Sultan Agung saka Mataram

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Sultan Agung Adi Prabu Hanyakrakusuma
Sultan Abdullah Muhammad Maulana Mataram
Sultan Agung Senapati-ing-Ngalaga Abdurrahman
Susuhunan Hanyakrakusuma
Panembahan Hanyakrakusuma
Prabu Pandita Hanyakrakusuma
Senapati-ing-Ngalaga Sayidin Panatagama
Sultan Agung.jpg
Lukisan Sultan Agung Adi Prabu Hanyakrakusuma
Mréntah 16131645
Miyos 1593
Flag of the Sultanate of Mataram.svg Kutagede, Mataram
Tilar donya 1645 (umur 52)
Flag of the Sultanate of Mataram.svg Kerta, Mataram
Pendahulu Adipati Martapura
Pangganti Amangkurat I
Consort Ratu Kulon putri Kesultanan Cirebon
Ratu Wetan putri Adipati Batang
Wangsa Flag of the Sultanate of Mataram.svg Dinasti Mataram
Bapa Panembahan Hanyakrawati
Ibu Ratu Mas Adi Dyah Banawati
Gambar:Perangko Sultan Agung.jpg
Perangko Republik Indonesia cithakan taun 2006 edisi Sultan Agung.

Sultan Agung Adi Prabu Hanyakrakusuma [1](Basa Jawa: Sultan Agung Adi Prabu Hanyokrokusumo, lair: Kuthagedé, Kesultanan Mataram [2], 1593 - tilar donya Karta (Plered, Bantul), Kesultanan Mataram, 1645) yaiku Sultan ka-telu Kesultanan Mataram kang mrintah ing taun 1613-1645. sangisoré kapimpinané, Mataram ngrembaka dadi kerajaan sing gedhé ing Jawa lan Nusantara wektu kui.

Amarga jasané minangka pejuang lan budayawan, Sultan Agung wés didadèkaké pahlawan nasional Indonesia miturut S.K. Presiden No. 106/TK/1975 tanggal 3 November taun 1975.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Babad Tanah Jawi, Mulai dari Nabi Adam Sampai Tahun 1647. (terj.). 2007. Yogyakarta: Narasi
  • M.C. Ricklefs. 1991. Sejarah Indonesia Modern (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Moedjianto. 1987. Konsep Kekuasaan Jawa: Penerapannya oleh Raja-raja Mataram. Yogyakarta: Kanisius
  • Purwadi. 2007. Sejarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu
  • Pogadaev, V. A. Sultan Agung (1591 - 1645). The Ruler of the Javanese Kingdom; Kris – the sacred weapon of Java; On the Pirates Ship. Istorichesky Leksikon. XVII vek (Historical Lexicon. XVII Century). Мoscow: “Znanie”, 1998, p. 20 - 26.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Adipati Martapura
Sultan Mataram
1613-1645
Diganti déning:
Amangkurat I