Alimin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Alimin bin Prawirodirdjo (Solo, 1889-Jakarta, 24 Juni 1964 [1], panjenegané yaiku salah sijiné tokoh kang misuwur ing mangsa kamardikan Indonésia lan komunis Indonésia [2].

Ing mangsa rumaja, Alimin sregep jroning pargerakan nasional. Panjenenganipun ugi dados salah satunggalipun anggota organisasi Budi Utomo, Sarekat Islam, lan Insulinde. Sasampunipun gegabungan kaliyan organisasi PKI lan pungkasan dados pamipin organisasi kasebat, Alimin ugi dados sawijining tokoh pangadeg organisasi Sarekat Buruh Pelabuhan (rumiyen misuwur kanti sebatan Sarekat Pegawai Pelabuhan lan Lautan).

Kawiwitan ing taun 1926, panjenenganipun minangka pamimpin PKI Alimin tindak dhateng Singapura ngrawuhi rerundingan kaliyan Tan Malaka kangge nyiapake panjelewengan lan pamberontakan. Saderengipun panjenengaipun Alimin kundur wonten Indonesia lan kahanan pamberontakan sampun njalar, ing tanggal 12 November 1926. Alimin Musso dipuntangkep polisi Inggris.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Utamakan Persatuan dan Dialog, Copyright © 2002-2010 Situs TokohIndonesia, 2 Oktober 2010. Diakses 2 Februari 2011]
  2. ^ (id)"Biodata AK Gani", Kepustakaan Presiden RI, diakses 31 Januari 2009
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alimin&oldid=877836"