Taman Nasional Taka Bone Rate

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taka Bone Rate National Park
IUCN Category II (National Park)
Map showing the location of Taka Bone Rate National Park
Mapan ing Sulawesi, Indonesia
Kutha paling cedhak Makassar
Koordinat 6°41′S 121°9′E / 6.683°S 121.15°E / -6.683; 121.15Koordinat: 6°41′S 121°9′E / 6.683°S 121.15°E / -6.683; 121.15
Ambane 5,307 km²
Established 1992
Kamentrian Kehutanan

Taman Nasional Laut Taka Bone Rate iku salah siji Taman Nasional kang ana ing Kecamatan Passi Masunggu lan Kecamatan Passi Maranu, Kabupatèn Selayar, Propinsi Sulawesi Kidul. Papan iki diresmikake dadi Taman Nasional adhedhasar Keputusan Menteri Kehutanan No. 280/Kpts-II/1992 tanggal 26 Pebruari 1992. Ambane kurang luwih 530.765 hektar.[1]

Topografi taman nasional iki rada aneh, ing taman nasional iki ana pulo-pulo kang kabentuk saka terumbu karang kang amba. Ing antarane pulo-pulo iku ana selat kang sempit kang jero. Ing sadhuwure pulo mau ana kola-kolam cilik kang jero lan ing jerone ana terumbu karange. Nalika kahanan banyu laut surut, pulo-pulo iku mau bakal ketok kanthi cetho.[2]

Flora lan Fauna[sunting | sunting sumber]

Tanduran kang ana ing taman nasional iki kayata [2]:

  1. klapa (Cocos nucifera)
  2. pandhan segara (Pandanus sp.)
  3. cemara segara (Casuarina equisetifolia)
  4. ketapang (Terminalia catappa)

Taman nasional iki akèh banget terumbu karangé, ana 261 wernane terumbu karang, ing antarané kalebu[2]:

  1. Pocillopora eydouxi
  2. Montipora danae
  3. Acropora palifera
  4. Porites cylindrica
  5. Pavona clavus
  6. Fungia concinna

Ing antara terumbu karang mau akèh kang mbentuk terumbu karang atol (barrier reef) lan terumbu pinggir (fringing reef)[2].

Kurang luwih ana 295 iwak karang lan iwak kanggo dipangan kang regane lumayan, kayata kerapu (Epinephelus spp.), cakalang (Katsuwonus spp.), napoleon wrasse (Cheilinus undulatus), lan baronang (Siganus sp.)[2].

Ana 244 werna moluska ingantarane

  1. lola (Trochus niloticus)
  2. kerang ndhas wedhus (Cassis cornuta)
  3. triton (Charonia tritonis)
  4. batulaga (Turbo spp.)
  5. kima sisik (Tridacna squamosa)
  6. kerang mutiara (Pinctada spp.)
  7. nautilus (Nautilus pompillius)

Werna-werna penyu kayata penyu sisik (Eretmochelys imbricata), penyu ijo (Chelonia mydas), lan penyu lekang (Dermochelys coriacea).

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)www.pendakierror.com (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e (id)www.dephut.go.id (diundhuh tanggal 27 Agustus 2011)