Fyord

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Sognefjord, Norwegia merupakan sebuah fyord terbesar kedua di dunia.

Fyord (berasal dari basa Norwegia; fjord) ya iku lempongan kang asale saka lelehan gletsjer utawa glaciar ya iku tumpukan es kang kandel lan abot.

Sawijining fyord saka iku bisa dadi jero lan dawa banget. Fyord akeh ditmokake ing nagara Skandinavia lan ing Amerika Utara, Alaska lan Kanada.

Lokasi[sunting | besut sumber]

Fyord ditemokake ing sedawan pesisir:

Fyord kang paling dawa ing donya ya iku:

  1. Scoresby Sund di Greenland, (350 km)
  2. Sognefjord di Norway (203 km)
  3. Hardangerfjord di Norway (179 km)

Lempongan dawa kang kaya-fyord ing pesisir New England kerep diarani "fiards".

Lempongan Lim ing Istria, Kroasia, kerep diarani "fyord Lim" sanajan sabenere iku dudu fyord kang kagawe saka glasial nanging sawijining estuary kang kawujud saka gaya erosi saka kali Pazinčica.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fyord&oldid=1055661"