Yerevan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Երևան
Yerevan
Yerevan seal.png
Lambang Yerevan
Armenia location map yerevan.svg
Lokasi Yerevan
Katrangan cekak
Negara: Flag of Armenia.svg Arménia
Jembar: 227 km²
Pedunung: 1.111.300 jiwa 2009
Situs wèb resmi: www.yerevan.am
Pulitik
Walikutha: Karen Karapetyan

Yerevan (Arménia: Երևան utawa Երեւան, pocapan Arménia: jɛɾɛˈvɑn) iku ibu kutha lan kutha paling gedhé ing Arménia. Kutha iki salah sijining kutha tuwa dhéwé sadonya sing dienggoni terus. Yerevan dumunung ing pinggiré Kali Hrazdan lan kutha iki yaiku puser administrasi, kabudayan lan industri Arménia. Kutha iki wis dadi ibu kutha wiwit taun 1918 minangka ibu kutha kaping 13 Arménia.

Sajaran Yerevan wiwit nganti abad kaping 8 SM mawa yasané Bèntèng Erebuni ing 782 SM déning Raja Argishti I ing tegal Ararat ing sisih kulon. Sawisé Perang Donya I, Yerevan dadi ibu kutha Républik Démokratik Arménia. Kutha iki tumuwuh dadi gedhé nalikané jamané Arménia dadi anggota Uni Sovyèt.

Ing taun 2009, pedunung Yerevan kira-kira ana 1.111.300 jiwa lan ing aglomérasiné ana kira-kira 1.245.700 people (prakiran resmi 2007). Cacah pedunung iki gunggungé luwih saka sapratelon pedunung total Arménia.

Yerevan diarani minangka Ibu Kutha Buku Donya (World Book Capital) déning UNESCO ing taun 2012.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yerevan&oldid=883017"