Piala Donya FIFA

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Piala Donya FIFA utawa kerep dicekak Piala Donya kuwi kajuwaraan bal-balan paling wigati ing donya internasional. Diselenggarakaké déning Fédération Internationale de Football Association (Fédération Internationale de Football Association), sing kajibah nata olahraga iki, turnamen babak final Piala Donya kuwi ajang olahraga sing paling akèh ditonton ing donya, ngluwihi Olimpiade.[1]

Babak final turnamen (ngarujuk marang bagéyan turnamen sawisé kwalifikasi) iki diselenggarakaké saben patang taun sepisan nanging kajuwaraan iki mbutuhaké mangsa rong taun sacara sakabèhané. Luwih saka 160 tim nasional tandhing ing turnamen kwalifikasi regional kanggo nggayuh papan jroning babak final. Turnamen finalé saiki dumadi saka 32 tim (paningkatan saka 24 tim ing taun 1998) sing kompetisi jroning 4 minggu ing negara sing ditunjuk minangka tuwan omah. Inovasi sing dianakaké anyar iki yakuwi ngolèhaké luwih saka siji negara dadi tuwan omah.

Panyelenggaraan Piala Donya sabanjuré ing Afrika Kidul taun 2010.

Kajuwaraan Piala Donya FIFA[sunting | sunting sumber]

Taun Tuwan omah Final Parebutan posisi katelu
Juwara Kasil Runner-up Posisi katelu Kasil Posisi kapapat
1930
Detil
Uruguay Flag of Uruguay.svg
Uruguay
4 - 2 Flag of Argentina (alternative).svg
Argentina
USA
AS
ora ana(1) Naval Ensign of the Kingdom of Yugoslavia.svg
Yugoslavia
1934
Detil
Italia Flag of Italy (1861-1946).svg
Italia
2 - 1
Perp. wektu
Flag of the Czech Republic.svg
Cekoslowakia
Flag of the German Empire.svg
Jerman
3 - 2 Flag of Austria.svg
Austria
1938
Detil
Prancis Flag of Italy (1861-1946).svg
Italia
4 - 2 Flag of Hungary (1920–1946).svg
Hongaria
Flag of Brazil (1889-1960).svg
Brasil
4 - 2 Flag of Sweden.svg
Swedia
1942 ---- ORA DIANAKAKÉ
1946 ---- ORA DIANAKAKÉ
1950
Detil
Brasil Flag of Uruguay.svg
Uruguay
2-1(2) Flag of Brazil (1889-1960).svg
Brasil
Flag of Sweden.svg
Swedia
3-1(2) Flag of the Spain Under Franco.png
Spanyol
1954
Detil
Swiss Flag of Germany.svg
Jerman Barat
3 - 2 Flag of Hungary (1949-1956).svg
Hongaria
Flag of Austria.svg
Austria
3 - 1 Flag of Uruguay.svg
Uruguay
1958
Detil
Swedia Flag of Brazil (1889-1960).svg
Brasil
5 - 2 Flag of Sweden.svg
Swedia
Flag of France.svg
Prancis
6 - 3 Flag of Germany.svg
Jerman Barat
1962
Detil
Chili Flag of Brazil.svg
Brasil
3 - 1 Flag of the Czech Republic.svg
Cekoslowakia
Flag of Chile.svg
Chili
1 - 0 Flag of SFR Yugoslavia.svg
Yugoslavia
1966
Detil
Inggris Flag of England.svg
Inggris
4 - 2
Perp. waktu
Flag of Germany.svg
Jerman Barat
Flag of Portugal.svg
Portugal
2 - 1 Flag of the Soviet Union.svg
Uni Soviet
1970
Detil
Meksiko Flag of Brazil (1968-1992).svg
Brasil
4 - 1 Flag of Italy.svg
Italia
Flag of Germany.svg
Jerman Barat
1 - 0 Flag of Uruguay.svg
Uruguay
1974
Detil
Jerman Kulon Flag of Germany.svg
Jerman Barat
2 - 1 Flag of the Netherlands.svg
Walanda
Flag of Poland.svg
Polandia
2 - 1 Flag of Brazil.svg
Brasil
1978
Detil
Argentina Flag of Argentina.svg
Argentina
3 - 1
Perp. wektu
Flag of the Netherlands.svg
Walanda
Flag of Brazil (1968-1992).svg
Brasil
2 - 1 Flag of Italy.svg
Italia
1982
Detil
Spanyol Flag of Italy.svg
Italia
3 - 1 Flag of Germany.svg
Jerman Barat
Flag of Poland.svg
Polandia
3 - 2 Flag of France.svg
Prancis
1986
Detil
Meksiko Flag of Argentina.svg
Argentina
3 - 2 Flag of Germany.svg
Jerman Barat
Flag of France.svg
Prancis
4 - 2
Perp. waktu
Flag of Belgium.svg
Belgia
1990
Detil
Italia Flag of Germany.svg
Jerman Kulon
1 - 0 Flag of Argentina.svg
Argentina
Flag of Italy.svg
Italia
2 - 1 Flag of England.svg
Inggris
1994
Detil
AS Flag of Brazil.svg
Brasil
0 - 0
Perp. waktu
Flag of Italy.svg
Italia
Flag of Sweden.svg
Swedia
4 - 0 Flag of Bulgaria.svg
Bulgaria
3 - 2 liwat adu penalti
1998
Detil
Prancis Flag of France.svg
Prancis
3 - 0 Flag of Brazil.svg
Brasil
Flag of Croatia.svg
Kroasia
2 - 1 Flag of the Netherlands.svg
Walanda
2002
Detil
Koréa Kidul
& Jepang
Flag of Brazil.svg
Brasil
2 - 0 Flag of Germany.svg
Jerman
Flag of Turkey.svg
Turki
3 - 2 Flag of South Korea.svg
Koréa Kidul
2006
Detil
Jerman Flag of Italy.svg
Italia
1 - 1
Perp. waktu
Flag of France.svg
Prancis
Flag of Germany.svg
Jerman
3 - 1 Flag of Portugal.svg
Portugal
5 - 3 liwat adu penalti
2010
Detil
Afrika Kidul Flag of Spain.svg
Spanyol
1 – 0
Perp. waktu
Flag of the Netherlands.svg
Walanda
Flag of Germany.svg
Jerman
3 – 2 Flag of Uruguay.svg
Uruguay
2014
Detil
Brasil

