Bèker Donya FIFA

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Piala Donya FIFA)

Piala Donya FIFA utawa kerep dicekak Piala Donya iku kajuwaraan bal-balan paling wigati ing donya internasional. Diselenggarakaké déning Fédération Internationale de Football Association (Fédération Internationale de Football Association), sing kajibah nata ulah raga iki, turnamen babak final Piala Donya iku ajang ulah raga sing paling akèh ditonton ing donya, ngluwihi Olimpiade.[1]

Babak final turnamen (ngarujuk marang bagéyan turnamen sawisé kwalifikasi) iki diselenggarakaké saben patang taun sepisan nanging kajuwaraan iki mbutuhaké mangsa rong taun sacara sakabèhané. Luwih saka 160 tim nasional tandhing ing turnamen kwalifikasi regional kanggo nggayuh papan jroning babak final. Turnamen finalé saiki dumadi saka 32 tim (paningkatan saka 24 tim ing taun 1998) sing kompetisi jroning 4 minggu ing nagara sing ditunjuk minangka tuwan omah. Inovasi sing dianakaké anyar iki ya iku ngolèhaké luwih saka siji nagara dadi tuwan omah.

Panyelenggaraan Piala Donya sabanjuré ing Afrika Kidul taun 2010.

Kajuwaraan Piala Donya FIFA[besut | besut sumber]

Taun Tuwan omah Final Parebutan posisi katelu
Juwara Kasil Runner-up Posisi katelu Kasil Posisi kapapat
1930
Detil
Uruguay Flag of Uruguay.svg
Uruguay
4 - 2 Flag of Argentina (alternative).svg
Argentina
USA
AS
ora ana(1) Naval Ensign of the Kingdom of Yugoslavia.svg
Yugoslavia
1934
Detil
Italia Flag of Italy (1861-1946).svg
Italia
2 - 1
Perp. wektu
Flag of the Czech Republic.svg
Cekoslowakia
Flag of the German Empire.svg
Jerman
3 - 2 Flag of Austria.svg
Austria
1938
Detil
Prancis Flag of Italy (1861-1946).svg
Italia
4 - 2 Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg
Hongaria
Flag of Brazil (1889-1960).svg
Brasil
4 - 2 Flag of Sweden.svg
Swedia
1942 ---- ORA DIANAKAKÉ
1946 ---- ORA DIANAKAKÉ
1950
Detil
Brasil Flag of Uruguay.svg
Uruguay
2-1(2) Flag of Brazil (1889-1960).svg
Brasil
Flag of Sweden.svg
Swedia
3-1(2) Flag of the Spain Under Franco.png
Spanyol
1954
Detil
Swiss Flag of Germany.svg
Jerman Barat
3 - 2 Flag of Hungary (1949-1956).svg
Hongaria
Flag of Austria.svg
Austria
3 - 1 Flag of Uruguay.svg
Uruguay
1958
Detil
Swedia Flag of Brazil (1889-1960).svg
Brasil
5 - 2 Flag of Sweden.svg
Swedia
Flag of France.svg
Prancis
6 - 3 Flag of Germany.svg
Jerman Barat
1962
Detil
Chili Flag of Brazil.svg
Brasil
3 - 1 Flag of the Czech Republic.svg
Cekoslowakia
Flag of Chile.svg
Chili
1 - 0 Flag of SFR Yugoslavia.svg
Yugoslavia
1966
Detil
Inggris Flag of England.svg
Inggris
4 - 2
Perp. waktu
Flag of Germany.svg
Jerman Barat
Flag of Portugal.svg
Portugal
2 - 1 Flag of the Soviet Union.svg
Uni Soviet
1970
Detil
Meksiko Flag of Brazil (1968-1992).svg
Brasil
4 - 1 Flag of Italy.svg
Italia
Flag of Germany.svg
Jerman Barat
1 - 0 Flag of Uruguay.svg
Uruguay
1974
Detil
Jerman Kulon Flag of Germany.svg
Jerman Barat
2 - 1 Flag of the Netherlands.svg
Walanda
Flag of Poland.svg
Polen
2 - 1 Flag of Brazil.svg
Brasil
1978
Detil
Argentina Flag of Argentina.svg
Argentina
3 - 1
Perp. wektu
Flag of the Netherlands.svg
Walanda
Flag of Brazil (1968-1992).svg
Brasil
2 - 1 Flag of Italy.svg
Italia
1982
Detil
Spanyol Flag of Italy.svg
Italia
3 - 1 Flag of Germany.svg
Jerman Barat
Flag of Poland.svg
Polen
3 - 2 Flag of France.svg
Prancis
1986
Detil
Meksiko Flag of Argentina.svg
Argentina
3 - 2 Flag of Germany.svg
Jerman Barat
Flag of France.svg
Prancis
4 - 2
Perp. waktu
Flag of Belgium.svg
Belgia
1990
Detil
Italia Flag of Germany.svg
Jerman Kulon
1 - 0 Flag of Argentina.svg
Argentina
Flag of Italy.svg
Italia
2 - 1 Flag of England.svg
Inggris
1994
Detil
AS Flag of Brazil.svg
Brasil
0 - 0
Perp. waktu
Flag of Italy.svg
Italia
Flag of Sweden.svg
Swedia
4 - 0 Flag of Bulgaria.svg
Bulgaria
3 - 2 liwat adu penalti
1998
Detil
Prancis Flag of France.svg
Prancis
3 - 0 Flag of Brazil.svg
Brasil
Flag of Croatia.svg
Kroasia
2 - 1 Flag of the Netherlands.svg
Walanda
2002
Detil
Koréa Kidul
& Jepang
Flag of Brazil.svg
Brasil
2 - 0 Flag of Germany.svg
Jerman
Flag of Turkey.svg
Turki
3 - 2 Flag of South Korea.svg
Koréa Kidul
2006
Detil
Jerman  Itali
Italia
1 - 1
Perp. waktu
Cithakan:Country data prancis
Prancis
 Jerman
Jerman
3 - 1 (Cithakan:ISO 639 name pt)
Portugal
5 - 3 liwat adu penalti
2010
Detil
Afrika Kidul Cithakan:Country data spanyol
Spanyol
1 – 0
Perp. waktu
 Nèderlan
Walanda
 Jerman
Jerman
3 – 2 Cithakan:Country data uruguay
Uruguay
2014
Detil
Brasil
Jerman
1–0
(spw)

