Taman Nasional Gunung Palung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gunung Palung National Park
IUCN Category II (National Park)
Gunung Palung Jungle.jpg
Vegetation of Gunung Palung
Map showing the location of Gunung Palung National Park
Location of Gunung Palung NP in Borneo
Mapan ing West Kalimantan, Indonesia
Koordinat 1°14′24″S 110°14′21″E / 1.24°S 110.23917°E / -1.24; 110.23917Koordinat: 1°14′24″S 110°14′21″E / 1.24°S 110.23917°E / -1.24; 110.23917
Ambane 900 km²
Established 1990
Ministry of Forestry

Taman Nasional Gunung Palung kang disingkat (TNGP) iku taman nasional kang manggon ana ing Kabupatèn Ketapang, Kalimantan Kulon.[1] Ambane papan iki kurang luwih 90.000 hektar.[1] Kecamatan Matan Hilir Lor, Sukadana, Simpang Hilir, Nanga Tayap, dan Sandai iku kalebu wilayah taman nasional Gunung Palung.[1]

Taman Nasional Gunung Palung iku taman nasioanl kang kaetung ekositime paling jangkep tinimbang taman nasional liyane ing Indonésia.[1] Ing taman nasional iki ana Gunung Palung kang dhuwure 1.116 meter. Saliyane iku uga dadi papan uripe orangutan kang cacahe kurang luwih 2.200. Ing Taman Nasional Gunung Palung, paling akeh kewan Bekantan.[1]

Flora lan Fauna[sunting | sunting sumber]

Tanduran ing papan iki kayata, jelutung (Dyera costulata), ramin (Gonystylus bancanus), damar (Agathis borneensispulai (Alstonia scholaris), rengas (Gluta renghas), kayu ulin (Eusideroxylon zwageri), Bruguiera sp., Lumnitzera sp., Rhizophora sp., Sonneratia sp., ara si pencekik, lan tanduran obat. [1][2]

Kewan kang urip ing taman nasional iki kayata, bekantan (Nasalis larvatus), orangutan (Pongo satyrus), bajing (Lariscus hosei), kidang (Muntiacus muntjak pleiharicus), beruang madu (Helarctos malayanus euryspilus), beruk (Macaca nemestrina nemestrina), klampiau (Hylobates muelleri), kukang (Nyticebus coucang borneanus), rangkong badhak (Buceros rhinoceros borneoensis), kancil (Tragulus napu borneanus), pitik alas (Gallus gallus), enggang gading (Rhinoplax vigil), baya siam (Crocodylus siamensis), bulus gadhing (Orlitia borneensis), lan penyu tempayan (Caretta caretta). Ana uga tupai kenari (Rheithrosciurus macrotis) kang kaetung langka.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]