Taman Nasional Aketajawe-Lolobata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aketajawe-Lolobata National Park
IUCN Category II (National Park)
Edge of Aketajawe-Lolobata National Park.jpg
Forest at the edge of Aketajawe-Lolobata
Map showing the location of Aketajawe-Lolobata National Park
Mapan ing Indonesia
Koordinat 1°09′N 128°16′E / 1.15°N 128.267°E / 1.15; 128.267Koordinat: 1°09′N 128°16′E / 1.15°N 128.267°E / 1.15; 128.267
Ambane 1,673 km²
Established 2004
Kamentrian Kehutanan

Taman Nasional Aketajawe-Lolobata yaiku salah siji taman nasional kang manggon ing Halmahera, Maluku Lor, Indonésia. Ing taman nasional iki ana manuk kang dijaga, cacahe kurang luwih 23 werna miturut BirdLife International. Taman iki resmi dadi taman nasional taun 2004, adhedasar Surat Keputusan Menteri Kehutanan No. 397/Menhut-II/2004 tanggal 18 Oktober 2004[1].

Ambane papan iki kurang luwih 167.300 hektar kang dibagi dadi rong blok: blok Aketajawe kang ambane 77.100 ha (Kutha Tidore Kepulauan lan Kabupatèn Halmahera Tengah) lan blok Lolobata kang ambane 90.200 ha (Kabupatèn Halmahera Wetan). Taman nasinal iki dadi papan kanggo ngrumat kewan lan tanduran kang ana ing Maluku Lor.[1] Ing taman nasioanl iki ana akeh flora, kayata werna-werna mamalia, manuk, reptil, lan ampibi.

Folra Fauna[sunting | sunting sumber]

Ing taman nasional iki ana pitu ekosistem, yaiku alas mangrove, alas pante, alas rawa dataran endhek, vegetasi juranh kali, alas udan dataran endhek, alas udan pegunungan, lan padang suket sub-alpin. Ana werna loro kayu kang dijaga ing taman nasional iki, yaiku Kenari (Canarium vulgare) lan Agathis (Agathis sp.).[2]

Fauna kang ana ing taman nasional iki kayata spesies mamalia, reptilian, amphibi, aves, lan kupu. Kurang luwih ana 34 werna mamalia teresterial, 3 werna kang dadi endemik yaiku Phalanger sp., Rhinolophus euryotis timidus, lan Hipposideros diadema euotis, ana uga kewan kang dijaga yaiku Ceruus timorensis moluccensis.[2]

Yen manuk, ana 217 werna manuk kang ana ing Halmahera, ana 24 kang endemik, lan 4 kang dadi endemik ing Halmahera, yaiku mandar gendang (Habroptila walaci), cekakak murung (Tadiramphus diops), kepudang sungu Halmahera (Coracina paruula), kepudang Halmahera (Oriolus phaeochromus).[2]

Liyane ana 46 werna reptil ing taman nasional iki. Ana telung werna kadal, yaiku Hydrosaurus werneri, Emoia reimsehisseli, (weweri), Engongylus albofasciatus (mentovaria).[2] Werna-werna Amphibi ana 7 kang ana ing Halmahera. Ana 3 kang dadi endemik Halmahera. Fauna kang dadi endemik ing Halmahera kayata walang kang ana rong werna, kinjeng kang ana telung warna, kupu raja (Papilio beringi), lan moluska lemah ana 20 werna.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)travelwan.comSpesies Burung Langka di Taman Nasional Aketajawe-Lolobata; Written by Sylvie Tanaga on 28 March 2011(diundhuh tanggal 17 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e (id)www.irwantoshut.net Mengenal Taman Nasional Aketajawe Lolobata Provinsi Maluku Utara (diundhuh tanggal 21 Agustus 2011)