1 Ora ana pertandingan perebutan papan katelu sing resmi ing taun 1930.
Peringkat pungkasan: 1: Uruguay; 2: Argentina; 3: AS; 4: Yugoslavia.

2 Ora ana pertandingan final sing resmi ing taun 1950. Turnamen diputusaké liwat grup final sing dipersaingkan patang tim. Nanging kamenangan Uruguay 2-1 marang Brasil kuwi pertandingan wigati sing nggawa tim iki mimpin saka segi poin lan mesthèkaké ana ing posisi paling dhuwur jroning grup minangka juwara donya.
Peringkat akhir grup: 1: Uruguay; 2: Brasil; 3: Swedia; 4: Spanyol.

Peringkat juwara Piala Donya[sunting | sunting sumber]

World cup countries best results and hosts blank.PNG
  1. Flag of Brazil.svg Brasil - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 (5 kali)
  2. Flag of Italy.svg Italia - 1934, 1938, 1982, 2006 (4 kali)
  3. Flag of Germany.svg Jerman - 1954, 1974, 1990 (3 kali)
  4. Flag of Argentina.svg Argentina - 1978, 1986 (2 kali)
    Flag of Uruguay.svg Uruguay - 1930, 1950 (2 kali)
  5. Flag of England.svg Inggris - 1966 (1 kali)
    Flag of France.svg Prancis - 1998 (1 kali)

Bebungah ing Piala Donya[sunting | sunting sumber]

Ing saben pungkasan turnamen final Piala Donya, sawetara bebungah diwènèhaké marang pamain lan tim sing dianggep istimewa dibandingaké karo tim liyané miturut aspek-aspek sing béda-béda. Wektu iki ana limang jinis bebungah:

  • Sepatu Emas Adidas (Adidas Golden Shoe) kanggo wong sing nggawe gol paling akeh
  • Bola Emas Adidas (Adidas Golden Ball) kanggo pemain paling apik;
  • Penghargaan Yashin (Yashin Award) kanggo wong sing njaga gawang paling apik;
  • Penghargaan Permainan Adil FIFA (FIFA Fair Play Award) kanggo tim sing duwe chatetan fair play terbaik;
  • Tim Paling Menghibur.