Argèntina

Nèderlan
3–0
Brazil
2018
Detail
 Rusia
2022
Detail
 Qatar

1 Ora ana pertandingan perebutan papan katelu sing resmi ing taun 1930.
Peringkat pungkasan: 1: Uruguay; 2: Argentina; 3: AS; 4: Yugoslavia.

2 Ora ana pertandingan final sing resmi ing taun 1950. Turnamen diputusaké liwat grup final sing dipersaingkan patang tim. Nanging kamenangan Uruguay 2-1 marang Brasil iku pertandingan wigati sing nggawa tim iki mimpin saka segi poin lan mesthèkaké ana ing posisi paling dhuwur jroning grup minangka juwara donya.
Peringkat akhir grup: 1: Uruguay; 2: Brasil; 3: Swedia; 4: Spanyol.

Peringkat juwara Piala Donya[besut | besut sumber]

World cup countries best results and hosts blank.PNG
  1. Flag of Brazil.svg Brasil - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 (5 kali)
  2.  Itali Italia - 1934, 1938, 1982, 2006 (4 kali)
  3. Flag of Germany.svg Jerman - 1954, 1974, 1990 ,2014(3 kali)
  4. Flag of Argentina.svg Argentina - 1978, 1986 (2 kali)
    Flag of Uruguay.svg Uruguay - 1930, 1950 (2 kali)
  5. Flag of England.svg Inggris - 1966 (1 kali)
    Flag of France.svg Prancis - 1998 (1 kali)

Bebungah ing Piala Donya[besut | besut sumber]

Ing saben pungkasan turnamen final Piala Donya, sawetara bebungah diwènèhaké marang pamain lan tim sing dianggep istimewa dibandingaké karo tim liyané miturut aspek-aspek sing béda-béda. Wektu iki ana limang jinis bebungah:

  • Sepatu Emas Adidas (Adidas Golden Shoe) kanggo wong sing nggawe gol paling akeh
  • Bola Emas Adidas (Adidas Golden Ball) kanggo pemain paling apik;
  • Penghargaan Yashin (Yashin Award) kanggo wong sing njaga gawang paling apik;
  • Penghargaan Permainan Adil FIFA (FIFA Fair Play Award) kanggo tim sing duwé chatetan fair play terbaik;
  • Tim Paling Menghibur.

