Mangkunagara I

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Papan jeneng Raden Mas Said ing Surakarta kang dimupangatake kanggo jeneng dalan

Kanjeng Gusti Pangéran Adipati Arya Mangkunagara I (dipun cekak Mangkunagara I) utawi Pangéran Sambernyawa utawi Radèn Mas Said (miyos ing Kartasura, 7 April 1725 – séda ing Surakarta, 28 Desember 1795 kanthi yuswa 70 taun) inggih punika raja lan pangadeg kraton Mangkunagaran. Ramanipun asma Pangeran Arya Mangkunegara Kartasura lan ibunipun R.A. Wulan. Julukan Pangeran Sambernyawa dipunparingaken déning Nicolaas Hartingh, gubernur VOC, amargi wonten ing paprangan RM. Said tansah mimpang lan adamel pepati tumrap mengsah-mengsahipun. Mangkunagara I daup kaliyan satunggaling tani Rubiyah, ingkang misuwur kanthi julukan "Matah Ati". Mangkunegara I mrintah wilayah Kadaung, Matesih, Honggobayan, Sembuyan, Gunung Kidul, Pajang sisih lèr lan Kedu. Panjenenganipun mengku praja 40 taun, lan séda ing tanggal 28 Desember 1795

Tarian Ciptaan Mangkunegara[sunting | sunting sumber]

Tarian sakral ingkang karipta déning RM.Said (KGPAA Mangkunagara I), inggih punika :

  1. Bedhaya Mataram-Senapatèn Anglirmendung (7 penari wanita, pesindhèn, lan penabuh wanita), minangka pèngetan dhumateng perjuangan perang Kesatrian Ponorogo.
  2. Bedhaya Mataram-Senapatèn Diradameta (7 penari priya, pesinden, lan penabuh priya), minangka monumen perjuangan perang ing Wana Sitakepyak.
  3. Bedhaya Mataram-Senapatèn Sukapratama (7 penari priya, pesinden, lan penabuh priya), monumen perjuangan perang bedah bèntèng Vredeburg, Yogyakarta.

Gelar Pahlawan Nasional[sunting | sunting sumber]

Ing warsa 1983, pamaréntah ngangkat Mangkunegara I minangka pahlawan nasional, amargi jasa-jasa kepahlawanannya saha pikantuk anugrah Bintang Mahaputra.

Priksani ugi[sunting | sunting sumber]


Dipunrumiyini
déning:
mboten wonten
Raja Mangkunagaran
1757 - 1795
Dipunlajengaken
déning:
Mangkunagara II
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mangkunagara_I&oldid=876889"