Osing

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Osing
Populasi total
Ora diweruhi
Pedunung wigati ing
Kabupatèn Banyuwangi, Jawa Wétan
Basa

basa Osing

Agama

Sebagéyan gedhé Islam lan minoritas agama Hindhu.

Suku bangsa cedhak dhéwé

suku Jawa, suku Tengger, suku Bali

Wong Osing iku keturunan pangeran saka Majapait sing ora gelem mlebu Islam rikala abad kaping 16. Cacah jiwa wong Osing kurang luwih 400.000 jiwa sing urip ing Banyuwangi, Jawa Wétan. Basané migunakaké Basa Osing.

Agama[sunting | sunting sumber]

mBiyèn, wong Osing pancèn ora gelem mlebu Islam, nanging lakuné jaman agawé keturunané mlebu Islam. Ana uga sing isih tetep ngugemi agama Hindhu. Sawetara 2.000-3.000 jiwa ana sing mlebu agama Kristen.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Mula bukané wong Osing seka abad ke-15-16 nalika Majapahit nemahi pralaya. Wong-wong Islam sing nguwasani Majapait agawé wong-wong mau pindhah menyang Banyuwangi, Bali, lan Lombok. Ing Banyuwangi, wong-wong mau nggabung karo wong Blambangan. Kerajaan Blambangan banjur dikalahaké déning Mataram ing taun 1743. Kalah ora banjur ngalah. Wong-wong Osing lan Blambangan lagi mlebu Islam ing abad ke-19.

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Osing&oldid=876150"