Sepatu Emas Adidas - Pencetak gol paling akèh[besut | besut sumber]

Bebungah iki dikenalaké wiwit taun 1982.

Piala Donya Pemain Cacahé gol
1930 Uruguay Guillermo Stábile (Argentina) 8
1934 Italia Edmund Conen (Jerman)
Oldřich Nejedlý (Cekoslovakia)
Angelo Schiavio (Italia)
4
1938 Prancis Leônidas (Brasil) 8
1950 Brasil Ademir (Brasil) 9
1954 Swiss Sándor Kocsis (Hungaria) 11
1958 Swedia Just Fontaine (Prancis) 13
1962 Chili Garrincha (Brasil)
Vavá (Brasil)
Leonel Sánchez (Chili)
Drazen Jerkovic (Yugoslavia)
Valentin Ivanov (Uni Soviet)
Florian Albert (Hungaria)
4
1966 Inggris Eusébio (Portugal) 9
1970 Meksiko Gerd Müller (Jerman Barat) 10
1974 Jerman Barat Grzegorz Lato (Polen) 7
1978 Argentina Mario Kempes (Argentina) 6
Bebungah Sepatu Emas adidas
1982 Spanyol Paolo Rossi (Italia) 6
1986 Meksiko Gary Lineker (Inggris) 6
1990 Italia Salvatore Schillaci (Italia) 6
1994 AS Hristo Stoitchkov (Bulgaria)
Oleg Salenko (Rusia)
6
1998 Prancis Davor Šuker (Kroasia) 6
2002 Korea/Jepang Ronaldo (Brasil) 8
2006 Jerman Miroslav Klose (Jerman) 5
2010 Afrika Kidul Thomas Müller (Jerman) 5

Bola Emas Adidas[besut | besut sumber]

FIFA ngumumaké 10 unggulan pamain paling apik sing dipilih déning wakil-wakil saka media. Posisi pisanan olèh Bola Emas adidas, posisi kaloro: Bola Pérak adidas lan katelu: Bola Perunggu adidas.

Piala Donya Bola Emas Adidas Bola Perak Adidas Bola Perunggu Adidas
1982 Spanyol Paolo Rossi
(Italia)
Falcão
(Brasil)
Karl-Heinz Rummenigge
(Jerman)
1986 Meksiko Diego Maradona
(Argentina)
Harald Schumacher
(Jerman)
Preben Elkjær
(Denmark)
1990 Italia Salvatore Schillaci
(Italia)
Lothar Matthäus
(Jerman)
Diego Maradona
(Argentina)
1994 AS Romário
(Brasil)
Roberto Baggio
(Italia)
Hristo Stoitchkov
(Bulgaria)
1998 Prancis Ronaldo
(Brasil)
Davor Šuker
(Kroasia)
Lilian Thuram
(Prancis)
2002 Korea/Jepang Oliver Kahn
(Jerman)
Ronaldo
(Brasil)
Hong Myung-Bo
(Korea Selatan)
2006 Jerman Zinedine Zidane
(Prancis)
Fabio Cannavaro
(Italia)
Andrea Pirlo
(Italia)
2010 Afrika Selatan Diego Forlán
(Uruguay)
Xavi Hernandez
(Spanyol)
Wesley Sneijder
(Walanda)

Bebungah Yashin[besut | besut sumber]

Bebungah iki jenengé asal saka jeneng panjaga gawang Rusia sing legendaris, Lev Yashin.

Piala Donya Panampa
1994 AS Michel Preud'homme (Belgia)
1998 Prancis Fabien Barthez (Prancis)
2002 Korea/Jepang Oliver Kahn (Jerman)
2006 Jerman Gianluigi Buffon (Italia)
Bebungah Sarung Emas
2010 Afrika Selatan Iker Casillas (Spanyol)

FIFA Fair Play Award[besut | besut sumber]

Penghargaan ini hanya diberikan kepada tim-tim yang lolos ke babak kedua.

