Amir Hamzah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Amir Hamzah
Amir Hamzah

Amir Hamzah


Lair 12 Februari 1911
Tanjung Pura
Kabangsan Indonesia
Agama Islam

Tengku Amir Hamzah ingkang gadhah nama jangkep Tengku Amir Hamzah Pangèran Indera Putera (lair ing Tanjung Pura, Langkat, Sumatera wètan, 28 Februari 1911 – tilar donya ing Kuala Begumit, 20 Maret 1946 kanthi umur35 taun) inggih menika sastrawan Indonèsia saking angkatan Pujangga Baru.[1] Amir Hamzah lair wonten ing lingkungan keluarga saking bangsawan Melayu (Kesultanan Langkat) lan berkècimpung wonten dunia sastra lan kabudayaan Melayu.[1] Amir Hamzah sekolah lan manggon wonten ing Pulau Jawa nalikanè pergerakan kemerdèkaan lan rasa kebangsaan Indonesia bangkit.[2] Amir Hamzah kathah nyinauni babagan kebudayaan modèrn, kebudayaan Jawa, lan kebudayaan Asia ingkang sanèsipun.[2] Wonten ing kumpulan sajak Buah Rindu (1941) ingkang dipunserat watawis taun 1928 ngantos taun 1935 saged dipuntingal perubahan lirik pantun lan syair Melayu tunuju sajak ingkang langkung modèrn.[3] Sareng kalihan Sutan Takdir Alisjahbana lan Armijn Pané Panjengenganipun ngedegaken majalah Pujangga Baru (1933), ingkang selajengipun dening H.B. Jassin dipunanggep dados tonggak jumenengipun angkatan sastrawan Pujangga Baru.[2] Kumpulan puisi karyaipun Amir Hamzah ingkang sanèsipun inggih menika Nyanyi Sunyi (1937), uga dipundadosaken kanggè bahan rujukan klasik kesusastraan Indonèsia.[3] Amir Hamzah ngadahi karya-karya terjemahan kadosta Setanggi Timur (1939), Bagawat Gita (1933), dan Syirul Asyar (tt.).[4] Amir Hamzah boten namung dados penyair ageng wonten zaman Pujangga Baru, ananging uga dados penyair ingkang kemampuanipun babagan bahasa Melayu-Indonesia ingkang dipunakui ngantos dumugi sakmenika.[3] Amir Hamzah tilar donya nalika Revolusi Sosial Sumatera Wètan ingkang wonten pesisir Sumatra iring wètan wonten awal taun nalikanipun Indonèsia merdèka.[5] Amir Hamzah Sèda wonten ing Kuala Begumit lan dipunsarekaken wonten pasarean Mesjid Azizi, Tanjung Pura, Langkat. Amir Hanzah sesampunipun sèda dipunangkat dados Pahlawan Nasional Indonesia.[5]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Catethan Suku[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amir_Hamzah&oldid=870712"