Fyord

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sognefjord, Norwegia merupakan sebuah fyord terbesar kedua di dunia.

Fyord (berasal dari bahasa Norwegia; fjord) yaiku sawijining teluk kang asale saka lelehan gletsjer utawa glaciar yaiku tumpukan es kang kandel lan abot.

Sawijining fyord saka kuwi bisa dadi jero lan dawa banget. Fyord akeh ditmokake ing negara Skandinavia lan ing Amerika Utara, Alaska lan Kanada.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Fyord ditemokake ing sedawan pesisir:

Fyord kang paling dawa ing donya yaiku:

  1. Scoresby Sund di Greenland, (350 km)
  2. Sognefjord di Norway (203 km)
  3. Hardangerfjord di Norway (179 km)

Teluk dawa kang kaya-fyord ing pesisir New England kerep diarani "fiards".

Teluk Lim ing Istria, Kroasia, kerep diarani "fyord Lim" sanajan sabenere kuwi dudu fyord kang kagawe saka glasial nanging sawijining estuary kang kawujud saka gaya erosi saka kali Pazinčica.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fyord&oldid=834792"