[1]
Anthem: Kanggo Negeri Kita ("For Our State")
Cithakan:Legend inline Penang in Cithakan:Legend inline Malaysia
Cithakan:Legend inline Penang in Cithakan:Legend inline Malaysia
Coordinates: 5°24′N 100°14′E / 5.400°L 100.233°W / 5.400; 100.233Koordinat: 5°24′N 100°14′E / 5.400°L 100.233°W / 5.400; 100.233
Kutha krajan George Town
Government
 • Parté kang mimpin Pakatan Rakyat
 • Governor TYT Tun Datuk Seri Utama Abdul Rahman bin Haji Abbas
 • Chief Minister Lim Guan Eng
(11 March 2008 – present)
Area
 • Total 1.046,3 km2 (4,040 sq mi)
Population (2010 est.)[a]
 • Total 1.773.442
 • Density Cithakan:Hid170/km2 (Cithakan:Hid440/sq mi)
Human Development Index
 • HDI (2010) 0.763 (high) (3th)
Time zone MST (UTC+8)
 • Summer (DST) Not observed (UTC)
Postal code 10000 - 19500
Calling code +604
Vehicle registration P
Ceded by Kedah to British 11 August 1786
Japanese occupation 19 December 1942
Accession into Federation of Malaya 31 January 1948
Independence from the United Kingdom (through the Federation of Malaya) 31 August 1957
Website http://www.penang.gov.my
^  2,935 people per km² on Penang Island and 1,208 people per km² in Seberang Perai
Gambar:Kota Penang.JPG
Kawasan Bayan Lepas, di kejauhan terlihat pesawat yang akan mendarat di Papan Anggegana Penang

Pulo Pinang utawa Penang iku bagéan saka Nagara Bagian Malaysia, kang kapengkar saka pulo Pulo Pinang kanthi jembar 293 km², lan “Seberang Perai” kang ana ing tlatah pinggir pesisir kulon Ujung Malaysia kanthi jembar 760 km² . Dasanamané saka Wit Pinang. Pulo Pinang diijabake déning Francis Light taun 1786. Pulo Pinang kagolong negeri kang paling misuwur lan paling sugih ing Malaysia

Laladan[sunting | besut sumber]

Pulo Pinang ya iku nagara bagéan Malaysia kang paling cilik kaloro, sakbanjuré Perlis. Nanging saka segi cacah padunungé ana ing urutan kapisan. Negeri Pinang uga ndhuwèni padunung paling akèh muslim lan Melayu kang paling sithik ing Malaysia.

Nagara bagéan kapengkar dumadi saka 5 laladan:

Kutha utama ing Pulo Pinang ya iku George Town, Balik Pulo, Butterworth, Prai, Air Itam, Gelugor, Batu Feringghi, Bayan Lepas, Seberang Jaya, Bukit Mertajam, Kepala Batas, Jawi, Bertam, Pasisir Acheh, Teluk Kumbar, Gelugor, Bayan Baru, Jelutong lan Nibong Tebal.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ "Journal of the parliaments of the Commonwealth". Journal of the Parliaments of the Commonwealth (Commonwealth Parliamentary Association, General Council) 34. 1953. 

Koordinat: 5°24′N, 100°14′E

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulo_Pinang&oldid=1052455"