Sepatu Emas Adidas - Pencetak gol paling akèh[sunting | sunting sumber]

Bebungah iki dikenalaké wiwit taun 1982.

Piala Donya Pemain Cacahé gol
1930 Uruguay Guillermo Stábile (Argentina) 8
1934 Italia Edmund Conen (Jerman)
Oldřich Nejedlý (Cekoslovakia)
Angelo Schiavio (Italia)
4
1938 Prancis Leônidas (Brasil) 8
1950 Brasil Ademir (Brasil) 9
1954 Swiss Sándor Kocsis (Hungaria) 11
1958 Swedia Just Fontaine (Prancis) 13
1962 Chili Garrincha (Brasil)
Vavá (Brasil)
Leonel Sánchez (Chili)
Drazen Jerkovic (Yugoslavia)
Valentin Ivanov (Uni Soviet)
Florian Albert (Hungaria)
4
1966 Inggris Eusébio (Portugal) 9
1970 Meksiko Gerd Müller (Jerman Barat) 10
1974 Jerman Barat Grzegorz Lato (Polandia) 7
1978 Argentina Mario Kempes (Argentina) 6
Bebungah Sepatu Emas adidas
1982 Spanyol Paolo Rossi (Italia) 6
1986 Meksiko Gary Lineker (Inggris) 6
1990 Italia Salvatore Schillaci (Italia) 6
1994 AS Hristo Stoitchkov (Bulgaria)
Oleg Salenko (Rusia)
6
1998 Prancis Davor Šuker (Kroasia) 6
2002 Korea/Jepang Ronaldo (Brasil) 8
2006 Jerman Miroslav Klose (Jerman) 5
2010 Afrika Kidul Thomas Müller (Jerman) 5

Bola Emas Adidas[sunting | sunting sumber]

FIFA ngumumaké 10 unggulan pamain paling apik sing dipilih déning wakil-wakil saka media. Posisi pisanan olèh Bola Emas adidas, posisi kaloro: Bola Pérak adidas lan katelu: Bola Perunggu adidas.

Piala Donya Bola Emas Adidas Bola Perak Adidas Bola Perunggu Adidas
1982 Spanyol Paolo Rossi
(Italia)
Falcão
(Brasil)
Karl-Heinz Rummenigge
(Jerman)
1986 Meksiko Diego Maradona
(Argentina)
Harald Schumacher
(Jerman)
Preben Elkjær
(Denmark)
1990 Italia Salvatore Schillaci
(Italia)
Lothar Matthäus
(Jerman)
Diego Maradona
(Argentina)
1994 AS Romário
(Brasil)
Roberto Baggio
(Italia)
Hristo Stoitchkov
(Bulgaria)
1998 Prancis Ronaldo
(Brasil)
Davor Šuker
(Kroasia)
Lilian Thuram
(Prancis)
2002 Korea/Jepang Oliver Kahn
(Jerman)
Ronaldo
(Brasil)
Hong Myung-Bo
(Korea Selatan)
2006 Jerman Zinedine Zidane
(Prancis)
Fabio Cannavaro
(Italia)
Andrea Pirlo
(Italia)
2010 Afrika Selatan Diego Forlán
(Uruguay)
Xavi Hernandez
(Spanyol)
Wesley Sneijder
(Belanda)

Bebungah Yashin[sunting | sunting sumber]

Bebungah iki jenengé asal saka jeneng panjaga gawang Rusia sing legendaris, Lev Yashin.

Piala Donya Panampa
1994 AS Michel Preud'homme (Belgia)
1998 Prancis Fabien Barthez (Prancis)
2002 Korea/Jepang Oliver Kahn (Jerman)
2006 Jerman Gianluigi Buffon (Italia)
Bebungah Sarung Emas
2010 Afrika Selatan Iker Casillas (Spanyol)

FIFA Fair Play Award[sunting | sunting sumber]

Penghargaan ini hanya diberikan kepada tim-tim yang lolos ke babak kedua.

Piala Donya Penerima
1978 Argentina Argentina
1982 Spanyol Brasil
1986 Meksiko Brasil
1990 Italia Inggris
1994 AS Brasil
1998 Prancis Inggris dan Prancis
2002 Korea/Jepang Belgia
2006 Jerman Brasil lan Spanyol
2010 Afrika Kidul Spanyol

Tim Paling Nyenengake[sunting | sunting sumber]

Bebungah Tim Paling Nyenengake ditentokaké liwat polling saka publik.

