Eri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Eri iku istilah umum (generik) kanggo nyatakaké pérangan tetanduran utawa sato kéwan sing pucuké landhep lan cukup atos saéngga bisa agawé tatu ing kulit utawa pérangan awak liyané. Eri, kaya déné uga "swiwi", dudu istilah biologi lan kanthi ontogeni, eri bisa tuwuh saka jaringan sing béda-béda.

Eri ing tetanduran[besut | besut sumber]

Gambar:Eri mawar.jpg
Eri ing wit mawar.

Ing tetanduran, eri bisa ditemoni ing manéka organ. Eri minangka organ aksesori lan fungsiné minangka piranti perlindungan dhiri saka pemangsa (serangga utawa herbivora). Eri bisa asal saka modifikasi godhong utawa minangka organ aksesori sajati.

Eri minangka modifikasi godhong[besut | besut sumber]

Ing kaktus lan sawetara tetanduran dhaérah garing liyané (xerofit), eri minangka modifikasi saka godhong. Fungsi metabolisme godhong dilakoni ing epidermis wit lan godhong owah dadi eri kanggo ngurangi transpirasi.

Eri minangka aksesori[besut | besut sumber]

Eri minangka aksesori ditemoni ing wit, godhong, sarta woh. Eri wit paling gampang tinemu ing wit mawar. Eri ing lumahing godhong racaké awangun cilik-cilik. Eri ing woh ditemoni upamané ing kulit woh durèn.

Eri ing sato kéwan[besut | besut sumber]

Permukaan kéwan wulu babi sing mawa eri

Panyebutan "eri" sajeroning donya sato kéwan bisa ditemoni ing landhak, iwak, lan serangga.

Eri ing landhak sakbeneré rambut sing kamodifikasi dadi gedhé lan atos. Eri landhak kasusun saka bahan sing padha karo rambut ya iku keratin, sajinis protein.

Eri ing iwak ditemoni ing betok, mujair, lélé, lan bandeng. Eri ing iwak iku balung. Ing iwak betok lan mujair, sing dimaksud eri mliginé balung sing nyusun sirip dorsal lan sirip insang. Ing iwak lélé, sing dimaksud eri ya iku patil, sawijining organ aksesori ing pérangan dhadha ventral minangka piranti pertahanan.

Eri ing serangga lumrahé minangka tonjolan-tonjolan landhep. Conto sing bisa dideleng ing sikil walang.