Nurwègen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Norwégia)
Kongeriket Norge
Kongeriket Noreg
Gendéra Lambang nagara
Motto: -
Motto karajan: Alt for Norge (Kabèh kanggo Norwegia)
Antem: Ja, vi elsker dette landet
Kutha krajan
lan paling gedhé
Oslo
Basa resmi Norwegia (80%) Sami(12.64%)
Papréntahan Monarki konstitusional
Konstitusi
Kamardikan
 •  Banyu (%) 6,0%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 4.593.041 (115)
 •  Cacah sirah 2001 4.520.947
GDP  (PPP) Rantaman 2003
 •  Gunggung US$169 miliar (42)
 •  Per kapita US$40.784 (2)
HDI 0,963
Cacad: Angka HDI ora sah · 1
Valuta Krone Norwegia (NOK)
Wilayat wektu CET (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhé bèl 47
TLD Internèt .no
1 Klebu Svalbard lan Jan Mayen

Karajan Norwegia utawa Kongeriket Norge/Noreg jroning basa Norwegia ya iku nagara Nordik ing Ujung Skandinavia bagéyan pucuk kulon lan wewatesan karo Swedia, Finlandia, lan Rusia. Pasisirné kang dumunung ing Samodra Atlantik Lor minangka lokasi fyord kang misuwur. Svalbard lan Jan Mayen ana ing ngisor kadhaulatan Norwegia adhedhasar Traktat Svalbard.

Geografi[besut | besut sumber]

Reine, Lofoten, dilihat dari puncak Reinebringen (Juni 2003).

Lansekap Norwegia umumé kasar lan akèh gunung, katutup déning gletser, lan pinggir pasisir dawané luwih saka 83.000 km [1] diwatesi déning fyord, lan uga pulo-pulo. Bagéyan lor nagara iki uga dikenal minangka "Tanah Srengéngé Tengah Wengi" amarga lokasiné kang dumunung ing sisih paling lor, lan saben musim panas srengéngé ora tau angslup, lan ing usum adhem srengéngé ora metu jroning wektu kang suwé. Norwegia wewatesan karo Segara Lor ing sisih kidul-kulon lan pulo-pulo Skagerrak ing sisih kidul, Segara Norwegia ing kulon, lan Segara Barents ing lor-wétan. Ing sisih wétan Norwegia wewatesan karo Swedia, lan uga karo Finlandia, lan uga karo Rusia. Titik paling dhuwur ing Norwegia panggonan sing arané Galdhøpiggen ya iku dhuwuré watara 2.469 m. Iklim Norwegia iklim temperat, utamané ing laladan pesisir amarga pengaruh Gulf Stream. Iklim tanah bagéyan jero luwih parah lan ing sisih lor luwih cedhak karo iklim subarktik.

Pulitik[besut | besut sumber]

Norwegia iku nagara monarki konstitusional lan migunakaké sistem pamaréntahan parlementer. Parlemèné, Stortinget, nduwèni 169 anggota (sadurungé 165, tambah wiwit tangal 12 September 2005) kang dipilih kanggo masa jabatan 4 taun. Parlemen iki kabagi loro jroning voting legislasi, Odelsting lan Lagting. Kejaba kanggo sawetara bab, Storting nduwèni fungsi minangka parlemen unikameral.

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Nurwègen ing Wikivoyage


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nurwègen&oldid=1072353"