Piala Donya Tim Paling Menghibur
1994 AS Brasil
1998 Prancis Prancis
2002 Korea/Jepang Korea Selatan
2006 Jerman Portugal
2010 Afrika Kidul Spanyol

Panyithak gol paling akèh[sunting | sunting sumber]

Gol Pamain
15 Flag of Brazil.svg Ronaldo
14 Flag of Germany.svg Gerd Müller, Flag of Jerman Miroslav Klose
13 Flag of France.svg Just Fontaine
12 Flag of Brazil.svg Pelé
11 Flag of Germany.svg Jürgen Klinsmann, Flag of Hungary.svg Sándor Kocsis
10 Flag of Argentina.svg Gabriel Batistuta, Flag of Peru.svg Teófilo Cubillas, Flag of England.svg Gary Lineker, Flag of Poland.svg Grzegorz Lato, Flag of Germany.svg Helmut Rahn, Flag of Germany.svg Miroslav Klose
9 Flag of Brazil.svg Ademir (1), Flag of Italy.svg Roberto Baggio, Flag of Portugal.svg Eusébio, Flag of Brazil.svg Jairzinho, Flag of Italy.svg Paolo Rossi, Flag of Germany.svg Karl-Heinz Rummenigge, Flag of Germany.svg Uwe Seeler, Flag of Brazil.svg Vavá, Flag of Italy.svg Christian Vieri
8 Flag of Brazil.svg Leônidas, Flag of Argentina.svg Diego Maradona, Flag of Uruguay.svg Omar Oscar Míguez, Flag of Argentina.svg Guillermo Stábile, Flag of Brazil.svg Rivaldo, Flag of Germany.svg Rudi Völler, Flag of Spain David Villa
7 Flag of Brazil.svg Careca, Cithakan:Bendera cekoslowakia Oldrich Nejedly, Flag of Germany.svg Hans Schäfer, Flag of the Netherlands.svg Johnny Rep, Flag of Hungary.svg Lajos Tichy, Flag of Poland.svg Andrzej Szarmach
6 Flag of Argentina.svg Mario Kempes, Flag of Austria.svg Erich Probst, Flag of Brazil.svg Bebeto, Flag of Brazil.svg Roberto Rivelino, Flag of Bulgaria.svg Hristo Stoitchkov, Flag of Croatia.svg Davor Šuker, Flag of Germany.svg Helmut Haller, Flag of Germany.svg Lothar Matthäus, Flag of Germany.svg Max Morlock, Flag of the Netherlands.svg Dennis Bergkamp, Flag of the Netherlands.svg Rob Rensenbrink, Flag of Hungary.svg Györgi Sárosi, Flag of Italy.svg Toto Schillaci, Flag of Poland.svg Zbigniew Boniek, Flag of Russia.svg Oleg Salenko, Flag of Switzerland.svg Josef Hügi
  • 1 Ana kontroversi ngenani pira cacahing gol sing dicithak pamain Brasil Ademir Menezes ing taun 1950, amarga data sing ora pepak bab pertandingan Babak Final antara Brasil nglawan Spanyol (6-1). Gol pisanan dianggep minangka gol bunuh diri pamain Spanyol Parra, lan gol sing nggawé kadudukan dadi 5-0 dianggep diciptakaké déning Jair, nanging anyar iki FIFA nyatakaké yèn gol-gol kasebut diciptakaké déning Ademir; saéngga dhèwèké dadi panyithak gol paling akèh (9 gol) ing Piala Donya 1950. [1]

Sumber: rsssf.com

Gol paling cepet[sunting | sunting sumber]

Pamain Negara Wektu Piala Donya
Hakan Şükür Turki 11" 2002 Korea/Jepang
Václav Mašek Cekoslovakia 15" 1962 Chili
Bryan Robson Inggris 27" 1982 Spanyol
Bernard Lacombe Prancis 37" 1978 Argentina

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ 2002 FIFA World Cup TV Coverage, situs resmi FIFA. Diaksès 13 Mei 2006.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:






Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Piala_Donya_FIFA&oldid=820642"