Taman Nasional Manusela

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Manusela National Park
IUCN Category II (National Park)
Map showing the location of Manusela National Park
Location of Manusela NP in Maluku
Mapan ing Maluku, Indonesia
Kutha paling cedhak Ambon
Koordinat 3°3′S 129°26′E / 3.05°S 129.433°E / -3.05; 129.433Koordinat: 3°3′S 129°26′E / 3.05°S 129.433°E / -3.05; 129.433
Ambane 1,890 km²
Established 1997
Ministry of Forestry

Taman Nasional Manusela iku salah siji taman nasional kang ana ing Maluku, Indonésia. Taman iki salah siji taman nasional kang awujud ekosistem pante, alas rawa, alas udan dataran endhek lan alas egunungan ing Maluku. Vegetasi kang ana ing taman nasional iki awujud mangrove, pante, alas rawa, jurang kali, alas udan tropika pamah, alas pegunungan, lan alas sub-alpin.[1]

Visi lan Misi[sunting | sunting sumber]

Balai Taman Nasional Manusela mempunyai visi yang menjadi komitmen institusi yaitu “Terwujudnya Pengelolaan Taman Nasional Manusela Sesuai Dengan Fungsinya Untuk Menjamin Kelestarian Kawasan Taman Nasional Manusela dan Peningkatan Kesejahteraan Masyarakat Sekitar Kawasan.[2]

Flora Fauna[sunting | sunting sumber]

Ana werna-werna tanduran ing taman nasional iki, kayata tancang (Bruguiera sexangula), bakau (Rhizophora acuminata), api-api (Avicennia sp.), kapur (Dryobalanops sp.), pulai (Alstonia scholaris), ketapang (Terminalia catappa), pandan (Pandanus sp.), meranti (Shorea selanica), benuang (Octomeles sumatrana), matoa/kasai (Pometia pinnata), kayu putih (Melaleuca leucadendron), werna-werna anggrek, lan pakis endemik (Chintea binaya).[1]

Kurang luwih ana 117 werna manuk ing Taman Nasional Manusela, ing kono ana 14 kang dadi endemik, kayata kesturi ternate (Lorius garrulus), nuri tengkuk ungu/nuri ndhas ireng (L. domicella), kakatua Seram (Cacatua moluccensis), raja urang(Halcyon lazuli lan H. sancta), manuk madu Seram gedhe (Philemon subcorniculatus), lan nuri raja/nuri ambon (Alisterus amboinensis).[1]

Satwa liyane kang ana ing taman nasional iki kayata rusa (Cervus timorensis moluccensis), kuskus (Phalanger orientalis orientalis), soa-soa (Hydrosaurus amboinensis), babi alas (Sus celebensis), luwak (Pardofelis marmorata), kadhal panama (Tiliqua gigas gigas), dhuyung (Dugong dugon), penyu ijo (Chelonia mydas), lan werna-werna kupu.[1]

Cathetan sikikl[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)www.dephut.go.id(diundhuh tanggal 23 Agustus 2011)
  2. ^ (id)tnmanusela-dephut.org(diundhuh tanggal 23 Agustus 2011)