Taman Nasional Kapuloan Togean

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kepulauan Togean National Park
IUCN Category II (Taman Nasional)
Sulawesi Locator Topography.png
Lokasi Sulawesi, Indonesia
Koordinat 0°21′S 121°59′E / 0.35°S 121.983°E / -0.35; 121.983Koordinat: 0°21′S 121°59′E / 0.35°S 121.983°E / -0.35; 121.983
Jembar 3,626 km²
Madeg 2004
Badan sing nglola Ministry of Forestry

Taman Nasional Kepulauan Togean iku salah siji taman nasional kang mapan ing Kepuloan Togean ing Teluk Tomini, Sulawesi Tengah, Indonésia. Taman nasional iki diresmekakae taun 2004, adhedasar KEPUTUSAN MENTERI KEHUTANAN NOMOR : SK.418/Menhut-II/2004.[1] Miturut administrasi taman nasional iki ana ing Kabupatèn Tojo Una-Una.

Taman nasional iki misuwur amarga terumbu karange lkan sugeh biota laut kang langka lan dijaga.

Ing taman nasional iki ana 262 werna terumbu karang kang ing antarane dadi endemik, (Acropoda togeanensis), saliyane iku uga ana 596 werna iwak, kang dadi endemik yaiku (Paracheilinus togeanensis lan Ecsenius sp.). Kurang luwih ana 555 moluska, kayata Kima raseksa (Tridacna gigas), Kima sisik (Tridacna squamosa), Penyu hijau (Chelonia mydas), Penyu sisik (Eretmochelys imbricata), Lola (Trochus niloticus), Dugong (Dugong dugong), Paus pilot.[2] Ana uga kewan dharat kang dijaga ing taman nasional iki, kayata Rusa (Cervus timorensis), kethek togean (Macaca togeanus), Biawak togean (Varanus salvator togeanesis). Kewan-kewan kang langka ditemokake ing taman nasional iki kayata Kuskus beruang (Phalanger ursinus), Tarsius (Tarsius spectrum), Babi rusa (Babyrousa babirussa), Ketam kenari (Birgus latro).Saliyane iku uga ana 97 werna manuk.[2]

Saliyane kewan-kewan ing dhuwur mau, ana uga tanduran kang ana ing taman nasional iki, kayata Meranti (Shorea sp.), Kayu wesi (Intsia bijuga), Palapi (Heritiera sp.), lan 33 werna tanduran mangrove.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Keputusan Menteri Kehutanan (diundhuh tanggal 26 Agustus 2011)
  2. ^ a b c (id)telukpalu.com TN Kepulauan Togean (diundhuh tanggal 26 Agustus 2011)