Wong Jawa: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar (2), sing → kang (11)
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
(ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar (2), sing → kang (11))
|group=ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ
Wong Jawa, Tiyang Jawi
|image=Gambar:Famousjavanese.jpg<br><small>Sawetara wong Jawa singkang misuwur; <!--[[dhuwur nganti ngisor]]:<br/> baris kasiji: [[Raden Wijaya]], [[Tribhuwana Wijayatunggadewi|Tribhuwana Tunggadewi]], [[Gajah Mada]], [[Diponegoro]], [[Raden Saleh]].<br/> baris kaloro: [[Pakubuwono X]], [[Kartini]], [[Sukarno]], [[Hamengkubuwono IX]], [[Sudirman]].<br/> baris ketelu: [[Pramoedya Ananta Toer]], [[Abdurrahman Wahid]], [[Suharto]], [[Megawati Sukarnoputri]], [[Jakob Oetama]].<br/> baris kapapat: [[Anggun|Anggun C. Sasmi]], [[Yayuk Basuki]], [[Sri Mulyani Indrawati]], [[W.S. Rendra]], [[Dian Sastro|Dian Sastrowardoyo]].</small>-->
|poptime=2004: kurang luwih '''90 yuta'''.
|popplace=Indonésia:
|related=[[Wong Sundha]], [[Wong Madura]], [[Wong Bali]].
}}
'''Wong Jawa''' (Jawa ngoko: '''wong Jawa/ꦮꦺꦴꦁꦗꦮ''', krama: '''tiyang Jawi‌/ꦠꦶꦪꦁꦗꦮꦶ''') iku bebrayan utawa golongan [[ètnis]] singkang asalé saka [[Pulo Jawa]] pérangan tengah lan wétan. Nanging ing abad kaping 21 wong Jawa wis sumebar ing saindhenging Nuswantara lan sajabané. Cacahé manawa watara 90 yuta. Asalé saka [[Pulo Jawa]] lan mligi ing [[Provinsi Jawa Tengah]] lan [[Jawa Wétan]]. Nanging ing provinsi [[Jawa Kulon]] uga akèh tinemu Wong Jawa, mligi ing Kabupatèn Indramayu lan [[Cirebon]] singkang mayoritas masarakaté minangka wong-wong Jawa singkang migunakaké basa lan budaya Jawa, lan ing [[Banten]] lan uga ing [[DKI|Jakarta]] akèh sumebar wong Jawa. Saliyané wong Jawa baku, ana uga subsuku [[Osing]] lan [[Tengger]].
 
== Basa ==
Wong Jawa sapérangan gedhé migunakaké [[basa Jawa]] kanggo wicara sadina-dina. Sajeroning sawijining polling singkang dianakaké [[kalawarta Tempo]] ing wiwitan [[dasawarsa]] 1990-an, kurang luwih mung 12% wong Jawa singkang migunakaké [[basa Indonésia]] kanggo sadina-dina, watara 18% migunakaké basa Jawa lan Indonésia kanthi campur lan saluwihé nganggo basa Jawa.
 
Basa Jawa duwé aturan singkang mbédakaké cara migunakaké tetembungan miturut tataran adhedhasardhedhasar gegayutan antara pawicara lan sapa singkang diajak wicara. Aturan iki kaloka minangka undha-usuk basa. Aspèk bebasan iki duwé prabawa sosial singkang kuwat sajeroning budaya Jawa, lan anané kasadaran bab status sosial ing masarakat.
== Kagunan ==
Wong Jawa misuwur duwé budaya kagunan mligi diprabawai déning agama [[Hindhu-Buda]], ya iku pamentasan [[wayang]]. Repertoar carita wayang utawa [[lakon]] sapérangan gedhé adhedhasardhedhasar [[wiracarita]] [[Ramayana]] lan [[Mahabharata]]. Nanging ana uga prabawa saka agama [[Islam]] lan [[Donya Kulon]].
 
== Stereotipe wong Jawa ==
Wong Jawa duwé [[stereotipe]] minangka sukubangsa singkang sopan lan alus.<ref>Pirsani http://kompas.com/kompas-cetak/0312/15/dikbud/705300.htm</ref> Nanging uga misuwur minangka sukubangsa singkang katutup lan ora gelem blaka suta.
<!--
Sifat ini konon berdasarkan watak orang Jawa yang ingin menjaga [[harmoni]] atau keserasian dan menghindari konflik, karena itulah mereka cenderung untuk diam dan tidak membantah apabila terjadi perbedaan pendapat.
352.737

besutan

Menu navigasi