Piala Donya Penerima
1978 Argentina Argentina
1982 Spanyol Brasil
1986 Meksiko Brasil
1990 Italia Inggris
1994 AS Brasil
1998 Prancis Inggris dan Prancis
2002 Korea/Jepang Belgia
2006 Jerman Brasil lan Spanyol
2010 Afrika Kidul Spanyol

Tim Paling Nyenengake[besut | besut sumber]

Bebungah Tim Paling Nyenengake ditentokaké liwat polling saka publik.

Piala Donya Tim Paling Menghibur
1994 AS Brasil
1998 Prancis Prancis
2002 Korea/Jepang Korea Selatan
2006 Jerman Portugal
2010 Afrika Kidul Spanyol

Panyithak gol paling akèh[besut | besut sumber]

Gol Pamain
15  Brazil Ronaldo
14  Jerman Gerd Müller, Jerman Miroslav Klose
13 Cithakan:Country data prancis Just Fontaine
12  Brazil Pelé
11  Jerman Jürgen Klinsmann,  Honggari Sándor Kocsis
10  Argèntina Gabriel Batistuta, Cithakan:Country data peru Teófilo Cubillas,  Inggris Gary Lineker, Cithakan:Bendera polen Grzegorz Lato,  Jerman Helmut Rahn,  Jerman Miroslav Klose
9  Brazil Ademir (1),  Itali Roberto Baggio, (Cithakan:ISO 639 name pt) Eusébio,  Brazil Jairzinho,  Itali Paolo Rossi,  Jerman Karl-Heinz Rummenigge,  Jerman Uwe Seeler,  Brazil Vavá,  Itali Christian Vieri
8  Brazil Leônidas,  Argèntina Diego Maradona, Cithakan:Country data uruguay Omar Oscar Míguez,  Argèntina Guillermo Stábile,  Brazil Rivaldo,  Jerman Rudi Völler, Spanyol David Villa
7  Brazil Careca, Cithakan:Bendera cekoslowakia Oldrich Nejedly,  Jerman Hans Schäfer,  Nèderlan Johnny Rep,  Honggari Lajos Tichy, Cithakan:Bendera polen Andrzej Szarmach
6  Argèntina Mario Kempes,  Ostenrik Erich Probst,  Brazil Bebeto,  Brazil Roberto Rivelino, Cithakan:Country data bulgaria Hristo Stoitchkov, Cithakan:Country data kroasia Davor Šuker,  Jerman Helmut Haller,  Jerman Lothar Matthäus,  Jerman Max Morlock,  Nèderlan Dennis Bergkamp,  Nèderlan Rob Rensenbrink,  Honggari Györgi Sárosi,  Itali Toto Schillaci, Cithakan:Bendera polen Zbigniew Boniek,  Russia Oleg Salenko,   Switserlan Josef Hügi
  • 1 Ana kontroversi ngenani pira cacahing gol sing dicithak pamain Brasil Ademir Menezes ing taun 1950, amarga data sing ora pepak bab pertandingan Babak Final antara Brasil nglawan Spanyol (6-1). Gol pisanan dianggep minangka gol bunuh diri pamain Spanyol Parra, lan gol sing nggawé kadudukan dadi 5-0 dianggep diciptakaké déning Jair, nanging anyar iki FIFA nyatakaké yèn gol-gol kasebut diciptakaké déning Ademir; saéngga dhèwèké dadi panyithak gol paling akèh (9 gol) ing Piala Donya 1950. [1]

Sumber: rsssf.com

Gol paling cepet[besut | besut sumber]

Pamain Nagara Wektu Piala Donya
Hakan Şükür Turki 11" 2002 Korea/Jepang
Václav Mašek Cekoslovakia 15" 1962 Chili
Bryan Robson Inggris 27" 1982 Spanyol
Bernard Lacombe Prancis 37" 1978 Argentina

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ 2002 FIFA World Cup TV Coverage, situs resmi FIFA. Diaksès 13 Mei 2006.

Pranala njaba[besut | besut sumber]