Budi Utomo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Budi utomo.jpg

Budi Utomo (ejaan Soewandi: Boedi Oetomo) yaiku sawijining organisasi pemuda kang diprakarsani dening Dr. Sutomo lan uga mahasiswa STOVIA yaiku Goenawan Mangoenkoesoemo lan Soeraji nalika tanggal 20 Mei 1908.[1] Digagas dening Dr. Wahidin Sudirohusodo.[1] Organisasi iki sipaté sosial, ékonomi, lan kabudayan nanging ora ana sipat pulitik.[1] Budi Utomo dadi wiwitane gerakan kang duwe yujuan kanggo golek kamardikan Indonesia, Nalika jaman semana organisasi iki wiwitane mung kanggo golongan berpendidikan Jawa.[1] Saiki tanggal berdirine Budi Utomo, 20 Mei, diperingati kanggo dina Kebangkitan Nasional.[1]

Budi Utomo[sunting | sunting sumber]

Nalika dina Minggu, tanggal 20 Mei 1908, wayah jam sanga ésuk, manggon ana ing salah siji ruang pasinaon STOVIA, Soetomo njelasake gagasané.[2] Soetomo nyatakaké yèn jaman sésuk bangsa lan Tanah ana ing tangané dhèwèké.[2] Mula saka kuwi banjur lair Boedi Oetomo.[2] Nanging para pemuda uga nyadari yen tugas dadi mahasiswa kedokteran isih akeh sakliyane kudu berorganisasi.[2] Mulo saka iku Budi utomo duwe pendapat yen "kaum tua"-lah kang kudu mimpin ing Budi Utomo, beda karo para pemuda dhewe kang pengen dadi motor kanggo nggerake organisasi iku.[2] Sepuluh taun pisanan Budi Utomo ngalami pergantian pemimpin organisasi.[2] Akehe para pemimpin kuwi asale saka kalangan "priayi" utawa para bangsawan saka kalangan kraton, kaya Raden Adipati Tirtokoesoemo, bekas Bupati Karanganyar (presiden pisanan Budi Utomo), lan Pangeran Ario Noto Dirodjo saka Keraton Pakualaman.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Budi_Utomo&oldid=831665"