Durian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan


Automatic taxobox help
Thanks for creating an automatic taxobox. We don't know the taxonomy of "Durian".
  • Is "Durian" the scientific name of your taxon? If you were editing the page "Animal", you'd need to specify |taxon=Animalia. If you've changed this, press "Preview" to update this message.
  • Click here to enter the taxonomic details for "Durian".
Common parameters
  • |authority= Who described the taxon
  • |parent_authority= Who described the next taxon up the list
  • |display_parents=4 force the display of (e.g.) 4 parent taxa
Helpful links
{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Durian|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Durian
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Durian
Durian
Durian.jpg
Bunch of durian
Durian in black.jpg
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Rosids
Order: Malvales
Family: Malvaceae
Subfamily: Helicteroideae
Tribe: Durioneae
Genus: Durio

L.
Type species
Durio zibethinus

L.
Species

There are currently 30 recognised species (see the List of Durio species)

Synonyms

Lahia Hassk.[1]

The durian ( /ˈdjʊəriən, ˈdʊr-, -æn/ ) [2] minangka woh saka pirang-pirang jinis wit sing kalebu genus Durio . Ana 30 spesies Durio sing diakoni, paling ora sangang ing antarane ngasilake buah sing bisa dipangan, kanthi luwih saka 300 jinis jeneng ing Thailand lan 100 ing Malaysia, ing taun 1987. [3] [4] Durio zibethinus minangka siji-sijine spesies sing kasedhiya ing pasar internasional: spesies liyane didol ing wilayah lokal. Iki asale saka Kalimantan lan Sumatra .

Diarani ing sawetara wilayah minangka "raja woh-wohan", [5] durian iki khas amarga ukurane amba, ambu sing kuwat, lan kulit sing ditemokake ing eri . Woh iki bisa tuwuh nganti 30 centimetres (12 inches) dawane lan 15 cm (6 in) diameteripun, lan umume bobote 1 to 3 kilograms (2 to 7 pounds) . Wujude wiwit oblong nganti bunder, warna kulit kasebut ijo nganti coklat, lan daginge kuning semu abang, gumantung karo spesies kasebut.


Sawetara wong nganggep durian minangka wangi sing enak banget, dene sing liyane arum ambu ora enak banget. Ambu kasebut nyebabake reaksi saka apresiasi sing jero dadi njijiki, lan wis diterangake macem-macem minangka bawang busuk, turpentine, lan limbah mentah. Terus-terusan ambune, sing bisa suwe nganti pirang-pirang dina, nyebabake hotel lan layanan transportasi umum ing Asia Tenggara nglarang woh-wohan kasebut. Nanging, naturalis Inggris abad kesembilan belas Alfred Russel Wallace nggambarake daginge minangka " pengawal kaya karo rasa almond ". Daging bisa dikonsumsi kanthi macem-macem tahap mateng, lan digunakake kanggo ngicipi macem-macem panganan cuci mulut gurih lan legi ing masakan Asia Tenggara . Wiji uga bisa dipangan nalika mateng.

Kembang durian biasane ditutup nalika awan
Wit durian Juvenile ing Malaysia . Spesimen sing diwasa bisa tuwuh nganti 50 metres (160 feet)
Kultivasi durian sing beda asring duwe warna sing beda. D101 (tengen) duwe daging kuning sing sugih, jelas bisa dibedakake karo macem-macem liyane (kiwa).
Durian lokal ing Cigudeg, Bogor
Durian didol cedhak Cirebon, Indonesia
Raw or fresh frozen durian
(Durio zibethinus)
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Durio L." Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 2007-03-12. Retrieved 2010-02-16.
  2. The Concise Oxford English Dictionary (5 ed.). Oxford University Press.
  3. Morton, JF (1987). "Durian". Fruits of Warm Climates. Florida Flair Books; republished in New Crop Resource Online Program, Center for New Crops and Plant Products, Department of Horticulture and Landscape Architecture, Purdue University. ISBN 978-0-9610184-1-2.
  4. "Hail the king of fruit - 10 types of durians from Malaysia". The Straits Times. 22 June 2015. Dibukak ing 26 May 2019.
  5. Heaton, Donald D. (2006). A Consumers Guide on World Fruit. BookSurge Publishing. pp. 54–56. ISBN 978-1-4196-3955-5.