Basa Nurwègen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nurwègen
norsk
Pangucapan [nɔʂk]
Asal Nurwègen (4.8 juta),
Amérika Sarékat (80,000)
Dhènemarken (15,000)
Kanada (10,000)
Laladan Karajan Nurwègen, Nagara-nagara Nordik,
Dakota, Minnesota, Wisconsin (Amérika Sarékat)
Panyatur asli
5 juta Bangsa Nurwègen (tanpa surya)
Rupa baku
Nynorsk (resmi)
Bokmål (resmi) / Riksmål (tidak resmi)
Latin (Varian Nurwègenn)
Status resmi
Basa resmi ing
Nurwègen
Dewan Nordik
Diatur déning Dewan basa Nurwègen (Bokmål dan Nynorsk)
Akademi Nurwègen (Riksmål)
Kodhe basa
ISO 639-1 no – Nurwègenn
nbBokmål
nnNynorsk
ISO 639-2 [[ISO639-3:nor – Nurwègenn
nobBokmål
nnoNynorsk|nor – Nurwègenn
nobBokmål
nnoNynorsk]]
ISO 639-3 norsandi inklusif
sandi tunggal:
nob – Bokmål
nno – Nynorsk
Linguasphere 52-AAA-ba to-be &
52-AAA-cf to-cg

Basa Nurwègen (Basa Norsk) ya iku basa Jermanik kanthi udakara 5 yuta panutur ing Nurwègen, Kanada, Ekuador, Swedia, Uni Emirat Arab, lan AS.

Sajarah[besut | besut sumber]

Basa tulis Skandinavia kang sepisanan dingertèni ya iku basa Nurwègen Kuno utawa Dansk tunga (ilat Denmark), kang ana sajeroning tulisan Rune saka udakara 700 M menduwur. Antarané 800 lan 1050 M sawiwjining pérangan wwit ana antarané Norse Timur, kang ngrembaka ing basa Swedia lan Denmark, lan Nurwègen Barat, kang ngrembaka ing basa Nurwègen, Faroe, lan Islandia. Pendudukan Viking nyebaraké logat Nurwègen Barat ing Orkney, Shetland, Pulau Man, Sekotlan Barat, Hebrida, Irlandia, Kepulauan Faroe, Islandia, lan Tanah Hijau.

Wiwitané sastra Nurwègen, mligi puisi lan prosa sajarah, ditulis nggunakaké basa Norse Barat lan maju antarané abad ke-9 lan 14. Sawisé iku Nurwègen kalebu Swedia banjur kekuasaan Denmark. Basa Nurwègen terus dituturaké ananging basa Denmark minangka ancas resmi, minangka basa sastra lan sajeroning pendidikan tinggi.

Sawisé Nurwègen pisah saka Denmark ing 1814, basa Denmark terus digunakaké ing sekolah nganti 1830-an, nalika obahan pambentukan basa kebangsaan lagi ana. Pamikiran samburiné perobahan ya iku basa Denmark katulis béda nganti basa katulis Norwegiane angèl disinaoni, lan amarga dipercaya yèn saben nagari kudu duwé basa dhéwé.

Ana debat temenan ngenani kepriyé ngupayakaké panyiptanan basa nasional lan 2 basa tuwuh-Landsmål (basa nagari), adhedhasar basa paclathon Nurwègen lan logat laladan, mliginé logat Nurwègen Barat, lan Riksmål (basa nasional), adhedhasar dialèk pinilih lan Norse Kuno, diresikakaké saka panyilihan asing lan mèmper basa Denmark tinulis.