Uni Sovyèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Союз Советских Социалистических Республик
Soyuz Sovyet'skih Sotsialisticeskih Respublik
Gendéra Sovyèt Lambang Sovyèt
(Gendéra Uni Sovyèt) (Lambang Uni Sovyèt)
Motto: Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (Proletarii vseh Stran, Soyedinyaïtes!)
(Para buruh ing donya, manunggala!)
LocationUSSR.png
Basa resmi Ora ana, nanging Basa Rusia arupa basa resmi sacara de facto
Ibukutha Moskwa
Wilayah
 - Total
 - % air
Pisanan sadurungé runtuh
22.402.200 km2
xx%
Pedunung
 - Total
 - Kapadhetan Pedunung
Katelu sadurungé runtuh
293.047.571 (Juli 1991)
13,08/km2 (Juli 1991)
Madeg
 - Proklamasi
 - Diakui

1922
Dibubaraké 1991
Valuta Rubel
Zona wektu UTC +3 nganti +11
Lagu kabangsan Internationale
(1922-1944)
Gimn Sovyet'skogo Soyuza
Гимн Советского Союза
(1944-1991)
TLD .su

Uni Républik-Républik Sosialis Sovyèt (ing basa Rusia: Сою́з Сове́тских Социалисти́ческих Респу́блик (СССР); alihaksara: Soyuz Sovyet'skih Sotsialisticeskih Respublik (SSSR)), uga disebut minangka Uni Sovyèt (Сове́тский Сою́з; alihaksara: Sovyetsky Soyuz), arupa sawijining negara komunis ing Eropah Wétan lan Asia Lor sing tau ana saka taun 1917 tekan taun 1991. Negara iki didegaké sawisé Révolusi Oktober tanggal 7 November 1917 miturut pananggalan Kalèndher Gregorian.

Uni Sovyèt biyèn arupa negara federal.

Negara iki biyèné arupa negara adidaya, saliyané Amérika Sarékat. Nanging sawisé dibubaraké, Rusia negara panerus utama Uni Sovyèt ora kuwasa manèh. Patbelas negara bagéyan liyané mardika lan malah telu negara yaiku Estonia, Latvia lan Lithuania dadi anggota Uni Eropah lan NATO.

Sawisé Uni Sovyèt dibubaraké banjur didegaké Persemakmuran Negara-Negara Mardika (PNM) utawa ditepungi minangka CIS (Commonwealth of Independent States), ing ngendi kabèh negara mantan anggota Uni Sovyèt mèlu kejaba katelu Negara Baltik; Estonia, Latvia lan Lithuania. Georgia awalé ora gelem mèlu dadi anggota, nanging ora suwé sabanjuré akiré gelem mèlu. Ibukutha PNM yaiku Minsk, ibukutha Belarus.

Ing mangsané, Uni Sovyèt duwé telung wakil ing PBB yaiku Uni Sovyèt, Ukraina lan Belarus

Negara anggota Uni Sovyèt[sunting | sunting sumber]

  1. Armenia
  2. Azerbaijan
  3. Belarus
  4. Estonia
  5. Georgia
  6. Kazakhstan
  7. Kirgizia
  8. Latvia
  9. Lithuania
  10. Moldavia
  11. Rusia
  12. Tajikistan
  13. Turkmenistan
  14. Ukraina
  15. Uzbekistan

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uni_Sovyèt&oldid=870197"