Taman Nasional Bunaken

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bunaken National Park
IUCN Category II (National Park)
Bunaken01.JPG
Bunaken Island seen from Manado Tua island.
Map showing the location of Bunaken National Park
Location in Sulawesi
Mapan ing Sulawesi, Indonesia
Kutha paling cedhak Manado
Koordinat 1°40′N 124°39′E / 1.667°N 124.65°E / 1.667; 124.65Koordinat: 1°40′N 124°39′E / 1.667°N 124.65°E / 1.667; 124.65
Ambane 890 km²
Established 1991
Sing dolan ca.35,000[1]Cithakan:Sp(in 2003-06)
Ministry of Forestry

Taman Nasional Bunaken iku salah siji taman nasional kang ana ing Sulawesi Lor, Indonésia. Taman nasional iki mapan ing segi telu Terumbu Karang, kang dadi panggon uripe 390 spesies terumbu karang, iwak, moluska, reptil lan mamalia segara. Taman Nasional Bunaken iku salah siji ekosistem segara ing Indonesia, kang ing jerone ana padhang suket segara, terumbu karang lan ekosistem pante.

Taman nasional iki didekake taun 1991, ambane kurang luwih 890.65 km². 97% saka taman nasional iki arupa habitat laut, lan kang 3% sisane arupa daratan, ing jerone kalebu limang pulo: Pulo Bunaken, Pulo Manado Tua, Pulo Mantehage, Pulo Naen lan Pulo Siladen.[2]

Ing papan kang arupa daratan, taman nasional iki akeh tanduran kang arupa palem, sagu, woka, silar, lan klapa. Ing papan iki akeh kewan arupa kethek ireng Sulawesi (Macaca nigra nigra), rusa (Cervus timorensis russa), lan kuskus (Ailurops ursinus ursinus).[2]

Werna-werna tanduran ing alas bakau Taman Nasional Bunaken kayata Rhizophora sp., Sonneratia sp., Lumnitzera sp., lan Bruguiera sp. Ing alas iki akeh kepiting, urang, moluska lan werna-werna manuk kang urip ing segara, kayata manuk camar, bangau, dara segara, lan cangak[2].

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Management Advisory Board:Entrance fee collection data, retrieved 14-December-2009
  2. ^ a b c (id)www.dephut.go.id Taman Nasional Bunaken (diundhuh tanggal 26 Agustus 2011)