Reykjavík

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Reykjavík
Reykjavíkurborg[1]

Flag

Coat of arms
[[file:Cithakan:Location map Islandia|240px|Reykjavík is located in Cithakan:Location map Islandia]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Islandia|6x6px|Reykjavík|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi">Reykjavík
Lokasi ing Islandia
Coordinates: 64°08′N 21°56′W / 64.133°N 21.933°W / 64.133; -21.933
Negara Flag of Iceland Iceland
Constituency Reykjavík North
Reykjavík South
Pamaréntahan
 • Mayor (Borgarstjóri) Jón Gnarr
Wewengkon
 • City 274,5 km2 (106 sq mi)
 • Metro 777 km2 (300 sq mi)
Populasi (2011)
 • City 119.108
 • Kapadhetan 436,5/km2 (11,310/sq mi)
 • Metro 202.341
 • Metro density 259,4/km2 (6,720/sq mi)
Zona wektu GMT (UTC+0)
Website http://www.rvk.is/
Postal Codes: 101-155

Reykjavík iku ibu kuthané Islandia lan kutha sing gedhé dhéwé ing negara iki. Mawa latitude 64°08' bujur lor, kutha iki minangka ibu kutha nasional sing papané paling lor. Ing Islandia dhéwé, lokasiné ana ing tlatah kidul-kulon ing pasisir kulon Teluk Faxaflói. Kutha iki nduwé pedunung sing gunggungé kira-kira 117.000 lan minangka puser ékonomi lan pamaréntahan. Konon Reykjavík iku pamukiman permanèn kapisan ing Islandia sing didegaké. Miturut sajarah, Ingólfur Arnarson iku sing ngyasa pamukiman iki ing sakiwa-tengené taun 870. Nganti abad kaping 18, durung ana pembangunan urban ing kutha iki. Tlatah iki olèh hak-hak kutha ing taun 1786 lan kuthané tuwuh dadi puser regional lan nasional. Saiki Reykjavík iku puser saka Daérah Reykjavík Raya mawa populasi luwih saka 190.000 jiwa.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Miturut sajarah, pamukiman Reykjavík didegaké déning wong-wong Nordik saka Skandinavia. Kutha iki konon diyasa déning Ingólfur Arnarson sakiwa-tengené taun 870 Masehi; kaya tinulis ing Landnámabók utawa "Kitab Pamukiman". Miturut carita, nalika isih ing baita, Ingólfur Arnarson weruh tanah pasisir, banjur njeguraké rong cagak kayu singgasana sing diarani Öndvegissúlur ing sagara. Ing ngendi cagak iku kéli tekan pasisir, ing kono didegaké dhukuh. Ing sakiwa-tengené tlatah iki akèh kukus bumi sing sajatiné kukus géotèrmal. Mula dhukuh iki diarani Reykjavík sing tegesé "Teluk Kukus" ing basa Islan.

Ing taun 1786 Reykjavík olèh hak-hak kutha lan ing taun 1944, nalika satengahing Perang Donya II dadi ibu kutha negara mardika Islandia. Islandia sadurungé jajahan Denmark.

Ing taun 1972, Reykjavík dadi papan Pertandingan Catur Internasional antara Bobby Fischer lan Boris Spassky. Banjur ing taun 1986 dadi papan KTT antara Amérika Sarékat lan Uni Sovyèt sing diwakili déning Ronald Reagan lan Mikhail Gorbachev.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Kutha iki saiki sawijining kutha modern mawa fasilitas-fasilitas canggih. Déning papané ing sisih lor, kutha iki ing tengahé winter (musim adem), naming olèh cahya surya patang jam waé sadina. Nanging senadyan lokasiné ing lor, kutha iki ora patiya adem banget déning Aliran Gulf (Gulf stream). Hawané bisa dipadhakaké karo Toronto utawa New York City.

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Populasi kutha Reykjavík ing April 2007, iku gunggungé 117.099, kamangka pedunung Daérah Reykjavík Raya iku kira-kira 192.995. Ing kutha iki ana enem munisipalitas sing kurang luwih mèmper kecamatan:

  • Álftanes: 2.293 jiwa
  • Garðabær: 9.613 jiwa
  • Hafnarfjörður: 24.111 jiwa
  • Kópavogur: 27.835 jiwa
  • Mosfellsbær: 7.588 jiwa
  • Seltjarnarnes: 4.456 jiwa


Daftar para wali kutha[sunting | sunting sumber]

  • Vilhjálmur Þ. Vilhjálmsson — 13 Juni 2006 –
  • Steinunn Valdís Óskarsdóttir — 30 Novèmber 2004 – 13 Juni 2006
  • Þórólfur Árnason — 1 Februari 2003 – 30 Novèmber 2004
  • Ingibjörg Sólrún Gísladóttir — 13 Juni 1994 – 1 Fébruari 2003
  • Árni Sigfússon — 17 Maret 1994 – 13 Juni 1994
  • Markús Örn Antonsson — 16 Juli 1991 – 17 Maret 1994
  • Davíð Oddsson — 27 Méi 1982 – 16 Juli 1991
  • Egill Skúli Ingibergsson — 15 Agustus 1978 – 27 Méi 1982
  • Birgir Ísleifur Gunnarsson — 1 Désember 1972 – 15 Agustus 1978
  • Geir Hallgrímsson — 6 Oktober 1960 – 1 Désember 1972
  • Auður Auðuns and Geir Hallgrímsson — 19 Novèmber 1959 – 6 Oktober 1960
  • Gunnar Thoroddsen — 4 Fébruari 1947 – 6 Oktober 1960
  • Bjarni Benediktsson — 8 Oktober 1940 – 4 Fébruari 1947
  • Pétur Halldórsson — 1935 – 1940
  • Jón Þorláksson — 1932 – 1935
  • Knud Zimsem — 1914 – 1932
  • Páll Einarsson — 1908 – 1914

Infrastruktur[sunting | sunting sumber]

Dalan[sunting | sunting sumber]

Pamilikan montor ing Islandia iku kalebu sing dhuwur-dhuwur dhéwé sadonya. Senadyan mengkono, Reykjavík ora patiya macet amerga sistem dedalanané cukup éfèktif. Dalan-dalan multi lajur jembar akèh ing kutha iki. Banjur papan parkir uga cukup.

Ing kéné ana sistèm transportasi umum awujud bus umum, nanging ora patiya populèr amerga kutha iki "ramah mobil".

Bandar udara lan palabuhan[sunting | sunting sumber]

Bandar Udara Reykjavík iku palabuhan udara sing kapindho gedhéné ing Islandia. Papané saiki ing tengah kutha, sakiduling puser kutha. Nanging nalika dibangun ing Perang Donya II déning wong Inggris, papané isih jaba kutha. Bandar udara iki nglayani pamaburan domèstik lan régional. Minangka kanggo palayanan internasional ana Bandar Udara Internasional Keflavík, sing papané 50 kilomèter adoh saka kutha. Bandar udara ing tengah kutha iki saiki dadi bahan kontrovèrsi amerga papa sing minulya iki bisa ditrapaké kanggo panggunan liya ing tengah kutha.

Wong misuwur saka Reykjavík[sunting | sunting sumber]

  • Björk – penyanyi wadon pop internasional

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Reykjavík iku dadi kutha kembar:

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Referred to the "City of Reykjavík"

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Reykjavík&oldid=876379"