Pulo Pinang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Penang
Pulo Pinang
槟城
பினாங்கு
Praja
Gendéra PenangPulo Pinang 槟城 பினாங்கு
Gendéra
Coat of arms of PenangPulo Pinang 槟城 பினாங்கு
Coat of arms
Peparab: Pearl of The Orient, Pulo Pinang Pulo Mutiara (Pearl Island of Penang)
Sesanti: Satu lan Setia
("United and Loyal").
"Let Penang Lead" (unofficial)[1]
Antem: Kanggo Negeri Kita ("For Our State")
Cithakan:Legend inline Penang in Cithakan:Legend inline Malaysia
Cithakan:Legend inline Penang in Cithakan:Legend inline Malaysia
Kutha krajan George Town
Papréntahan
 • Parté kang mimpin Pakatan Rakyat
 • Governor TYT Tun Datuk Seri Utama Abdul Rahman bin Haji Abbas
 • Chief Minister Lim Guan Eng
(11 March 2008 – present)
Laladan
 • Gunggung 1.046,3 km2 (4,040 sq mi)
Cacah warga (2010 est.)[a]
 • Gunggung 1.773.442
 • Pepadhet 170/km2 (440/sq mi)
Human Development Index
 • HDI (2010) 0.763 (high) (3th)
Zona wektu MST (UTC+8)
 • Usum panas (DST) Not observed (UTC)
Postal code 10000 - 19500
Calling code +604
Plat montor P
Ceded by Kedah to British 11 August 1786
Japanese occupation 19 December 1942
Accession into Federation of Malaya 31 January 1948
Independence from the United Kingdom (through the Federation of Malaya) 31 August 1957
Situs wèb http://www.penang.gov.my
^[a] 2,935 people per km² on Penang Island and 1,208 people per km² in Seberang Perai
Gambar:Kota Penang.JPG
Kawasan Bayan Lepas, di kejauhan terlihat pesawat yang akan mendarat di Papan Anggegana Penang

Pulo Pinang utawa Penang iku péranganing Praja Malaysia, kang kapengkar saka pulo Pulo Pinang kanthi jembar 293 km², lan “Seberang Perai” kang ana ing tlatah pinggir pasisir kulon Ujung Malaysia kanthi jembar 760 km². Dasanamané saka Wit Pinang. Pulo Pinang diijabake déning Francis Light taun 1786. Pulo Pinang kagolong nagari kang paling misuwur lan paling sugih ing Malaysia

Laladan[besut | besut sumber]

Pulo Pinang ya iku praja Malaysia kang paling cilik kaloro, sabanjuré Perlis. Nanging saka segi cacah sing ndunungi ana ing urutan kapisan. Negeri Pinang uga sing ndunungi paling akèh muslim lan Melayu kang paling sithik ing Malaysia.

Praja kapengkar dumadi saka 5 laladan:

Kutha utama ing Pulo Pinang ya iku George Town, Balik Pulo, Butterworth, Prai, Air Itam, Gelugor, Batu Feringghi, Bayan Lepas, Seberang Jaya, Bukit Mertajam, Kepala Batas, Jawi, Bertam, Pasisir Acheh, Teluk Kumbar, Gelugor, Bayan Baru, Jelutong lan Nibong Tebal.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Journal of the parliaments of the Commonwealth". Journal of the Parliaments of the Commonwealth (Commonwealth Parliamentary Association, General Council) 34. 1953. 

Koordinat: 5°24′N 100°14′E / 5.400°N 100.233°E / 5.400; 100.233