Fyord

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sognefjord, Nurwègen merupakan sebuah fyord terbesar kedua di donya.

Fyord (berasal dari basa Nurwègen; fjord) ya iku lempongan kang asalé saka lelehan gletsjer utawa glaciar ya iku tumpukan es kang kandel lan abot.

Sawijining fyord saka iku bisa dadi jero lan dawa banget. Fyord akèh ditmokake ing nagara Skandinavia lan ing Amérika Utara, Alaska lan Kanada.

Lokasi[besut | besut sumber]

Fyord tinemu ing sedawan pasisir:

Fyord kang paling dawa ing donya ya iku:

  1. Scoresby Sund di Greenland, (350 km)
  2. Sognefjord di Norway (203 km)
  3. Hardangerfjord di Norway (179 km)

Lempongan dawa kang kaya-fyord ing pasisir New England kerep diarani "fiards".

Lempongan Lim ing Istria, Kroasia, kerep diarani "fyord Lim" sanajan sabenere iku dudu fyord kang kagawe saka glasial nanging sawijining estuary kang kawujud saka gaya erosi saka kali Pazinčica.