Nurwègen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Norwégia)
Kongeriket Norge
Kongeriket Noreg
Gendéra Lambang nagara
Motto: -
Motto karajan: Alt for Norge (Kabèh kanggo Norwegia)
Antem: Ja, vi elsker dette landet
Kutha krajan
lan paling gedhé
Oslo
Basa resmi Norwegia (80%) Sami(12.64%)
Papréntahan Monarki konstitusional
Konstitusi
Kamardikan
 •  Banyu (%) 6,0%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 4.593.041 (115)
 •  Cacah sirah 2001 4.520.947
GDP  (PPP) Rantaman 2003
 •  Gunggung US$169 miliar (42)
 •  Per kapita US$40.784 (2)
HDI 0,963
Cacad: Angka HDI ora sah · 1
Valuta Krone Norwegia (NOK)
Zona wektu CET (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhé bèl 47
TLD Internèt .no
1 Klebu Svalbard lan Jan Mayen

Karajan Nurwègen utawa Kongeriket Norge/Noreg jroning basa Nurwègen ya iku nagara Nordik ing Ujung Skandinavi bagéyan pucuk kulon lan wewatesan karo Swèdhen, Finlandia, lan Ruslan. Pasisirné kang dumunung ing Samodra Atlantik Lor minangka lokasi fyord kang misuwur. Svalbard lan Jan Mayen ana ing ngisor kadhaulatan Nurwègen adhedhasar Traktat Svalbard.

Geografi[besut | besut sumber]

Reine, Lofoten, dilihat dari puncak Reinebringen (Juni 2003).

Lansekap Nurwègen umumé kasar lan akèh gunung, katutup déning gletser, lan pinggir pasisir dawané luwih saka 83.000 km [1] diwatesi déning fyord, lan uga pulo-pulo. Bagéyan lor nagara iki uga dikenal minangka "Tanah Srengéngé Tengah Wengi" amarga lokasiné kang dumunung ing sisih paling lor, lan saben musim panas srengéngé ora tau angslup, lan ing usum adhem srengéngé ora metu jroning wektu kang suwé. Nurwègen wewatesan karo Segara Lor ing sisih kidul-kulon lan pulo-pulo Skagerrak ing sisih kidul, Segara Nurwègen ing kulon, lan Segara Barents ing lor-wétan. Ing sisih wétan Nurwègen wewatesan karo Swèdhen, lan uga karo Finlandia, lan uga karo Ruslan. Titik paling dhuwur ing Nurwègen panggonan sing arané Galdhøpiggen ya iku dhuwuré watara 2.469 m. Iklim Nurwègen iklim temperat, utamané ing laladan pesisir amarga prabawa Gulf Stream. Iklim tanah bagéyan jero luwih parah lan ing sisih lor luwih cedhak karo iklim subarktik.

Pulitik[besut | besut sumber]

Nurwègen iku nagara monarki konstitusional lan migunakaké sistem pamaréntahan parlementer. Parlemèné, Stortinget, nduwèni 169 anggota (sadurungé 165, tambah wiwit tangal 12 September 2005) kang dipilih kanggo masa jabatan 4 taun. Parlemen iki kabagi loro jroning voting legislasi, Odelsting lan Lagting. Kejaba kanggo sawetara bab, Storting nduwèni fungsi minangka parlemen unikameral.

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nurwègen&oldid=1095844"